x

Sara Omar: “'A Change Is Gonna Come’ indeholder den menneskerettigheds-vision, jeg selv kæmper for"

Sara Omar: “'A Change Is Gonna Come’ indeholder den menneskerettigheds-vision, jeg selv kæmper for"

Alder: 33 år

Profession: Forfatter, aktuel med romanen Skyggedanseren, årets modtager af boghandlernes litteraturpris De Gyldne Laurbær

Kommer du fra et hjem med klaver eller andre instrumenter?
Jeg kommer fra et hjem, hvor der indimellem blev spillet Daf (en ram-tromme) og Oud (strengeinstrument). To meget markante og mellemøstlige klassiske instrumenter, som jeg er så heldig at eje.

Spiller du selv et instrument?
Min kærlighed til musik er stor, men jeg kan desværre ikke selv spille noget instrument. Men måske skulle jeg til at lære at spille på min Daf og min Oud. Et stort ønske for mig er en dag at lære at spille klaver.

Hvad er dit allerførste musikminde?
Jeg husker, at der, hvor jeg boede, blev der lyttet meget til den kurdiske Mamlé, den persiske Haideh (Hâyedeh) og den arabiske Abdel Halim Hafez. Alle sammen klassiske, og de har sat sig i mine tanker i alle årene siden, fordi deres musik minder mig om mine rødder og den mellemøstlige og mesopotamiske oldtidshistorie.

Hvilken sang forbinder du med din første forelskelse?
Ingen, for jeg har stadig til gode at mærke ægte forelskelse for allerførste gang. 

Hvilken musik hørte du i dine teenageår?
Jeg hørte meget den kurdiske Mazhari Xalqi og den persiske Dariush Eghbali. Jeg har også lyttet til Didos og “Here With Me” og “Life for Rent”. Celine Dion og Enrique Iglesias var også nogle af dem, jeg lyttede til.

Hvem er din absolutte yndlingssanger eller -musiker?
Jeg lytter rigtig meget til Andrea Bocelli og komponisten Preisner. Jeg er en meget gammel sjæl i en yngre krop og elsker de klassiske musikarter.

Hvad er din absolutte yndlingssang?
Sam Cookes “A Change Is Gonna Come.” Jeg har et særligt forhold til denne sang, fordi den både fortæller en stærk historie om de tavse, undertrykte stemmer, men også indeholder det håb og den menneskerettighedsvision, som jeg selv kæmper for og belyser igennem mine romaner og den stemme, jeg er i dag.

Hvad er din vildeste koncertoplevelse nogensinde?
Den kurdiske Adnan Karims koncerter har rørt mig meget, fordi han tager kurdiske sagaer og digte og laver dem om til sange. Ord, der rummer et undertrykt folks historie, men som også indeholder kærlighed, lys og forelskelse. Når han fremfører dem på scenen og selv spiller Oud, tryllebinder han alle og får publikum helt ind i sit univers. At være til hans koncerter er ligesom at være på en tidsrejse tilbage i tiden. 

Hvilken sang kan få dig i godt humør, hvis du er trist?
Når jeg er trist og vil i godt humør, så plejer jeg at lytte til reggaeton, især spansk og latinamerikansk reggae, fordi den genre indeholder så meget liv og rytme. Jeg bliver på en eller anden måde connected med mit indre glade jeg, som også findes.

Hvilken sang kan fremkalde en tåre i din øjenkrog?
Jeg har lyttet til mange sange, der kan få mig til at blive rørt – men nogle af de sange, som altid får fremkaldt en tåre i mine øjne, er Edith Piafs ”La vie en rose” og ”Non, je ne regrette rien” samt Stings ”Shape of My Heart.” Her mærker man nogle bevidste kunstnere, der forstår at sætte følelser, toner og ord sammen og får skabt mester-hits, der forbliver i krop og sind, lang tid efter man har lyttet til dem.

Hvilken sang får dig stensikkert på dansegulvet?
Alt af J Balvin. Hans sangtekster er egentlig meget banale, og det gør, at man ikke behøver at have dybe tanker, mens man lytter til dem. De får en til at give slip. Til at danse.

Er der noget musik, du har det virkelig svært med?
Jeg lytter aldrig til rock eller heavy metal. Jeg får ondt i hovedet og bliver irriteret.

Jeg faldt over sangen "My Father's Shadow" af Huner Hama Jaza på YouTube, med tekst af dig. Er der også en sangskriver gemt i dig, eller hvad er historien bag sangen? Har du skrevet andre sange?

Jeg har mange sangtekster, som er blevet sunget af kurdiske artister. Jeg hjælper især den nye generation på vej med at give udtryk for deres følelser og få dem til at sætte ord på deres identitet ved at skrive sangtekster til dem – især kvinderne. Historien bag “My Father’s Shadow” er, at Huner Hama Jazas far var tidligere Peshmerga (medlem af de væbnede styrker i Irakisk Kurdistan, red.) og sanger. Huner ville dedikere denne sang til sin afdøde fars minde. Den fortæller om savn, længsel, ensomhed, men mest af alt kærlighed mellem far og barn.

LÆS OGSÅ: Fries Before Guys: "The Minds of 99 i Royal Arena var som at løbe en maraton"


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA