x

GAFFA KÅRER: De bedste udgivelser i 2020 – indtil nu

GAFFA KÅRER: De bedste udgivelser i 2020 – indtil nu

Vi har samlet alle GAFFAs seks-stjernede albumanmeldelser fra 2020 so far. 

"Tidløs", "genre-genopladende", "årets bedste – og vigtigste – album", "ny r&b-fortælling" og "det tætteste, vi kommer på perfektion".

Det er nogle af de rosende ord, som er blevet kastet efter de af årets albums, som GAFFA har givet seks stjerner. 

Nedenfor har vi samlet anmeldelserne til dig, så du har noget at fordrive sommerferien med. Og så har vi nederst lavet en playliste med nogle af de bedste sange fra de bedste albums. Crème de la crème.

Nelson Can - So Long Desire

I januar kastede trioen Nelson Can håndklædet i ringen med afskedsalbummet So Long Desire. Til gengæld kastede GAFFAs anmelder seks stjerner efter albummet.

"So Long Desire er det tætteste, vi er kommet på perfektion i lang tid. Det er et tydeligt manifest om, at Nelson Can er et af de vigtigste bands på den danske musikscene i nyere tid. Og naturligvis at kvinder snildt kan lave rockmusik, og at de fortjener de store scener, det vildeste airplay og vores alles hjerter."

Anmeldt af Nanna Frank

Christine and the Queens - La Vita Nuova

At den franske sangerinde Héloïse Letissier med kunstnernavnet Christine and the Queens er godt på vej mod legendestatus, cementereres med hendes seneste udgivelse, La Vita Nuova. Det mente GAFFAs anmelder, da ep'en blev anmeldt i februar.

"Og som sidste sang runger ud, er der ingen tvivl om, at Christine and the Queens stadig er en af de mest interessante elektroniske popartister, vi har nu til dags, og at hvis hun bliver ved i samme tempo og med samme autenticitet, ender vi med en artist på niveau med de helt store legender."

Anmeldt af Nanna Frank

Orm - Mit Blod

Hvordan skulle metalbandet Orm dog følge op på mesterværket Ir? Det spurgte GAFFAs anmelder sig selv om, før han lyttede til opfølgeren Mit Blod, der udkom i februar. Svaret blev kvitteret for med seks stjerner. 

"Hvor Ir var det hidtil skræmmende stærke højdepunkt i Orms karriere, har black-metalbandet med de bornholmske aner taget forventningerne på sengen og udgivet Mit Blod, der cementerer bandets imponerende forståelse for skabelsen og fortolkningen af emotionelle symfonier."

Anmeldt af Simon Nielsen

GinmanBlackmanDahl! - The Velvet Blues

Det er "Fedtfedtfedt" og "VidunderligtVederkvægendeVanedannnende" at lytte til jazzveteranerne Ginman, Blachman & Dahls nye album, The Velvet Blues. Det skrev GAFFAs anmelder, da albummet udkom i marts. 

"The Velvet Blues er kendetegnet ved en slående ro. Noget modent. Et reelt, åbent og vitalt sammenspil. Ikke en indbyrdes positionering og kamp om pladsen, men et sammenfaldende ønske om at 1+1+1 må give mere end 3."

Anmeldt af Ivan Rod

Jung - Blitz

Poporkestret Jung har taget Danmark med storm. I marts gjorde de det samme med GAFFAs anmelder, der ikke kunne få armene ned over bandets debutalbum Blitz.

"Jungs længe ventede debutalbum leverer nostalgisk elektropop i et helstøbt feel good-univers, der vil give alle med forkærlighed for 80’erne kuldegysninger af bare begejstring. Det lugter lidt af både Kliché, TV-2 og Dodo and the Dodos tilsat en barytonvokal a la Rick Astley."

Anmeldt af Nicoline Steen

(0) - SkamHan

I musikkens verden bør kvalitet være vigtigere end kvantitet. Det beviste metalgruppen (0), der i april høstede seks stjerner for de sølle syv, om end ofte lange numre på debutalbummet SkamHan.

"Det er vanskeligt at gå upåvirket fra endt lytning af SkamHan, hvilket efter alt dømme også har været kvartettens hensigt. At det på så effektiv vis er lykkedes bandet at stå mål med den, fortjener respekt. På imponerende vis har (0) ovenpå en formidabel ep taget det naturlige skridt videre og begået et mageløst mesterstykke, der bliver svært at slippe igen."

Anmeldt af Michael Jose Gonzalez

Phlake - T.I.D.O.Y.S. (The Illegal Download Of Your Soul)

På Phlakes seneste album udvisker r&b-duoen grænser. Grænser mellem mand og kvinde, mennesker og maskiner. Resultatet er et nyt univers, som Phlake bebor og behersker til topkarakter, mente GAFFAs anmelder i maj. 

"Den eneste finger, man kan sætte på pladen er, at der ikke er lige så mange ørehængere at komme efter som på de tidligere album Slush Hours og Weird Invitations, men når produktionen er så finpudset, detaljerig og gennemført, så gør det faktisk ikke noget. Det bliver en topkarakter herfra. Hurra for mænd, der ikke er bange for at kigge indad og lade deres feminine sider (og alt, hvad der skulle være derimellem) titte frem og tale."

Anmeldt af Johanne Nedegaard

Run The Jewels - RTJ4

Et fantasisk og fyrigt album, der foregriber raceurolighederne i USA. Nogenlunde sådan beskriver GAFFAs anmelder Run The Jewels' RTJ4, der udkom i juni. 

"Der er ikke en eneste svag sang eller ligegyldig stund på RTJ4, der i skrivende stund må indtage pladsen som årets bedste – og vigtigste – album, intet mindre."

Anmeldt af Michael Jose Gonzalez

Phoebe Bridgers - Punisher

På trods af sin unge alder på 25 somre har singer-songwriteren Phoebe Bridgers med Punisher lavet et helstøbt album, der kan genopfinde folk-genren. GAFFAs anmelder kaldte det i juni et "genre-opladende hævntogt".

"Punisher er noget så sjældent som et perfekt sammenskruet album, med en start og en slutning. En plade med en personlighed i front, der ved, hvad hun vil, hvor hun vil hen, og hvordan det skal gøres. En kvinde, der tør at balancere det vittige, det skrøbelige, det brutale og det personlige på en yderst original måde."

Anmeldt af Simon Heggum

Buju Banton - Upside Down 2020

Selvom 2020 for mange mennesker har været et strabaserende år, er alt ikke lige skidt for alle. Tag for eksempel reggae-veteranen Buju Banton. I 2018 blev han løsladt fra fængslet efter at have afsonet en dom for våbenbesiddelse og salg af narkotika. To år efter udgiver han et enormt anmelderrost album, som GAFFA kalder "årtiets reggae-comeback". Godt for dig, Buju. 

"Sagt med andre ord: kan Upside Down 2020 leve op til de skyhøje forventninger? Det korte svar er: Ja, det kan det! Endda i en sådan grad, at det faktisk overgår forventningerne med flere kvantespring. The Gargamel aka Buju Banton er tilbage i absolut topform."

Anmeldt af Henrik Bæk

Lyt nedenfor til et udpluk af de bedste sange fra de bedste albums:

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA