x

Aarhus er blevet brændpunkt for vokalmusikstilen ”Barbershop”

Aarhus er blevet brændpunkt for vokalmusikstilen ”Barbershop”

"På mange områder kan man kalde barbershop for korsangens ekstremsport"

For en uindviet er barbershopmusik måske noget, man forbinder med en forældet eller klovnet stilart, der udføres af gamle mænd med seler og stråhat. Men i Aarhus er stilen blevet et hit hos korsangere, der hungrer efter nye udfordringer – og det kan ses i form af de priser, aarhusianerne vandt sidste år.

”Barbershop”, den amerikanske kor- og sangstil, som opstod i 1940’erne, er på vej frem igen og har vundet stor popularitet i det aarhusianske korliv. Stilen er drevet af en konkurrencementalitet, der har tændt gevaldigt op under byens korentusiaster; sidste år vandt koret BarbAros den prestigefyldte europæiske korkonkurrence Let The Peoples Sing, og kvartetten HusAar kvalificerede sig til det årlige barbershop-verdensmesterskab i USA.

Herrekoret BarbAros, kvindekoret WondAros samt flere kvartetter, heriblandt HusAar, har base i Aarhus, hvor barbershopstilen er en stadig voksende del af den i forvejen levende korkultur. Der er nemlig et unikt fokus på perfektion i lige præcis dette miljø, der bygger på en 80 år gammel tradition blandt herresangere, der mødtes for at skabe den bedst mulige musik med kun deres fire stemmer.

Uanset om der er tale om et kor eller en kvartet, er der nemlig kun fire roller, som sangerne udfylder: Melodi, bas, baryton og tenor. Med disse få midler handler det altså om at synge med så meget overbevisning, teknik og overskud som muligt for at bringe musikken til livs. Og det er dét, der har vundet popularitet i Aarhus; stilen fordrer, at man træner sin stemme og sine ører til at få hver harmoni til at stemme helt rent, og nye ildsjæle er begyndt at skrive popnumre og gamle klassikere – også på dansk – om til barbershop.

Og det med at stilen kun er for mænd er også et afsluttet kapitel. I 2018, ét år efter at BarbAros opstod, fulgte en lige så stor gruppe kvindelige korsangere op ved at danne kvindebarbershopkoret WondAros, dirigeret af Charlotte Rowan. Korene har arbejdet sammen ved flere lejligheder.

Kvartetten HusAar består af Anders Slot Sørensen, Yngve Lyngsø, Søren Detlefsen og Jonas Rasmussen, hvor sidstnævnte også er dirigent i koret BarbAros. Og de er mestre i det med at stemme akkorder rent, idet de kvalificerede sig sidste år til verdensmesterskaberne i barbershop, arrangeret af Barbershop Harmony Society, der dog er aflyst i år pga. CoVid-19.

Hvis man nogensinde har hørt om J.S. Bachs ”Das Wohltemperierte Klavier”, ved man måske, at vores moderne toneforståelse indeholder et kompromis, der gør, at alle tonearter er mulige, men uperfekte. I barbershopmusik stiler man efter at omgå dette kompromis, så musikken stemmer særligt rent, og det er et guldkorn for korbegejstrede. Et guldkorn, som har plantet sig særligt i Danmarks næststørste by.

Men det er ikke kun musikteori-nørder, der kan sætte pris på barbershop. BarbAros, WondAros og de forskellige kvartetter i Aarhus har kun fået flere og flere koncerter på programmet de sidste par år, og stilen synes at give et frisk pust til også publikum i Aarhus’ korliv, da repertoiret ofte er kendte sange fra enten radioen, kendte revyer eller endda Disney-universet. Og så er der ofte tilknyttet en simpel, men effektfuld koreografi, der giver koncerterne et passende glimt af selvironi og humor. Det giver også sangerne mulighed for at slippe sig løs, når de mange timers intens øvning skal laves om til en helstøbt koncertoplevelse.

I denne artikels video kan man se en video fra de nordiske mesterskaber i barbershop i Helsingborg, 2019, hvor koret BarbAros vandt en bronzemedalje og kvartetten HusAar, som den første danske kvartet nogensinde, blev budt velkommen til verdensmesterskaberne. Videoen viser HusAar, der synger Ella Fitzgeralds jazz-evergreen ”Let’s Do It, Let’s Fall In Love”. Bas i kvartetten og dirigent for BarbAros, Jonas Rasmussen, udtaler om den spirende barbershopkultur i Aarhus: "Fælles for alle kor er jo, at fællesskabet er i højsædet."

"Når det sociale fungerer, bliver kor som en anden familie. Men jeg tror, specielt barbershop er blevet populært, fordi stilen appellerer til flere forskellige slags korsangere. Både nørderne, som går op i musikteorien og stilens mange regler, og de ekstroverte, som går mere op i performance-aspektet. På mange områder kan man kalde barbershop for korsangens ekstremsport, og jeg tror det tiltaler mange.”

Mange af de aarhusianske barbershopprojekters koncerter er i år blevet aflyst, da kor er særligt hårdt ramt af corona-restriktionerne, men de planlagte koncertudsigter og øvrige aktiviteter kan følges på facebook. Korene er i øvrigt altid på jagt efter nye medlemmer.

Facebookside: BarbAros - Danish Barbershop Chorus

Facebookside: WondAros - Danish Women's Barbershop Chorus

Facebookside: HusAar - Danish Barbershop Quartet

 Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA