x

TEMA: 12 meget mærkelige musikvideoer


For nylig blev musikvideoen til svenske Håkan Hellströms “Alla Drömmar Är Uppfyllda” nomineret til UK Music Video Awards 2020. For dem, der ikke har set musikvideoen, så bærer en abe en af hovedrollerne i den, og i bund og grund er det en meget mærkelig og bemærkelsesværdig historie, videoen bygger på.

Med det i tankerne serverer vi her 12 andre videoer af den mærkelige art, og hvor fantasien kan flyde frit.

Royal Blood – “Lights Out”

Først får man indtrykket af en helt plain, statisk video med den britiske rockduo i centrum i et hvidt rum. Men så begynder der at dukke ting op i loftet, senere på væggene og gulvet: Badende mennesker. Masser af badende mennesker dukker op over det hele, mens det virker, som om de er på LSD-trip. Det understreges især af, at den hvide gennemgående setting erstattes af et kontrastfyldt rødt lys. Vi kan kalde det et LSD-trip i videoform. 


The White Stripes – “The Denial Twist”

I denne video får geniet Michel Gondry frit spil. The White Stripes er inviteret til Conan O’Briens talkshow, og videoen begynder med, at de spiller “The Denial Twist”, indtil en kæmpe fod knuser Jack Whites klaver. Senere i videoen ser man, hvis fod det er. Videoen føles generelt mærkelig og hænger næsten ikke sammen, når man ser på proportionerne. 


Radiohead – “Just”

En mand lægger sig ned på gaden. Folk samles omkring ham og undrer sig over, hvad han har gang i, men han vil bare være alene. Han vil ikke fortælle, hvorfor han ligger der. En politimand kommer, og personen råber “rør mig ikke”. Endelig fortæller han, hvorfor han har lagt sig på gaden med meldingen “Gud hjælper os alle”. Og hvad sker der mon så? Se videoen herunder.Busta Rhymes – “Gimme Some More” 

Busta Rhymes er måske en af hiphop-historiens mest freakede kunstnere, så hvorfor ikke lave en fuldstændig freaked out musikvideo? “Gimme Some More”-videoen er et fyrværkeri af farver, syge kostumer og skøre karakterer. Det føles nærmest lidt som at være vidne til en gyserfilm, der foregår i dagslys. 


Soundgarden – Black Hole Sun

Vi fortsætter med temaet freakede karakterer, stærke farver, rædsel i dagslys… Det kan nemlig også findes i Soundgardens musikvideo til “Black Hole Sun”. En amerikansk drøm, der bliver til et amerikansk mareridt.

 

Aphex Twin – “Come To Daddy”

Og nu hvor vi taler om frygt – videoen til ”Come To Daddy” er som et gråbetonet mareridt fra start til slut, hvor den mesterlige instruktør Chris Cunningham har klippet Aphex Twin aka Richard David James ind på en masse børn og forskellige utroligt tynde karakterer. Videoen passer også perfekt til Aphex Twins uberegnelige drum’n’bass-udbrud.

Björk – ”Human Behaviour”

Endnu et Michel Gondry-værk med alt, hvad det indebærer. Björk filmes fra et hus, hvor store insekter tager over, Björk springer rundt mellem buskene, Björk er en astronaut, Björk bliver spist af en kæmpe bamse og filmes inde fra bamsens mave og så videre og så videre.

The Smashing Pumpkins – “Tonight”

Lige så meget galskab som en hyldest til stumfilmen trækkes vi ind i en historie, som både er skæv og samtidig enormt smuk. Det her er jo mere en fantastisk billedside end en holdbar historie, som så meget andet på den her liste. Guf til hjernen, helt enkelt.

Fever Ray – ”To The Moon And Back”

Karin Dreijer byder til kaffebord på sin helt egen måde. Lidt inde i videoen ser vi hendes hoved placeret på et bord. Hun er omgivet af "muskuløse" superhelte, som hjælper hende med kaffe og kage. Disse superhelte bliver senere en del af hendes liveshow, som er en eksplosion af farver og former og alskens udtryk.

Shortparis – “KoKoKo”

Nu kommer der en ny historie. Videoen blev udgivet så sent som 20. september 2020, og her ser du en bande, som lægger æg ud af munden; æg der falder ud som en slags sten. Tilføj noget Keith Flint-agtig vild dans og noget kød og blod, så er du hjemme.

The Cure – “Close To Me”

Er alle lukket inde i et garderobeskab? Passende i forhold til titlen kommer vi i den her video yderst tæt på Robert Smith og hans medmusikere. Mellem disse nærbilleder af de forskellige bandmedlemmer opfanges der også lidt dukketeater. Mærkeligt er ordet.

Journey – “Separate Ways”

Så mange spørgsmål. Hvorfor har de placeret synthesizeren på væggen? Hvorfor er de i et skide industriområde? Og er alt bare en drøm? Til sidst zoomes der ind på en kvinde, som sover i en seng. Tidligere har hun spadseret rundt på industriområdet til sangerens frustration. Alt virker bare lidt... Ja, mærkeligt. Men der er masser af følelser i den her stærke video.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA