x

LISTE: Her er nogle af musikhistoriens bedste fortolkninger

LISTE: Her er nogle af musikhistoriens bedste fortolkninger

Vi har udvalgt 16 herligheder, der virkelig giver nyt liv til originalen

Selvom cover-fænomenet givetvis er lige så gammelt som første gang, hulemanden af ​​en eller anden tilfældig grund tog den første officielle tone, blev udtrykket "cover" tilsyneladende først opfundet engang i 60'erne. Meget mærkeligt, i betragtning af, hvor mange covers der er, og hvilken fantastisk mulighed det kan være for en kunstner, både for at hylde en allerede eksisterende sang, og også for at udvikle sit eget udtryk.

Og som sagt er der masser af gode covers derude at vælge imellem. Af de oprindeligt 90 sange, som på manisk vis blev udtaget til denne liste, måtte fornuften til sidst trumfe kærligheden til de fleste af sangene, og listen er kogt ned til 16 herligheder. Denne samling er blandet af både klassikere, som man måske knapt nok vidste var covers, og mere moderne fortolkninger, der på anden vis har fortjent at komme ind i dine ørekanaler.

Og som en velfortjent bonus til dem, der formår at scrolle ned til bunden af ​​denne liste, er der også en vedhæftet afspilningsliste, hvor de 90 sange, vi både fik med og ikke fik med, vil kunne nydes gennem Spotifys fantastiske åbne eldorado af musik.

Hallelujah - Jeff Buckley, 1994 (Original af Leonard Cohen, 1984)

For nogle var det gennem The OC, for andre Rufus Wainwrights version i Shrek. Men selvfølgelig skal den ukronede cover-konge Jeff Buckley have en plads på alle de lister, der på nogen måde berører dette tema. Og Buckleys utrolige cover af Leonard Cohens "Hallelujah" er muligvis det bedste cover, der nogensinde er lavet. Buckley fandt sin egen vej ind i sangens bankende hjerte og marinerede den i en fantastisk, tortureret og pulserende længsel, der er lige så tidløs som selve sangen.

California Dreamin' - Amason, 2016 (Original af The Mamas And The Papas, 1965)

Amanda Bergman har, siden hun blev mere kendt som Idiot Wind, været i stand til at smelte isbjerge med sin dybe og frodige tone. Og gennem dette cover, sammen med de fantastiske Amason, skaber hun en næsten ubehagelig dyb, rig og skummende aroma af velvære, længsel og kreativitet, osende af lidenskab som den berigende inspiration. Uanset hvad besidder Bergman sandsynligvis Nordens varmeste stemme, og Amason er et af Nordens strammeste bands. Få sange som denne kombinerer instrumentering og sang med en klassisk knivspids historisk sommernostalgi, der emmer af glødende ømhed, som hver gang producerer de følelser, som kun en blomstrende nyforelskelse kan gøre.

All Along The Watchtower - Jimi Hendrix Experience, 1968 (Original af Bob Dylan, 1967)

Grundopskriften til at skabe et fantastisk cover er, at man lykkes med at kombinere begreberne fortolkning og hyldest med hinanden. På denne måde kommer man til at give sangen sin egen indsprøjtning og samtidig bevare sangens integritet. En person, der virkelig er lykkedes ekstraordinært med dette, er guitargudernes guitargud Jimi Hendrix, der lavede sin fortolkning af Bob Dylans ”All Along The Watchtower” året efter, at den blev udgivet i sin oprindelige form. Sangen imponerende Dylan enormt og blev en gave til Hendrix, som Dylan derefter begyndte selv at fortolke live. Det vil sige, han værdsatte Hendrix’ version så meget, at han i en periode foretrak at spille denne fortolkning i stedet for sin egen.

Hurt - Johnny Cash, 2002 (Original af Nine Inch Nails, 1994)

Johnny Cash er nok en af ​​de mægtigste kunstnere, der nogensinde har beriget vores planet med sin tidløse musik og sine gennemborende sangtekster. Alt tænkelig tak til denne fyr, der naturligvis også laver en fantastisk fortolkning af Nine Inch Nails. Ja, dette er et cover; vi ved ikke, hvor mange mennesker gennem årene, der har nægtet at tro på dette. Men cadeau til dig, hvis du allerede var opmærksom på det, og alt forladt, hvis du nu for første gang indser, at Trent Reznors meget skræmmende, mørkere og mere moderne version faktisk kom først.

Respekt - Aretha Franklin, 1967 (Original af Otis Redding, 1965)

Da Otis Redding oprindeligt indspillede denne klassiske sang i 1965, syntes kun få mennesker at forstå sangens fantastiske potentiale. Men Aretha Franklin var bestemt ikke en af ​​dem. Bare to år senere forvandlede den hurtigt voksende og snart kronede r&b-dronning denne noget skjulte melodi til et umådelig kraftigt slag i ansigtet, en uigenkaldelig feministisk hymne – og et af ​​de bedste og mest spillede covers, der nogensinde er lavet.

With a Little Help from My Friends - Joe Cocker, 1969 (Original af The Beatles, 1967)

Det stikker sandsynligvis mere og mere, hver gang påmindelsen trænger ind i pandehulen om, at alle sommerens festivaler slukkedes én efter én. Men, men – fra den mest ikoniske musikfestival nogensinde blev der alligevel genereret mange af verdens mest mindeværdige optrædener. Ud af alle disse er det imidlertid vanskeligt ikke at karakterisere Joe Cockers lidenskabelige version af Beatles’ ”With A Little Help From My Friends” fra Woodstock i 1969 som en af ​​de mest indflydelsesrige. Gennem Cocker fik sangen en ny og mere intens soul-rock-kontekst, som den dag i dag står som det måske bedste Beatles-cover nogensinde.

Forever Dolphin Love - King Krule, 2018 (Original af Connan Mockasin, 2011)

Connan Mockasins ”Forever Dolphin Love” kan i originaludgaven være en lidt vanskelig sang at lytte til. Men når Mr. Archy Marshall – bedre kendt som King Krule – får mulighed for at tilføje sit unikke musikalske og virkelig geniale udtryk, skabes der noget, der er helt uimodståeligt. En primitiv, tiltalende og ærligt rå pumpemasse af suveræn musikalitet og et vokalt udtryk, der punkterer sjælen uden forsoning.

Maggie's Farm - Rage Against The Machine, 2000 (Original af Bob Dylan, 1965)

En anden Dylan-sang, der får en helt ny følelsesmæssig betydning pakket i Rage Against The Machines utroligt stramme instrumentering. Guitarist Tom Morellos riffs løfter sangeren Zack de la Rochas aggressive levering og gør sangen, der ellers er meget lige-ud-ad-landevejen, til en umenneskeligt stærk og uhøfligt kraftig kampsang, som det er umuligt ikke at blive løftet af.

Immigrant Song - Karen O, Trent Reznor, Atticus Ross, 2011 (Original af Led Zeppelin, 1970)

Sammen med Yeah Yeah Yeahs' energiske frontperson Karen O gjorde Nine Inch Nails' hjerne og hjerte Trent Reznor en klassiker til et komplet monster. Den allerede fantastiske Led Zeppelin-skabelse ”Immigrant Song” knuser allerede alt på sin vej på utrolig kraftig vis. Men Reznor har, mildt sagt, formået at forstærke sangens magt og hæve denne følelse til 100. Som en kæmpe bulldozer med truende aggression – sammen med Karen O's intense og desperat gennemtrængende og skælvende stemme af fortvivlelse og styrke. Sangen, der blev indspillet som en del af soundtracket til David Finchers The Girl With The Dragon Tattoo fra 2011, er et perfekt cover, der med moderne midler forbedrer originalen til umenneskelige højder.

PS: Vi er nødt til at vedhæfte en stærk advarsel, da denne sang faktisk er ekstremt farlig at lytte til, når du kører bil eller ethvert andet køretøj, der kan køre hurtigere end lovligt.

I'm On Fire - Chromatics, 2006 (Original af Bruce Springsteen, 1984)

Bruce Springsteens original er intet mindre end en fantastisk og tidløs melodi, der ikke kan beskrives som andet end utrolig. Derfor er det farligt at turde begive sig ud i et cover af mesterværker som disse. Men på trods af dette skaber Chromatics stadig noget helt magisk, med sin langsomt simrende og drømmende version af denne klassiske kærlighedssang. Fortolkningen føles som noget fra en mistet Twin Peaks-episode, som David Lynch ikke fik lov til at udgive. En serie, som bandet Chromatics i øvrigt og slet ikke tilfældigt havde æren af ​​at deltage i.

Paranoid Android - Sia, 2006 (Original af Radiohead, 1997)

En utrolig kunstnerisk, dybt hypnotisk, beskåret og fantastisk smagfuld version af Radioheads klassiske deprimerende epos. En version, der virkelig demonstrerer Sias utrolige musikalitet og sætter den højt, højt op på en urørlig, men respektfuld piedestal. Man må tænke, at Mr. Yorke føler sig noget snydt over, at det ikke var ham selv, der skabte sin sang i denne særlige version. Havde den fået lov at ligge på hylden, indtil den kunne få en hypotetisk plads på den seneste Radiohead-udgivelse A Moon Shaped Pool, ville jeg bestemt tro, at det var præcis sådan her, det ville have lydt. Fantastisk smuk.

Dazed And Confused - Led Zeppelin, 1969 (Original af Jake Holmes, 1967)

Den amerikanske sanger og sangskriver Jake Holmes debuterede med sin sang i slutningen af 1967. Den blev hurtigt kopieret af den britiske bluesrockgruppe The Yardbirds, som snart blev The New Yardbirds, med tilføjelsen af guitaristen Jimmy Page. Page tilpassede og transformerede derefter melodien yderligere med sit lille opfølgende band, Led Zeppelin. Sangen blev bøjet og strakt til sine absolutte grænser, og er delvist indspillet, historisk nok, ved hjælp af en violinbue, som Page brugte på sin elektriske guitar. Noget, der formentlig ikke var blevet gjort så mange gange før.

Holmes mente imidlertid, at hans sang var blevet stjålet af Zeppelin og sagsøgte siden gruppen for ophavsretskrænkelse, hvilket endte i højesteret i 2012. Heldigvis blev sagen droppet, da en aftale mellem parterne senere blev nået uden for retten.

 Song To The Siren - This Mortal Coil, 1983 (Original af Tim Buckley, 1970)

Denne fantastiske version af Tim Buckleys allerede tårevækkende ”Song To The Siren” er på utroligt vis blevet endnu mere gribende og tårevækkende gennem This Mortal Coils ømme fortolkning. Med lidt baggrundsviden bag sangen bliver det næsten for meget at håndtere følelsesmæssigt – vidunderlige, fantastiske og utrolige Elizabeth Fraser, der også fronter verdens måske bedste dreampop/shoegaze-band Cocteau Twins, havde et årti efter fortolkningen af sangen et intenst romantisk forhold til Tim Buckleys søn; Jeff Buckley.

Ifølge Fraser selv var hendes følelser omkring kærlighedsaffæren med Buckley noget, der blev ekstremt destruktivt for begge parter. Forholdet varede fra 1994 til 1995. Jeff Buckley døde tragisk i en drukneulykke i 1997.

I Fought The Law - The Clash, 1979 (Original af The Crickets, 1960)

Endnu en sang, hvor det er helt okay, hvis du ikke vidste, at det faktisk var et cover og ikke en original. Sangen blev oprindeligt skrevet og sunget af Sonny Curtis fra The Crickets, da han måtte erstatte Buddy Holly efter dennes alt for tidlige død. Sangen, der efter The Clashs version er blevet fortolket mange gange var en genistreg, der placerede bandet på verdenskortet for altid, og også markerede bandets første single i USA.

When The Levee Breaks - A Perfect Circle, 2004 (Original af Kansas Joe McCoy og Memphis Minnie, 1929)

Apropos cover af et cover. A Perfect Circles version af ”When The Levee Breaks” fra 2004 er en fortolkning af Led Zeppelins bud på sangen fra 1971 – hvilket igen er en fortolkning af originalen, skrevet og indspillet for første gang af Kansas Joe McCoy og Memphis Minnie i 1929. Der findes endda en perlerække af versioner, til dem, der er interesserede. Vi kan dog bevidne, at denne og Led Zeppelins er de eneste ud over originalen, du virkelig har brug for at lytte til. A Perfect Circle formår faktisk at skabe noget endnu mere fantastisk, end hvad Zeppelin gjorde i '71. Gennem en dybt rørende fortolkning lykkes det dem at få en gammel sang til at vibrere med vellydende musikalitet og stærkt rørende følelser.

Limit To Your Love - James Blake (Original af Feist)

En mildest talt levende fortolkning af Feists ”The Limit To Your Love”. Ved at beholde originalens afskårne og nøgne udtryk formår Blake på en eller anden måde at gøre sangen til et massivt monster og et ømt kærtegn på samme tid. En interessant og utrolig kreativ transformation, mildt sagt, af et tilsyneladende utransformerbart værk, der skaber sit helt eget univers.

Lyt til de disse sange, og de 74 andre udvalgte, her:


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA