x

Goss fortæller hemmeligheder på debut: “Jeg har haft et behov for at være ærlig”

Goss fortæller hemmeligheder på debut: “Jeg har haft et behov for at være ærlig”

Under kunstnernavnet Goss sprang Mads Damsgaard ud som soloartist i 2017. Siden har hans tilværelse båret præg af at eksperimentere med lyd, for det har taget tid at finde sin egen, efter han lagde Reptile Youth-konstellationen bag sig. Lyden har han nu fundet, og Goss udkommer i dag med sit debutalbum. Det har GAFFA fået en snak med ham om.

På en efterårs-tirsdag sidder Mads Damsgaard, der går under kunstnernavnet Goss, på en bænk på en bakke, med udsigt over Roskilde fjord. Han er taget i sommerhus med sin far – et sted, der betyder meget for ham, og som skaber en helt grundlæggende ro inden i ham. Det suser i røret, da jeg ringer Mads op – efterårsblæsten har fået fat.

– Jeg har givet mig selv lov til at tage herud i to dage, inden det hele går løs. Lige finde roen i min grundkerne. 

At roen har sænket sig over Mads Damsgaard, er ikke svært at ane. Med sin rolige stemme kalder han det selv “stilhed før storm”, da jeg nævner, at man da ellers skulle tro, at han i disse dage stresser rundt fra A til Z. Goss udgiver nemlig sit debut-album Group Therapy i dag, efter han i 2017 sprang ud som solo-artist.

– Det er både skræmmende og virkelig dejligt at være nået hertil. Hvad mere kan jeg egentlig sige? Jeg har det lidt, som om jeg ikke helt fatter det endnu, og sådan kan jeg ikke huske, at jeg har haft det tidligere. Jeg ved ikke, om det er, fordi det føles vigtigere end en ep, eller om det bare er, fordi jeg virkelig føler, at jeg for første gang nogensinde sådan rigtigt har fundet min lyd. 

Lydmæssigt har Mads Damsgaard også begivet sig i lidt af et spektrum, med en fortid i den internationalt anerkendte elektrorockduo, Reptile Youth, og med en eksperimenterende karriere som soloartist. Hans tidligere udgivelser er blevet kaldt r&b-inspireret, men den nye plade har en helt særlig og overset genre – ifølge Mads selv – for øje.

– Jeg har virkelig forelsket mig i country-genren. Den giver så meget mening for mig, og jeg kan mærke, at jeg virkelig har fundet mig selv i den genre. I virkeligheden er den super simpel, og det er jeg faldet for. Men jeg har også haft et behov for at nytænke den og innovere på den. Det er der virkelig ikke mange, der har forsøgt at gøre, så det har jeg. 

Helt overordnet fortæller Mads om, hvordan han har haft et behov for at skabe noget nyt. Reptile Youth er fortid, og det er vigtigt at forlade ting, så godt man kan, for konstant at udfordre sig selv. Ellers kan det ende med, at man bliver en dårlig gentagelse af én, man var engang. Og i det nye, Goss har haft en trang til at skabe, skal man finde et helt specifikt nøgleord: Ærlighed.

– Nu ved jeg godt, at manges musik selvfølgelig drejer sig om ærlighed. Musik bør være ærlig. Men det her er en plade, hvor ærligheden er sat ekstra i fokus og både gælder over for andre og over for mig selv. Pladen er et udtryk for mine helt egne ærlige oplevelser og samtidig et forsøg på at lade folk komme tæt på. Gennem albummet forsøger jeg at fortælle mine venner, familie og kæreste nogle ting, som ellers kan være svære at snakke om. 

11 forskellige følelser

Group Therapy fungerer som en fortælling, der tager sit udgangspunkt i, at hvert nummer afspejler en specifik følelse, situation eller erfaring, hvor 11 numre symboliserer 11 forskellige versioner af følelser inden i Goss selv. Et debutalbum, der igennem skabelsen af disse 11 numre nærmest har haft en terapeutisk effekt på ham, i kraft af den processering der ligger i at skabe og ikke mindst dele ud af sine hemmeligheder.

Det har ifølge Goss været ekstremt befriende, men det har sommetider også gjort ondt at grave ned i de dybeste følelsesbaner.

– Man kommer selvfølgelig i nogle stemninger, som er mindre sjove, når man graver i de tunge følelser. Men det er samtidig enormt befriende, og det har også været vigtigt for mig, fordi jeg kan mærke, hvor meget jeg er modnet, og hvordan verden ser anderledes ud for mig nu. Tidligere handlede det meget om energi, og i Reptile Youth for eksempel var vi unge og ville bare gerne skabe noget fedt og festligt. Det her er min egen fortælling, og nu er der bare andre ting der er vigtigere – at lære sig selv og andres grundkerner at kende. 

Mads Damsgaard har igennem hele sin musikkarriere aldrig oplevet at være sådan rigtigt i symbiose med sit eget produkt. Tit har tanken “Det kan jeg sagtens gøre bedre” strejfet ham, men med Group Therapy forholder det sig anderledes.

– Pludselig har jeg en følelse af, at det netop ikke kan gøres bedre. Jeg er så glad og stolt over den her plade, og jeg har ikke lyst til at ændre noget som helst på den. Og før har det altid handlet om “fremad, fremad, fremad”. Havde jeg lavet et produkt, var det hurtigt videre til det næste, fordi jeg følte jeg kunne gøre det bedre. Men det her har jeg lyst til at dvæle ved.  

Hør albummet Group Therapy:


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA