x

MÅNEDENS SPILLESTED: Beta – rocken er stadig nummer ét

MÅNEDENS SPILLESTED: Beta – rocken er stadig nummer ét

Har man sagt Amager, må man også sige BETA. Siden efteråret 2010 har det lille intime spillested nemlig fungeret som musikalsk supplement til både sin storebror Amager Bio og resten af Amagers kulturliv. Eftersom Amager Bio varetager de mere veletablerede kunstnere, opstod BETA ud fra idéen om at hjælpe undergrunds- og nichebands videre på vejen til bredere eksponering og professionel erfaring.

– Efterhånden er der kommet så store og stærke interesser i musikbranchen, og så kan du for eksempel ikke selv vælge din opvarmning. Det gør jo, at man ligesom mangler et sted, hvor de her bands kan få lov at prøve kræfter med det, og det er sådan set noget af det, der har været idéen bag, forklarer Eva Rehling, der til dagligt er spillestedschef for både Amager Bio og BETA.

Store navne, små skridt
Som Rehling bemærker, har det siden grundlæggelsen primært været musik af den tungere slags, der har vejet mest på BETA-vægten: – Metal har været særkendet og noget af det, der har været rigtig stærkt fokus på. Men også musik inden for forskellige nicher, som heller ikke kan trække et stort koncertsted.

Selvom rocken regerer, er der mange forskelligartede kunstnere, der gennem tiden har optrådt på BETA for derefter at indtage de større scener. – Vi har haft Halestorm, som først spillede på BETA og senere på et udsolgt Amager Bio. Det samme med Kvelertak og, for at tage en anden genre, Gilli. Det er nogle eksempler på musikere, der er vokset ud af BETA og nu kan fylde Amager Bio. Det er jo det, vi også synes, at vi er: et trin på vejen, fortæller Rehling.

Nye ansigter, nye bands, samme mission
På grund af ombygningsarbejde var både Amager Bio og BETA lukket ned gennem det meste af 2018. Som Rehling forklarer, betød dette også en pause for BETAs nye kreative tiltag. Pausen er dog overstået, musikken spiller igen, og dermed arbejdes der ufortrødent på at realisere spillestedets nye mål for fremtiden. Disse indebærer blandt andet en udvikling af musikprofilen, som BETAs nye booker Rasmus Salfelt ser frem til at bidrage med. Han ønsker dog stadig at følge den forrige booker og promoter Henning Dons Tvarnøes prioritering om at bruge det lille rums fremhævende kvaliteter til at hjælpe aktuelle bands, der endnu ikke har spillet byen tynd:

– Det er vigtigt, at man bruger et spillested som BETA til at gå ud og finde nogle bands, både af dansk og udenlandsk karat, som lige er gået i gang. At finde noget, som er godt og stadigvæk forholdsvis småt, udtaler Salfelt.

Fremtiden ser fortsat lys ud for det lille amagerkanske spillested, hvor kærligheden til håndspillet musik stadig lever i bedste velgående.

– Nogle er bekymrede for, at rockscenen dør langsomt, fordi der kommer mange én-mands og to-mands bands, hvor man står med en computer og dyrker sampling og sådan nogle ting. Der synes jeg, at BETA har sin berettigelse i at være til old-school, håndspillet musik. Ikke at vi ikke har det andet, men vi er et rockspillested, opsummerer Rehling. 

Koncerter, du skal se frem til:

25/1/20: Bob Wayne (US)

7-8/2/20: Prime is Coming Festival (The Interbeing, Helhorse, South Haven, The Vision Ablaze, Møl, Aphyxion, Catographs, Tainted Lady)

13/2/20: Mud Music Live (Fanny Were, Dead Witch, Juna, Lara, David Mølhede, Rundt Omkring)

13/3/20: Ash (GB)

14/3/20: The Beatophonics

Fakta:

Spillestedet BETA åbnede i efteråret 2010 som vækstlags- og rockorienteret supplement til det større og ældre Amager Bio. BETA har en kapacitet på 200 besøgende, og en betydelig del af stedets arbejdskraft kommer fra frivillige. Dog bliver BETA drevet af et professionelt booking- og produktionsteam. Amager Bio og BETA benytter samme lydudstyr og lydcrew.

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA