x

Festivalgæster i rapport om aflyst Roskilde Festival: ”Som en vinter uden jul”

Festivalgæster i rapport om aflyst Roskilde Festival: ”Som en vinter uden jul”

En ny rapport afslører, hvad vi savner allermest ved sommerens største danske festival. Musikken står frem som noget af det vigtigste, men det er langt fra det eneste, vi savner.

Roskilde Festival skulle i år have fejret 50-års fødselsdag, men måtte i stedet sætte store røde krydser over årets event. Grundet COVID-19-pandemien måtte mere end 100.000 billetindehavere til årets Roskilde Festival nøjes med at stille deres festivalsult med krummerne fra det, der gør Roskilde Festival til noget helt særligt. Men hvad føler vi, at vi er gået mest glip af?

Aflysningen har påvirket festivaldeltagerne på adskillige områder. Det bekræfter en ny undersøgelse fra Syddansk Universitet. Her har et hold af forskere – Mette Kousholt, Emilie K. Holse, Annette Michelsen la Cour, Malthe Sebastian Rye Thomsen og Sara Witte – spurgt 807 tidligere festivaldeltagere om, hvilke elementer der gør Roskilde Festival speciel. Og flere af svarene overraskede.

Næsten tre ud af fire fremhæver Roskilde Festival som årets vigtigste sociale begivenhed, og gæsterne fremhæver alt fra unikke koncertoplevelser til lunken dåseleverpostej indtaget på en varm og støvet festivalplads.

Musikken skaber sammenhold

Noget af det, vi savner allermest fra Roskilde Festival, er naturligvis koncertoplevelserne. Respondenterne fra undersøgelsen beskriver musikfestivalen som stedet, hvor både gode og dårlige koncerter skaber uforglemmelige minder i selskab med vores venner og mennesker, vi ikke kender i forvejen.

På Roskilde Festival oplever festivalgængerne muligheden for at interagere med andre omkring sig på en helt anden måde end på andre spillesteder:

“Koncertminderne står stærkest. Både de små og intime koncerter og de store koncerter på Orange. Begge slags oplevelser kan give en følelse af et stærkt og unikt fællesskab – af man sammen med mange andre mennesker har delt en unik oplevelse,” fortæller en tidligere festivalgæst i undersøgelsen.

LÆS OGSÅ: TRØSTE–ROSKILDE: Se Robyns gåsehuds-fremkaldende udgave af ”Dancing On My Own”

Den særlige stemning løfter hele koncertoplevelsen og alt det, der sker rundt om scenerne og på pladsen.

Som en vinter uden jul

Netop den helt særlige stemning er noget af det allersværeste at skabe uden for Dyrskuepladsen i Roskilde, og 99 procent af festivalgængerne angiver netop stemningen som noget af det, der får savn-barometeret til at sprænges:

“Roskilde Festival er for sommeren, hvad julen er for vinteren. Så sommeren i år bliver som en vinter uden jul,” forklarer en af respondenterne.

Og netop den beskrivelse falder godt i hak med den oplevelse, andre respondenter beskriver. For selvom alle ikke har de samme traditioner på Roskilde Festival a la ”vi danser om juletræet og spiser ris a l'amande”, savner vi de traditioner, vi selv har skabt sammen med vores venner (og dem vi endnu ikke kender)."

Festivalgæsterne nævner selvopfundne traditioner som blandt andet påskefrokoster, tequila-tirsdag og omdøbningsonsdag, imens andre går endnu mere kreativt til værks:

”Vi plejer at brænde et par sko som en ’ofring til festivalguderne’, så vi kan få godt vejr året efter,” fortæller en 21-årig kvinde fra undersøgelsen.

På helt rørende vis er der også nogle, der plejer at gå forbi mindestenen og ”skåle” med dem, der døde i ulykken til Pearl Jam-koncerten i 2000.

LÆS OGSÅ: I dag er det 20 år siden: Roskilde-ulykken fortalt af et øjenvidne tæt på

Vi savner at lege

Ligesom i julen, er spil og lege især vigtige for festivalens yngste deltagere, som er mellem 15 og 25 år. Det er endda så vigtigt, at mange unge har skruet op for spillene i løbet af sommeren i forsøget på at genskabe festivalstemningen udenfor festivalpladsen:

“Når jeg tænker på Roskilde Festival, tænker jeg på gode oplevelser og sjove øjeblikke med vennerne, hvor man har drukket nogle øl og spillet noget ølbowling,” beskriver en 23-årig mand.

Og selvom undersøgelsen viser, at legene bliver mindre og mindre vigtige for vores festivaloplevelse, jo ældre vi bliver, betyder det ikke, at legene og frirummet er helt uden betydning for dem, der er lidt ældre.

En uges fri fra job og forpligtelser og friheden til at gøre præcis, hvad man vil, er noget af det, hele 93 procent af deltagerne giver udtryk for, at de kommer til at mangle, for Roskilde Festival rækker langt ud over en enkelt uge fyldt med musik. Det er et afbræk, mange glæder sig så meget til, at det bliver lidt nemmere at holde humøret oppe i hverdagen, ligesom forventningerne til julen i den mørke vintertid:

“Når jeg tænker på Roskilde Festival, tænker jeg på en enorm glæde ved at være fri for forpligtelser i en hel uge. Ikke som en normal ferie, men en ferie hvor jeg aktivt deltager, men uden normer for, hvad der er korrekt. Så er der glæden ved at blive ført væk i musikken. Minder om fri leg og fantasi i en uge,” fortæller en 42-årig mand i undersøgelsen.

LÆS OGSÅ: Roskilde Festival om fremtiden: "Vi vil ikke lade os styre af bekymringer"

Læs hele rapporten her


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA