x

Jeff Buckley bliver hyldet i Amager Bio

Jeff Buckley bliver hyldet i Amager Bio

I anledning af 25-års jubilæet for Jeff Buckleys potente og melankolske storværk Grace vil pladen blive fremført fra start til slut live i Amager Bio den 23. august.

Den amerikanske sanger, sangskriver og guitarist Jeff Buckley nåede ikke selv at berige verden med sine musikalske talenter i særlig mange år. Til gengæld har hans stemningsfulde sange givet genlyd i alverdens musikere og musikelskere samtlige år efter deres udgivelse – helt præcis 25 år til august, hvor Jeff Buckleys eneste studiealbum Grace fejrer jubilæum. For at markere denne milepæl samles ni passionerede musikere på scenen i Amager Bio for at fremføre albummet i dets fulde længde.

– Jeg har som så mange andre efterskolebørn haft sådan et romantisk, broken hearted forhold til pladen, fortæller idémanden bag Grace 25-års jubilæumskoncerten, Emil Lundbak, der er guitarist i hyldestbandet og til dagligt spiller i orkesteret GYTYA. – Jeg hørte den rigtig meget, dengang jeg var i den alder. Og så fik den ligesom en revival for mig tilbage i 2015. Jeg kan huske, at jeg kørte ud til mit øvelokale, og så hørte jeg Grace og fik den her idé om ”hold kæft, det kunne være fedt at spille de her numre!”

Senere samme år havde Lundbak forenet et hold af musikere fra grupperne Mob War og Sūraja, som delte hans glæde for Buckleys sange. Det skulle egentlig bare være blevet til én lille koncert for venner og bekendte i Operaen, Christiania. Denne blev dog udsolgt på få timer, hvilket førte til en ekstra udsolgt koncert i Vega kort tid efter, og oven på den store interesse blev bandet opfordret til at turnere med showet. Dét var imidlertid ikke noget, der havde interesse. Idéen var nemlig ikke at lave et Jeff Buckley-coverband, og ifølge Lundbak var og er det stadig vigtigt for gruppen at bibeholde arrangementets og derved musikkens højtidelighed.

– Det handler ikke om os. Det handler ikke om, at vi skal være fede og lave nogle seje fortolkninger af pladen. Det handler om, at vi ydmygt hylder pladen og gør vores bedste for at ramme dens lyd. Fordi det er den lyd og den intimitet, som folk har oplevet, når de har sat pladen på. Sådan at vi i samspil med publikum fejrer dens eksistens, forklarer han.

– Det er jo ikke fortolkninger. Vores opgave har været at understrege de stykker, der er i numrene og ligesom skrive dem med fed. Et eksempel kunne være i "Dream Brother" hvor der er et langt instrumentalt stykke, som er enormt dreamy og atmosfærisk. Vores tanker omkring det har været "okay, så skal det fandeme også være dreamy!" Så bliver det det måske også endnu mere end på pladen. Det er ikke en fortolkning, det er bare en forstærkning af det, der foregår.

Til 25-års jubilæet ønskede bandet et venue med en større kapacitet end de tidligere koncerter, og Amager Bio viste sig at være det perfekte match. Som Lundbak forklarer, forstod spillestedet idéen bag koncerten og har gjort en indsats for at skabe en storslået forestilling. Amager Bios booker Per Abildtrup deler også Lundbaks anerkendelse af Jeff Buckleys storværk:

– Det er en særlig plade. Den var jo stilskabende på det tidspunkt, og den holder til stadighed. Fordi Buckley jo også kun rigtigt lavede én plade, har denne her hyldest måske også mere substans.

Der er altså rig mulighed for at genopdage og fejre Grace’s ynde, melankoli og intimitet sammen med de andre passionerede sjæle fra efterskoleværelserne i Amager Bio.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA