x

MÅNEDENS EVENT: Teaterkoncerten Lyden af de skuldre, vi står på: Så foranderligt som det konstante

MÅNEDENS EVENT: Teaterkoncerten Lyden af de skuldre, vi står på: Så foranderligt som det konstante

Den Reumert-vindende forestilling Lyden af de skuldre, vi står på byder på sanselige billeder og elektroniske fortolkninger af den danske sangskat, udtænkt af Simon Kvamm og Marie Højlund fra Nephew

Ved min samtale med musiker og sanger Marie Koldkjær Højlund bliver to ting hurtigt klare for mig: for det første er jeg ikke ene om at synes, at ”Solen er så rød, mor” er en uhyggelig sang. Den tanke har dog strejfet mig før. Hvad jeg derimod ikke tidligere har overvejet er, at denne lettere mørke stemning ikke bare præger flere af de klassiske danske fællessange og salmer – den er faktisk med til at gøre dem smukke:

– Jeg synes, at det kendetegner de her sange meget. De er alle sammen meget skønne og melodierne meget harmoniske, og så har de samtidig en eller anden underlig mørk bagside. Det synes jeg, at der er noget smukt i, i forhold til andre udenlandske sange, børnesange og lignende, hvor de lidt kun har den lyse side, fortæller Højlund. Sammen med kollegaen Simon Kvamm fik hun for to år siden til opgave at udvælge en række sange fra den danske sangskat og fortolke dem til en ny, eksperimenterende teaterforestilling.

Fortolkninger og forbindelser
Lyden af de skuldre, vi står på
havde premiere på Aarhus Teater i 2017. Året efter vandt den to Reumertpriser for Årets Musical/Musikteater og Årets Scenedesign. Efterspørgslen var stor, og derfor er en genopsætning nu aktuel. Som publikum skal man dog ikke forvente en traditionel teaterforestilling. Lyden af de skuldre… har hverken en klar handling eller replikker. I stedet skaber skuespillerne og scenebillederne en række sanselige stemningscollager til tonerne af Kvamm og Højlunds nye elektroniske versioner af klassikere som ”Dejlig er jorden”, ”Septembers himmel er så blå” og ”I skovens dybe stille ro.” På trods af at disse sange, som Højlund bemærker, ikke bliver sunget på samme måde eller med samme hyppighed som før i tiden, så dukker de alligevel op i næsten alle danskeres liv, enten som godnatsange, ved morgensamlinger i skolen eller ved festligheder.

– Jeg havde hørt en radioudsendelse med nogle danske sangere og kunstnere, som var enige om, at Danmark ikke havde nogen fælles sangskat, og at vi var fattige på den måde. Dét blev jeg meget oprørt over, erindrer Højlund og bemærker, at Danmark netop har en sangskat, der ikke alene er stor, men også relevant. Ligesom højtider transcenderer de førnævnte sange tidsperioder. De udgør en slags kulturel rygrad, og derved har de evnen til at forene os med vores land, omgivelser og medmennesker:

– Det kan måske lyde højtragende, men jeg synes, at alt, der kan binde os sammen er vigtigt i dag. Jeg tror, at mange føler en lidt håbløs tid, hvor alt er død, ødelæggelse, klimaforandringer og lignende. Så jeg tror, det er vigtigt, at man føler fællesskaber, og at der er noget, der kan binde én sammen med andre.

Det er muligvis ikke alle musiklyttere, der i dag kan relatere lige godt til det traditionelle fællessang-omkring-klaveret-format. Blandt andet derfor har det også været vigtigt for Højlund og resten af det kreative hold bag Lyden af de skuldre… at opdatere og give nyt liv til de udvalgte sange og salmer. På dén måde kan de nemlig forblive aktuelle, hørte, forenende og så foranderlige om end konstante som det danske land, de handler om:

– Det kan tit ske, at man har hørt en sang på én måde, og så har man ligesom lukket sig om dén måde at høre den på. Ved at få den præsenteret på en helt anden facon hører man også ordene på en anden måde. For mig er målet, at sangene bliver åbnet op for folk, mere end de bliver lukket, forklarer Højlund.

LÆS OGSÅ: ANMELDELSE af premieren i 2017: Kvamm og Co. skaber elektronisk nationalfølelse

Lyden af de skuldre, vi står på spiller fra 31. januar-12. marts 2020 på Aarhus Teater, og billetsalget er i fuld gang på aarhusteater.dk

Enkelte af forestillingens sange er tilgængelige på Aarhus Teaters Soundcloud-side. Hør nedenfor.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA