x

MÅNEDENS SPILLESTED: Skråen – mere end et nostalgisk spillested

MÅNEDENS SPILLESTED: Skråen – mere end et nostalgisk spillested

Det var ikke kun vores kære magasin, der kunne fejre et stort jubilæum tilbage i september. I Nordens Paris kunne spillestedet Skråen nemlig fejre 40-års jubilæum. Skråen holder til i det nedlagte kraftværk Nordkraft. Høj som lav var inviteret til fest med gratis øl og koncerter, for det er især spillestedets publikum, uanset segment, der er Skråens kendetegn, fortæller leder Jørgen Nissen.

– Publikum er vores medspillere. Nogle vil måske sige, vi er en lille smule populistiske, fordi vi vælger at lave de ting, folk synes, vi skal lave. Vi favoriserer ikke mellem genrerne, men vores motto er "kvalitet inden for genren". Man kan sige, at publikum, de ældre som de unge, er vores hovedsponsor.

Man kunne fristes til at spørge, om det ikke fungerer sådan hos de fleste spillesteder rundt omkring i landet. At spillestederne udbyder koncerter efter det, publikum efterspørger.

– Jo, svarer Jørgen Nissen.

– Men fordi Skråen primært er egenfinansieret, er spillestedets orientering automatisk mod publikums ønsker stor.

Sådan har det været siden spillestedets begyndelse i 1978. Men faktisk går historien tre år længere tilbage.

– I 1975 skulle der holdes en større rusfest på Aalborg Universitet, hvor der pludselig manglede arrangører. Vi endte med at være sammenrend af tilfældige studerende, der arrangerede den her rusfest i løbet af meget kort tid. Festen endte i et kæmpe overskud på 150.000 kroner – så man kan sige, det hele startede med et brag af en fest!

– Herefter besluttede vi, at pengene skulle bruges til at starte en forening, der skulle lave nye koncerter. I 1978, da vi havde holdt en masse en masse arrangementer rundt omkring i byen, fandt vi ud af, at vi skulle til at holde vores arrangementer i det, der hed Skråen, og som lå på C.W. Obels skråfabrik. Her holdt vi til indtil 2009, hvor vi flyttede til Nordkraft, siger Jørgen Nissen.

Den gensidige loyalitet gør sig ikke kun gældende mellem det aalborgensiske publikum og Skråen, men også mellem Skråen og de kunstnere, der har stået på spillestedets scener gennem årerne, for eksempel Lars Lilholt, Paul Krebs, Michael Falch og Aqua – for blot at nævne nogle få navne, der har stået på Skråens bredder, og som senere har slået igennem. Foruden større navne hyrer Skråen omkring 100 lokale bands om året til at spille på scenerne i Nordkraft.

– Til jubilæumsfesten skulle Niarn for eksempel spille, hvor han brugte minimum ti minutter på at fortælle om, hvordan Skråen har været altafgørende for hans liv, fordi han er kommet her, lige siden han var 16 år.

Og sådan er et forhold har mange aalborgensere til Skråen.

– Nogle af gæsterne fortalte også, at det var her, de mødte deres kæreste eller havde deres første musikoplevelse. Det sjove er, at det også må gælde de unge i dag. Vi fik nemlig lavet en Rambøll-undersøgelse sidste år, og den viser, at 56 procent af vores gæster er under 30 år. Så Skråen er ikke bare et "nostalgi-sted."

Koncerter, du skal se frem til:

16/11 Chinah

22/11 The Minds of 99

1/12 Saveus

7/12 Magtens Korridorer

28-29/12 Suspekt Juleshow / Nytårsfest

Skråen

ligger i Nordkraft, som i dag er et kulturhus, indrettet i et nedlagt kraftværk i det centrale Aalborg – og som den neorealistiske forfatter Jakob Ejersbo i øvrigt betitlede sin anmelderroste gennembrudsroman efter.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA