x

Festivalaflysninger tvinger leverandører i knæ – er der hjælp på vej?

Festivalaflysninger tvinger leverandører i knæ – er der hjælp på vej?

Folketingets partier har tidligere i foråret givet en håndsrækning til det blødende, danske koncert- og festivalliv. Dog er der endnu ikke lanceret nogen kompensationsordning, der skal gavne de sæsonbaserede virksomheder, som er medtaget af festivalaflysningerne. Vi har forsøgt at kontakte erhvervsminister Simon Kollerup og Venstres erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen for at bede om deres holdning til en ny hjælpepakke. 

Virksomhederne Volt, Lapee og DropBucket udgør tilsammen en væsentlig del af infrastrukturen på de danske festivaler. Imens Volt sørger for, at festivalgængerne kan få opladet deres mobiler, giver Lapee de kvindelige gæster mulighed for at tisse i fred i ude i det åbne på et særligt udviklet kvindepissoir. Og kommer det til sortering af skrald, så er det DropBucket, der leverer de cirkulære affaldssorterings-løsninger.

Derudover er de alle tre sæsonbaserede virksomheder, hvilket betyder, at de tjener størstedelen af deres årsindkomst i løbet af få måneder. I dette tilfælde festivalperioden.

Sæsonvirksomhederne står derfor til at miste deres indtægter, da sommerens festivaler er enten aflyst eller udskudt på grund af forsamlingsforbuddet på maksimum 500 mennesker, som gælder frem til den 1. september.

Folketinget forlængede tidligere i april kompensationsordningen for arrangører af festivaler og koncerter, der må aflyse, frem til den 31. august, og gælder for arrangementer ned til 350 personer.

Der er dog endnu ingen økonomisk hjælp at hentet fra regeringen, da det kun er festivalerne og kulturinstitutionerne, som ordningen dækker.

Derfor beder Rune Schostag Nielsen, medstifter af Volt ApS, nu om hjælp fra Folketinget:

“Vi beder om en hjælp til at dække de udgifter, vi allerede har holdt i forbindelse med de aflyste festivaler. En forlængelse af hjælpepakken specifikt til sæsonbaserede virksomheder og selvstændige vil øge vores chance for at fastholde arbejdspladser markant,” siger han.

Rune Schostag Nielsen kommer også med det konkrete forsalg, at sæsonvirksomhederne selv skal kunne afgøre, hvilken periode de kan få moms tilbagebetalt fra. Dette forslag bakkes ifølge Volt op af SMV Danmark, organisationen for små og mellemstore virksomheder.

LÆS OGSÅ: OVERBLIK: Hvad har du af muligheder, når din koncert bliver udskudt?

Vi har i den forbindelse forsøgt at kontakte erhvervsminister Simon Kollerup for at få hans holdning til denne løsning eller en lignende hjælpepakke, men vi har ikke fået svar på vores henvendelser.

Ifølge Volt imødekommer erhvervsordfører hos Venstre, Torsten Schack Pedersen, en ny hjælpepakke til sæsonvirksomhederne.

I en mail fra Torsten Schack Pedersen til GAFFA forklarer han, at han tidligere på ugen spurgte erhvervsminister Simon Kollerup i Folketingssalen, om han mener, at de sæsonafhængige virksomheder er dækket grundigt nok af de nuværende hjælpepakker.

I et svar fra Simon Kollerup forklarer Kollerup blandt andet:

”Regeringen har kun én interesse i det her forløb, og det er selvfølgelig, at danske virksomheder, og det gælder ikke mindst dem, som er sæsonafhængige, kommer godt igennem den her corona-krise. Vi har et rigtig godt samarbejde med alle Folketingets partier, (…) og jeg er sikker på, at vi har grundlag for mange gode drøftelser foran os, ikke mindst om de sæsonafhængige erhverv også, som vi deler en interesse i at finde gode løsninger for.”

Erhvervsministeren kommer dog ikke med konkrete løsninger på, hvorvidt en mulig hjælpepakke er i støbeskeen, eller hvad den kan indebære.

LÆS OGSÅ: AARHUS FESTUGE: Fortsætter med at planlægge årets begivenhed

Det er altså endnu uvist, om der er hjælp på vej til sæsonvirksomhederne, der stadig kæmper for at holde vind i sejlene:

”Vi arbejder hårdt på at kunne komme igen i 2021 og fortsætte arbejdet, men det bliver svært at holde på vores momentum og ansatte uden kompensation for de omkostninger, vi har lagt mod sommeren allerede,” fortæller Rune Schostag Nielsen.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA