x

STORT LAUV-INTERVIEW: Hitmageren lader følelserne flyde

STORT LAUV-INTERVIEW: Hitmageren lader følelserne flyde

Han har skrevet sange til Celine Dion, Backstreet Boys og Khalid, og han har allerede selv haft et par hits i eget navn. Nu er Lauv klar med sit debutalbum, der byder på en tur rundt i følelsesregisteret – og han spiller i Vega 30. maj.

Ordsproget ”stærk som en løve” er en ganske brugt kliché og ikke det mest moderne udtryk til at beskrive en aktuel artist. Men alligevel er det en sætning, der beskriver det 25-årige amerikanske stjerneskud Lauv rigtig godt. Snart udgiver han sit længe ventede debutalbum. Når vi taler med hinanden, mærker jeg en stor del entusiasme blandet med en tilbagelænet Californien-attitude. Klokken er 10, og morgenen startede for ham med en kop kaffe – og adskillige interviews med journalister fra hele verden har allerede fundet sted. Den 6. marts frigiver han albummet How I’m Feeling, og spændingen er enorm.

Hvordan er dine følelser omkring at skulle udgive et debutalbum?

Det er vanvittigt. Følelsen er fantastisk, og jeg har set frem til det i ekstremt lang tid. Det her er jo ligesom mit første rigtige album. Selvfølgelig er jeg også nervøs, men jeg er meget stolt af musikken. Jeg tror, publikum derude vil få en lille overraskelse, men jeg tror virkelig, de kommer til at kunne lide, hvad jeg har lavet.

Årsagen til, at Lauv virkelig understreger sætningen ”første rigtige album”, er fordi han i 2018 udgav opsamlingsalbummet I Met You When I Was 18 (the playlist). Det var en moderne måde at påbegynde karrieren på med en samling af 17 sange, der alle havde set lyset mellem årene 2015 og 2018. Herpå finder man den allerførste sang, Lauv udgav som 21-årig med titlen ”The Other” og ”I Like Me Better”, der gav hans karriere en kometstart. Så snart dette nummer blev udgivet, blev det et viralt hit og en favorit på Spotify-listerne, og det lykkedes hittet at finde vej til flere høje positioner på salgs – og streamninglister over hele verden. Blandt andet i Skandinavien, hvor den i gennemsnit lå på en 25. plads som den højeste placering og selvfølgelig også på Billboard Hot 100, hvor den endte på en 27. plads som det højeste efter et halvt år på listen.

– Det var næsten, som om sangen udkom ved et uheld, så det var virkelig ikke noget, jeg havde regnet med – at det skulle blive et hit. Da jeg ankom til studiet, havde jeg overhovedet ikke forberedt noget. Det er virkelig vanvittigt, at den blev så stor. Ligesom mange andre sange i denne periode handler den om, da jeg flyttede til New York som 18-årig, og om hvordan det føles at blive forelsket, være i et forhold, og at forholdet afsluttes.

Artiklen fortsætter under videoen

Hvad ser du som den største forskel mellem dit opsamlingsalbum og din debut?

Nu er det første gang, jeg virkelig omfavner alle dele af mig som artist. På min opsamling mindede sangene lidt om hinanden og lå inden for den samme genre, men nu spænder jeg over et større felt med flere forskellige inspirationer og personligheder.

Når man taler om personligheder, er en stor del af processen bag debutalbummet en personlig rejse med mange dybe dale. En slags skabelsesproces, der både heler sår og inspirerer.

– Da jeg fik idéen til albummet, havde jeg det ikke så godt, og for et år siden havde jeg en særdeles vanskelig måned. Jeg følte virkelig, jeg havde det dårligt og var enormt deprimeret. Derefter fik jeg også en diagnose med mit tvangssyndrom (OCD). Efter det besluttede jeg mig for at skabe musik og sange, der kunne fange hele spektret af det, jeg kender og går igennem. Ligesom en lyddagbog, hvor mine følelser får lov til at flyde frit. Så det nemmeste er egentlig at beskrive processen med selve titlen på albummet: How I’m Feeling.

Moderne ensomhed

Billedet, der illustrerer omslaget på debuten, fortæller også om, hvor meget Lauv tør vise af sin egen personlighed. Her kan man se miniatureversioner af kunstneren selv i forskellige farverige outfits – noget, der også afspejles i videoen til sangen ”Sims”, som refererer til det ikoniske computerspil af samme navn. Jeg bad ham forklare, hvad de betød:

– Alle personligheder hører til min identitet. Så vi har den lilla, som er eksistentielle Lauv, den blå, som er den håbløse romantiker, den grønne, som er ”goofy” og ”a fucking wierdo” og joker med alt, den gule, som er det positive aspekt af mig selv i form af spiritualitet og meditation og sådan noget og den orange, som er ”fuckboy Lauv”. Til sidst kommer ”spicy”, som er rød. Han er meget direkte og lidenskabelig.

Det virker til, du ofte refererer til moderne kommunikation og internetkultur – kan du forklare mere om det?

– Jeg har det sådan her: hvordan vi føler noget ”i det virkelige liv”, og hvordan vi viser det online, bliver til en interessant dikotomi, hvor folk lyver eller foregiver at være noget, de virkelig ikke er. Så derfor ønsker jeg, at albummet skal handle om at omfavne ”hvem du virkelig er” og ”hvad du faktisk kender til”.

Albummet blev næsten udelukkende optaget i Lauvs eget studie i Los Angeles, og han har stor kreativ kontrol. Som nævnt tidligere, er følelser en central og vigtig del af albummet. Vi møder en del mørke og angst i sangene om ensomhed (”Fuck, I’m Lonely”), ubesvaret kærlighed (”Who”) og hjertesorg (”I’m So Tired…”). Og særligt én sang skiller sig ud, når Lauv selv får lov at vælge sin favorit.

– ”Modern Loneliness”. Den skiller sig ud i mine øjne og betyder klart mest for mig. Jeg fik faktisk for nylig en tatovering, hvor jeg bogstaveligt talt fik tatoveret sangtitlen på min krop. Den forklarer meget af, hvad jeg, og hele min generation, føler i forhold til al den information, som er så let at få fat i. Og at det er så enkelt at kommunikere med hinanden på internettet. På trods af dette tror jeg faktisk, vi er mere ensomme end nogensinde før. Mere isolerede.

Her findes også en del sange om håb, om at ville få det bedre, og om at tingene måske ikke altid har en dosis mørke i sig. Her skiller sangen ”Sad Forever” sig særligt ud, hvorpå kunstneren synger om, at han simpelthen ikke ønsker at være trist længere, hvilket bliver til en lovsang om at søge hjælp mod depression og angst. Faktisk skulle dette interview egentlig have fundet sted som et møde ”in real life”, men det blev aflyst, fordi kunstnerens mentale helbred ikke helt var på toppen.

Artiklen fortsætter under videoen

Hvordan har du det i dag?

Tak fordi du spørger! Virkelig. Lige nu har jeg det virkelig godt. Men da jeg vågnede i morges, virkede alt rigtig grusomt. Bortset fra at min hund tisser og skider overalt! Han må være vred på mig…

Hvordan føles det at dele ud af så meget personligt og af din egen kamp om at have det godt?

Jeg elsker det! Jeg har altid delt det, jeg ved, og jeg fortæller altid alt til mine venner. Og jeg føler mig faktisk mest tryg, når jeg bare deler alt.

Hvilken slags respons har du fået fra dine fans?

Jeg tror virkelig, at folk hører på det, jeg siger. Det er selvfølgelig skræmmende til tider, men når du taler fra hjertet, lytter folk. Selvom de måske ikke kan relatere fuldt ud, så lytter folk til dig, når du er ærlig. Det er lidt som at følge en karakter i en film. Hvis det er en god skuespiller, der portrætterer det, kan du stadigvæk føle noget som seer, selvom du aldrig selv har været i samme situation. Jeg tror, at mange af mine oplevelser er mulige at relatere til, men det handler mere om, at jeg deler min egen sandhed fuld ud.

Mange samarbejdspartnere

Selvom Lauv styrer meget af sangskrivningen og produktionen selv, er albummet spækket med samarbejdspartnere. Dels gennem store, kompetente producere, men også gennem flere profilerede gæsteartister. Denne liste er usædvanlig lang for et alternativt popalbum og indeholder adskillige store popnavne som Sofia Reyes, Anne-Marie, Troye Sivan, K-pop-fænomenet BTS og Alessia Cara.

– Det var dejligt at lære så meget nyt og få den slags input fra andre artister. Alle er så forskellige i deres kreative proces. Troye Sivan og jeg skrev sangen ”I’m So Tired…” sammen i studiet. Det var et meget tæt samarbejde. Alt imens Anne-Marie og jeg ikke mødtes før efter, vi havde udgivet sangen ”Fuck, I’m Lonely”. Vores samarbejde og kreative proces fandt sted over internettet i stedet. Samarbejder kan ske på så mange forskellige måder, hvilket er virkelig cool.

Artiklen fortsætter under videoen

Har du en drømmeartist, du gerne vil samarbejde med?

Ja!

Jeg når knap nok at stille spørgsmålet, før Lauv svarer: ”Chris Martin fra Coldplay”.

– Jeg er en massiv Coldplay-fan. Han inspirerer mig så utrolig meget og er en virkelig fantastisk sangskriver. Så det ville være virkelig cool.

Selvom han nu har gjort sig til et navn for sig selv, har det ikke altid været planen for Lauv at blive til en stor popstjerne. Allerede inden karrieren tog fart, arbejdede Lauv med at skrive sange og producere for andre, og i collegetiden var dette også hans mål. I årenes løb er det blevet til en stor bunke sange for kunstnere som Charli XCX, Celine Dion, Demi Lovato, Backstreet Boys og Khalid.

Hvordan ved du, at når en sang er til Lauv, og når den er til en anden kunstner?

Det er meget mere personligt, når jeg skriver for mig selv. Der skriver jeg ud fra et mere eksperimenterende sted og taler om mine egne oplevelser. For at være helt ærlig føles det bedre at skrive til mig selv. Jeg elsker at skrive om mine egne oplevelser, så det er mit hovedfokus lige nu.

Foruden debutalbummet har Lauv en længere turné over hele verden i vente og besøger blandt andet Store Vega 30. maj. Han er også et rigtig stort navn i Asien (forestil dig fans, der venter på at skrige), hvor det meste af touren finder sted.

– Det er sandt, at det er på et andet niveau i Asien. Jeg møder så mange fans, som virkelig elsker, hvad jeg gør, og det er især i Japan og på Filippinerne, at jeg møder fans, der udtrykker taknemmelighed over for det, jeg laver. Det er fantastisk. At være så langt væk på en turné er svært, fordi du er er væk fra venner og familie så længe. Men når jeg står på scenen og møder publikum, er det det hele værd. Hundrede procent.

Kan du huske, at jeg nævnte løver i begyndelsen af denne artikel? Der er der en grund til – at jeg ser Lauv i det majestætiske dyr. For der er noget modigt i at dele sig selv på den måde, han gør det på. Og dertil betyder kunstnernavnet Lauv ”løve” på lettisk.

– Min mors side af familien er fra Letland, og vi har været rigtig meget på besøg derovre. Da jeg begyndte at skrive sange for andre kunstnere og efterfølgende skulle udgive min første sang, valgte jeg ordet ”lauv”, fordi mit rigtige navn Ari betyder løve på hebraisk.

LÆS OGSÅ: ANMELDELSE: En ny generation af emo-pop?


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA