x

AFSKY-INTERVIEW: ”Vi har nemt ved at føle os privilegerede, selvom vi måske slet ikke er det”

AFSKY-INTERVIEW: ”Vi har nemt ved at føle os privilegerede, selvom vi måske slet ikke er det”

For noget tid siden befandt Solbrud-frontmand Ole Luk sig på Louisiana. Han var taget derop for at se museets udstilling om Månen, hvor han efter stor begejstring var endt i museets gavebutik. Han stod og bladrede i en bog, hvor han faldt over digtet ”Angst” af Emil Aarestrup. Det gav ham idéen til at lægge musik til teksten. Mere direkte og ikke nødvendigvis med henblik på at tilgå et helt album med hverken gennemgående temaer eller koncepter. Men et digt blev til flere, og pludselig stod Ole med albummet Ofte jeg drømmer mig død.

– Mange af de digte, jeg arbejdede med, ville jeg ønske, jeg havde skrevet, siger han. – Hvordan nogle af digtene er arbejderen, der kommer til orde, og hvor vilde nogle af de naturbeskrivelser, der er i digtene, kan være. Hvor voldsom naturen kan være, og hvor man kan fornemme, hvor lille mennesket er ved siden af. Den voldsomhed passer vildt godt til musikken.

I vores samtale opnår vi undervejs stor enighed om vores anskuelse af den danske metalscene. Vores opfattelse af black metal som noget storslået, selvom vores måder at indhegne genren på adskiller sig fra hinanden.

– Jeg ser mange billeder, når jeg hører black metal, siger han. – Ligesom klassisk musik kan gøre det. Black metal er meget malende musik. Der kan være en fortælling i musikken. Jeg har altid været inspireret af at skrive tekster på dansk og på en meget litterær måde. Hele universet er meget storslået og fantasifuldt, og det gør, at sproget kan skabe en distance til hverdagssproget.

Fra dengang til i dag

Idéen om at skabe et samlet værk komprimeret af forskellige gamle danske digte, der kunne trække paralleller til i dag, var fra begyndelsen noget, der kun kunne fuldføres med henblik på sideprojektet Afsky. Her arbejder Ole Luk alene. Han skal ikke overdøve sig selv for at blive hørt, ligesom han får mulighed for at gå fra idé til handling fra det ene øjeblik til det andet. Det giver nogle andre muligheder at arbejde hjemme frem for i øvelokalet, hvor det ofte være svært at høre sig selv, som han forklarer det.

– Med Afsky sidder jeg og indspiller derhjemme i min lejlighed, og det får mig meget tæt på det lydbillede, jeg egentlig gerne vil have, forklarer han. – Udfordringen ligger så i at overføre det til live, hvor det ofte bliver en lidt forenklet udgave, da nogle sange har fire guitarroller, men hvor vi kun er to guitarister på scenen. Men det hjælper også melodierne med at stå meget tydeligt frem.

Musikken gav mulighed for at fremhæve elendigheden i teksternes historie på en ny måde. Den skrigende støj, som indbefatter black metal, kan give afløb for den afmagt, man som menneske kan være underlagt, når man ser til, mens verden bevæger sig i den forkerte retning. Ole Luk kunne mærke en samhørighed med de mennesker, digtene handlede om. Mennesket af trange kår, hvor død og ruin var omdrejningspunktet.

– Man kan trække paralleller fra digtene og til i dag, siger han. – Dengang havde folk det virkelig ikke særligt godt, og det har de sådan set heller ikke i dag, når man kigger på verden. Verden kunne bestemt være bedre. Mennesket går ufrivilligt sin egen undergang i møde, fordi man lader stå til og lader nogle mennesker bestemme, der ikke er særligt gode til det. Uden at kunne gøre særligt meget ved det, andet end at sidde og rive sig selv i håret over det.

– Jeg holder meget af naturen, og det piner mig, at mennesket ikke passer bedre på den. Skove bliver fældet, ligesom dyreracer der uddør i profittens navn, men er det virkelig det værd? Det giver mig en enorm følelse af afmagt, og den følelse får afløb i den voldsomme musik, der er black metal. Det bliver gjort gennem råb og larm og gennem en indre vrede, man ikke kan tøjle.

Skønhed frem for ødelæggelse

Sammen med Solbrud og som frontløber i Afsky er Ole Luk en af dem, der tager black metal i den retning, den fortjener. Med et fast greb om ondskabens tematik, men med et ønske om at skabe skønhed frem for ødelæggelse.

– Jeg valgte tidligt, at jeg ikke ville stå og synge om satan, da jeg ikke ville kunne tage mig selv seriøst, siger han. – Jeg elsker at høre den slags musik, men det er samtidig også meget dramatisk og teatralsk. Selv vil jeg gerne skabe musik, som har en dybere betydning for mig, så jeg ikke bare ender med at blive et teaterband.

LÆS OGSÅ: ANMELDELSE: "Tung og mørk den tavse nat over jorden spænder"

Hvem:

Ole Luk startede Afsky i 2015 og er samtidig frontmand i black metal-bandet Solbrud.

Hvad:

Han har altid elsket black metal og de forskellige perioder i musikken. Hans indsigt i musikken stikker enormt dybt, ligesom hans succes ved at skabe storslåede lydbilleder har båret dansk black metal op på et nyt niveau.

Hvor:

Afsky er et soloprojekt med base i København. Afsky giver koncert i Pumpehuset 21. november.

Hør albummet Ofte jeg drømmer mig død:


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA