x

Koncertaktuelle Sarah Klang: Når ulykkelig kærlighed får en kreativ brugsværdi

Koncertaktuelle Sarah Klang: Når ulykkelig kærlighed får en kreativ brugsværdi

Sarah Klang giver koncert i Lille Vega i København 30. januar og på Atlas i Aarhus 31. januar oven på udgivelsen af sit andet album Creamy Blue fra oktober 2019. Vi har talt med hende.

– Nej, jeg kan sagtens snakke, forsikrer en multitaskende Sarah Klang mig, da jeg en aften ringer hende op, idet hun netop er kommet igennem security i lufthavnen. Hun har været til nogle møder og sangskrivningssessioner i London, så det er tydeligt at mærke, hvordan karrieren er sat i fremadstormende pendulfart for den 27-årige popsangerinde. Men alligevel er der ikke andet end ro og overskud at føle gennem røret, da jeg fanger Klang få dage op til udgivelsen af hendes andet album Creamy Blue.

Den stoiske toer
Da Sarah Klang udgav debuten Love in the Milky Way i februar 2018, introducerede hun en drømmende, americana-lyd, der vandt stort gehør i hjemlandet. Albummet kastede en svensk Grammy af sig og strøg direkte til tops på den svenske hitliste. Men trods det er Klang ikke nervøs for modtagelsen af efterfølgeren:

– Jeg er aldrig bekymret for selve musikken. Jeg er meget selvsikker i mine sange, understreger hun. – Men jeg kendte heller ikke til alt det med den svære toer. Da jeg begyndte at skrive det her album, var jeg et rigtig godt sted i mit liv, og jeg havde slet ikke svært ved at finde kreativiteten. Men det, at alle spørger ind til det og bliver ved med at kalde det for den svære toer, kan godt gøre mig lidt nervøs.

Klang afslører i samme åndedrag, at hun tidligere på dagen har læst de første anmeldelser af albummet, og de svenske medier har efter sigende kun rosende ord tilovers for udspillet. – De fleste forstod hele min idé med albummet, nemlig at det er inspireret af 70’er-popsange. De fangede hele pointen, så det gjorde mig virkelig glad. Men der skal sikkert også være nogle, der skriver, at det er elendigt, griner hun.

Med hjertesorgen som håndværk
Klang lader sig ofte præsentere med beskrivelsen ”Den sørgeligste pige i Sverige”. Det er efterhånden blevet et kaldenavn, der følger hende, hvor end hun tager hen. – Jeg fandt i sin tid selv på det, fordi jeg ville have en form for slogan, når jeg går på live. For mig skal det forstås som en joke. For selvom min musik næsten altid er trist, betyder det jo ikke, at jeg selv er trist hele tiden. Jeg skriver primært om brud og hjertesorg, måske fordi jeg selv har været virkelig uheldig. Jeg føler mig aldrig særligt inspireret, når jeg er i godt humør.

Creamy Blue tager derfor afsæt i Klangs egne erfaringer med ulykkelig kærlighed, og hun refererer af samme grund også til pladen som et skilsmissealbum: – Jeg begyndte at skrive albummet, da jeg var i et forhold. Og i løbet af hele skriveprocessen begyndte forholdet så småt at krakelere, og da pladen var færdig, var vi gået fra hinanden. Da jeg efterfølgende lyttede til albummet i sin helhed, indså jeg, at det bare var mig, der prøvede at bearbejde hele bruddet.

Romantikkens klichéer
Lytter man til Sarah Klangs grandiose vokal og romantiske popkompositioner, bemærker man straks, hvordan hendes stil skiller sig ud fra den nuværende musikscene. Og det er et helt bevidst valg fra sangerindens side. – Jeg forsøger at ramme et old-school pop-udtryk. Jeg elsker at gøre det dramatisk, bare lade strengeinstrumenterne klinge og ikke være nervøs for at synge på en traditionel måde. Creamy Blue er jo i virkeligheden en pladderromantisk plade, og jeg er vild med det! Det er ikke meningen, at det skal være sejt og moderne. Jeg elsker, at det er fyldt til bristepunktet med klichéer.

Selvom hun kun lige har lagt den afsluttende hånd på udgivelsen, er Klang allerede ved at have sit næste projekt i pipelinen. – Jeg ved endnu ikke, om det bliver et album eller en ep, afslører hun. – Mine to første album har taget meget afsæt i 60’erne og 70’erne. Så jeg tænker, at 80’erne må være det næste naturlige skridt, og så kan jeg i fremtiden kaste mig ud i 90’erne og måske endda de rædselsfulde 00’ere… ej, det sidste kunne jeg aldrig finde på, griner hun og fortsætter: – Men på min tredje plade vil jeg gerne tilføje nogle nye ting til min lyd. Men meget kan stadig nå at ændre sig.

Hvem: Sarah Klang er en 27-årig sangerinde, der er født og opvokset i Göteborg. Med forældre, der begge arbejder i restaurationsbranchen havde hendes opvækst intet med musik at gøre. Det var først i gymnasiet, at musikken fandt hende. Dengang spillede hun mest ”irriterende indie-rock”, som hun kalder det. Musikken har siden da fået en anden klang.

Hvad: Den 25. oktober udgav Klang sit andet album, Creamy Blue. – Begge mine album har været retro, oldschool-pop, fortæller hun. – Mit første album var måske mere americana, men jeg tror, at jeg vil dykke mere ned i 80’erne på mit tredje udspil. Bare for at kunne eksperimentere med noget nyt. Jeg nyder ikke at blive i den samme proces for længe ad gangen.

Hvor: I starten af året drog Sarah Klang på Europa-turné som support for landssøstrene First Aid Kit. Nu har hun netop påbegyndt endnu en europæisk rundtur, denne gang som headliner. Turnéen bringer hende blandt andet forbi Vega i København den 30. januar og Atlas i Aarhus den 31. januar. Der er stadig billetter via spillestedernes hjemmesider.

Varm op med musikvideoen til "Creamy Blue":


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA