x

Interview med Thomas Mathiesen, Bork Havn Musikfestival

Interview med Thomas Mathiesen, Bork Havn Musikfestival

I anledning af Bork Havn Musikfestivals runde fødselsdag satte GAFFA den musikansvarlige Thomas Mathiesen fra festivalen stævne i går på en bænk på festivalpladsen ved Ringkøbing Fjord og spurgte ham bl.a., om ikke bare festivalen i Bork er en bonderøvsfestival for fiskere, der vil slås.

I har tivoli på pladsen, tyrolerfest, og sidste år havde I Kandis til spisning og bal. Hvordan harmonerer det med at tage musikken alvorligt?

- Det med bespisning er en gammel tradition på denne festival, og vi har fuldt hus hvert år. Der er mange lokale, for hvem netop denne del af festivalen er det, de kommer efter. Det samme med tivoli, de har været her i mange mange år, og disse ting er også god forretning, der bl.a. gør, at vi får bedre råd til at tage musikalske chancer og få større navne i vores store festivaltelt, der rummer 3500 mennesker. Vi ønsker at favne publikum fra vugge til grav. Vi har også børne- og familiearrangementer.

Hvad anser du som årets hovednavne i det store koncerttelt?

- Der er faktisk ikke ret mange af navnene på plakaten, som jeg ikke anser som hovednavne. Jeg er meget stolt af årets program, men skal jeg nævne en eller to navne fra hver af de fire aftener, kunne det være L.O.C. onsdag, TV-2 torsdag, Carpark North og Infernal fredag, Saybia og Kashmir om lørdagen.

Kan man høre gratis musik på Bork Havn Musikfestival?

- Det kan man godt. Man kan faktisk være her i fire dage og bare nøjes med at gå ind i det irske telt. Vores festival er bygget op på den måde, at der er gratis adgang til festivalpladsen, der er gratis adgang til det irske telt - og dermed alle koncerter der - der er gratis adgang til flere af de koncerter, der er i Højmarkbaren, men der kræves billet til alle koncerter i det store koncerttelt. For at benytte sig af festivalens camp skal man have billet til mindst én dag i koncertteltet.

Hvad nu hvis jeg siger, at festivalen på Bork Havn nok mest er en bonderøvsfestival for fulde fiskere, der vil slås?

- Ja, men så vil jeg sige, at så tager du egentlig ret meget fejl. Det kan godt være, der er et par fulde fiskere, der vil slås, det skal jeg ikke kunne sige. Jeg har aldrig set dem. Jeg tror ikke, at festivalen publikumsmæssigt adskiller sig meget fra mange andre festivaler. Der er rigtig rigtig mange unge mennesker, der ligger ude på vores camp, og så er der alle de lokale, som lige skal ned og høre koncerten med Tørfisk eller skal ned og høre stand up eller til festivalbuffet. Så er der alle børnefamilierne, der skal ned og høre Sebastian Klein og så skal hjem og aflevere børnene hos bedsteforældrene, inden de selv skal herned og høre rock om aftenen.

Du tiltrådte din stilling i 2005. Hvad har været dine største musikoplevelser på festivalen?

- For mig var det kæmpestort at få Lisa Ekdahl herned og spille på sin 30 års fødselsdag. Vi lavede en kæmpe lagkage til hende, og hun blev så glad, den her lille dame, som ellers er en noget indelukket person. Og hun leverede en fantastisk koncert. Det synes jeg var rigtig stort.
Det var også rigtig stort for mig at lave The Cardigans, som var det første sådan rigtig store udenlandske navn på Bork Havn Musikfestival, - sammen med Runrig i øvrigt.

I har ikke noget udenlandsk navn i år?

- Det havde vi jo, men Beth Hart måtte desværre melde afbud pga. en infektion på stemmebåndet.

Hvad gør man så?

- Ja, så er det jo, at et af de allervigtigste redskaber i mit job må træde til, nemlig network. Altså at man kender dem, man nu skal kende, for jeg fik fat i Carpark Norths manager, som sad i et sommerhus med sin familie, og et par timer senere kunne jeg offentliggøre at Carkpark North trådte til i stedet for Beth Hart.

Det er en personlig favorit?

- Jeg er vild med Carpark North! De har været her et par gange før og gjort det helt fantastisk. Og så er jeg rigtig glad for timingen. De udsender nyt album 1. september, og forløberen for det album har netop været P3’s uundgåelige. De skulle have spillet deres første job på Skanderborg. Nu bliver det så Bork i stedet. Det synes jeg er fedt!

Hvordan lægger I jer musikalsk i forhold til endagsfestivalerne Ringkøbing -, Herning – og Holstebro Rock og Grøn Koncert? Stjæler I publikum fra hinanden?

- Jeg tror netop ikke, vi stjæler publikum fra hinanden, for de er netop noget andet end os. Det er ikke festivaler men open-air-arrangementer. Folk tager ud og høre noget musik og drikke nogen bajere, og så tager de hjem igen.

Tænker du over ikke at booke de samme navne som de nævnte festivaler?

- Ja! Men jeg gør også det, at jeg laver forbehold i mine kontraktforhandlinger. Der er en vis radius, og visse steder, jeg ikke vil have, at de orkestre jeg booker spiller. Der var faktisk en enkelt svipser i år, hvor bandets bookingbureau ikke havde overholdt aftalen. Så gik jeg ind og fik nedslag i min pris.

Hvor stort er festivalens musikbudget?

- Ca. to millioner.

Og du har et fuldtidsjob her?

- Nej, jeg har et fuldtidsjob som socialpædagog på ungdomspsykiatrisk hospital i Risskov. Dette laver jeg ved siden af.

Men du får en god løn?

- Nej desværre, det gør jeg bestemt ikke. Jeg får et lille honorar, fri telefon og frit internet.

Hvorfor gider du så arbejde så mange timer med en festival ved Ringkøbing, når du selv bor i Århus?

- Fordi jeg brænder totalt for det her med musikken. Jeg brænder for at lave nogle fede koncerter, og det er lige før det er løn nok for mig, at stå ude på bagscenen og så lige kunne kikke gennem et hul og se, at der er 3500 mennesker inde i det store telt, der bare har en fed fed oplevelse, og det koger derinde, og det kører bare det hele… Det synes jeg er så fedt!

Hvordan tror du bedst de mindre festivaler kan overleve?

- De skal levere kvalitet, levere god organisation, levere nogle forhold, så folk kan se, at her er sgu styr på tingene. Det er selvfølgelig meget i forhold til publikum, men det er også i forhold til, at pressen kan se, at her er der noget kvalitet. Her er der noget, der er værd at skrive om. Det er i forhold til orkestre, som selvfølgelig også er nødt til at prioritere, hvis der er 200 open-air-arrangementer og 20 festivaler. Så må de jo også prioritere ud fra hvor er det er, der er styr på tingene, og hvor er det der kommer det publikum, som skal lytte til bandet fremover. Cd-salget bliver mindre, og de skal satse mere på at komme ud og spille live, og det skal de altså gøre der, hvor der er styr på tingene.

Er Bork Havn Festival her om ti år?

- Ja, det kan jeg bestemt ikke forestille mig andet.

Hvor mange besøgte festivalen sidste år?

- Det er svært at sige præcist. Men når der er fyldt godt op herude, er der vel omkring 10.000, og når der er fyldt i de tre telte, er der 6500, der hører musik samtidig.

Hvordan går billetsalget?

Det går helt fantastisk. Vi har aldrig solgt så mange partoutbilletter på dette tidspunkt før. Men der er stadig billetter at få, også til dem, der kun tror, de "kun er til Roskilde”, slutter Thomas Mathiesen med et smil.

Bork Havn Musikfestival


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA