x

Roskilde Festivals programchef: ”Vi forventer krisebevidsthed i 2021-programmet”

Roskilde Festivals programchef: ”Vi forventer krisebevidsthed i 2021-programmet”

"Vi forventer, at der kommer en reaktion i kunsten, som der ofte gør, når der kommer en krise"

Roskilde Festival har netop offentliggjort de 32 første navne til 2021-programmet. De 30 er gengangere fra 2020-plakaten, mens to er helt nye. Vi har talt med festivalens programchef Anders Wahrén om hans tanker om 2021-programmet. 

Nogle af hovednavnene fra 2020-programmet er ikke med i dagens offentliggørelser, nemlig Taylor Swift og Kendrick Lamar. Betyder de, at de ikke kommer i 2021, eller hvad?

– Det kan vi ikke sige noget om endnu. De 32 navne, som vi har offentliggjort i dag, er de kunstnere, vi har kunnet nå at få på plads indtil nu, og vi har stadig en dialog med en masse navne fra 2020-programmet. Der er nogle, som det tager længere tid at få på plads. Det hænger sammen med, at de er en del af turnéer, og rundt om i Europa er forbud og regler trådt i kraft på forskellige tidspunkter, og det gør noget for bookingrytmen, at det ikke er sket synkront. Vi håber stadig, at mange af de andre navne fra 2020-programmet kan komme på. Og det er for tidligt at sige noget om, hvem der ikke kommer i 2021.

Du udtaler i dagens pressemeddelelse, at ”lige nu er der både en pandemi og et nødvendigt opgør med racisme på dagsordenen”. Betyder det, at vi kan forvente flere farvede kunstnere på 2021-plakaten end i 2020?

– Det betyder, at vi forventer, at der kommer en reaktion i kunsten, som der ofte gør, når der kommer en krise, og det vil vi gerne give plads til i 2021-programmet. Vi forventer et program med masser af kant. Og det er altid et mål for os at være alsidige og diverse og inkluderende, og det vil vi selvfølgelig bestræbe os på at blive ved med at være. Og vi vil gerne give plads til kunstnere, der har noget på hjerte og måske også nogle politiske budskaber. Vi tror, det brænder meget stærkere igennem, når det bliver fremført på scenen, end hvis det er os, der prædiker noget.

Jada skulle have åbnet Orange Scene i år, og hun var forståeligt nok skuffet over, at det ikke kommer til at ske. Skal hun så åbne Orange i 2021, eller er hun for etableret til den tid?

– Det er ikke afgjort endnu. Vi syntes, at Jada var det helt åbenlyse valg i år. Vi regner bestemt med at se Jada igen på Roskilde, men om det bliver næste år, og om hun skal åbne Orange Scene, det er for tidligt at sige noget om endnu.

Du udtalte forleden til jeres frivillig-magasin Roskildenyt.dk, at en af del af kunstnerne fra årets Rising- og Countdown-program ikke kan overføres til næste år, fordi de så vil være for etablerede til den tid, men du sagde, at I så måske kan hjælpe dem på anden vis...?

– Det er her, hvor denne øvelse er allersværest. At sige nej tak til etablerede navne, der kan gå andre steder hen, er én ting, men at skulle sige nej tak til bands, der står på et tidligt stadium i deres karriere og ville have stor glæde af en Rising- eller Countdown-koncert på grund af eksponeringen, det er lidt hårdt. Vi kan dog konstatere, at en hel del af dem vil være vokset næste år og måske vil være relevante på større scener på Roskilde enten næste år eller i de kommende år, men at overføre 2020-programmet 1:1 til næste år vil være svært.

– Så der er vi i overvejelser over, om vi kan gøre noget for de bands i efteråret på en eller anden måde. Det er for tidligt at sige hvordan og hvornår, fordi vi jo ligesom alle andre venter på at få at vide, hvad man må hvornår. Det bedste vil være, hvis det kan blive i form af koncerter, men hvis vi ikke kan det, må vi se på andre muligheder. Hvor koncerterne i givet fald vil blive, er vi ikke begyndt at kigge på endnu, men det bliver ikke som en festival.

Hvordan har det egentlig været at skulle ombooke et helt års festivalprogram?

– Det har været præget af en hel masse usikkerhed, som denne tid er for os alle sammen. Vi startede ud i det tidlige forår, hvor vi forventede, at nogle kunstnere ville aflyse, men vi stadig havde en formodning om, at vi kunne gennemføre festivalen. Det blev så ændret temmelig kontant med Mette Frederiksens pressemøde 6. april, og så måtte vi gå i dialog med rigtig mange festivaler over hele verden og også mange agenter. Nogle steder har man prøvet at overføre hele 2020-programmet til næste år, andre steder er man begyndt helt forfra, og andre steder – de fleste – gør ligesom os en mellemting.

– Når vi taler med agenter, forstår de det godt, især hvis det handler om at få plads til nogle af de artister, de ikke har fået med i år. Det kan være sværere for dem at forstå, hvis der er nogle af deres navne, som ikke bliver booket igen. Det er en meget speciel situation, men jeg synes, vi har en god dialog hele vejen rundt. Der er stor forståelse for, at dette jo ikke er nogens skyld. Ellers er det jo ofte sådan, at når der sker noget, vil der være nogle, der peger fingre ad nogle andre, men her er vi ramt af det samme alle sammen. Og vi er selvfølgelig meget taknemmelige for, at der er så mange, 85 procent, der har valgt at beholde billetten til næste år. Det er en stor cadeau til os.

Hvornår kan I forvente at offentliggøre de næste navne?

– Nu går der nok lidt sommerferiestemning i branchen, men til efteråret rammer vi en rytme, som minder lidt mere om den, vi plejer, og så kommer der flere offentliggørelser.

Roskilde Festival 2021 finder sted 26. juni-3. juli 2021, og der er udsolgt af partoutbilletter, mens endagsbilletterne bliver sat til salg senere.

LÆS OGSÅ: Roskilde Festival offentliggør de første 32 navne til 2021

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA