x

Interview: Kurt Wagner

Interview: Kurt Wagner

En af de mere markante koncerter i Århus Festuge er samarbejdet mellem den amerikanske sanger og sangskriver Kurt Wagner, kendt som frontfigur i den stærkt roste alternative country-med-mere-gruppe Lambchop, og Århus-gruppen DeSoto Caucus samt Marie Frank og Peter Sommer. Konstellationen spiller i Studenterhus Århus lørdag aften den 6. september. Samme eftermiddag satte GAFFA Kurt Wagner stævne i Århus midtby.

Hvordan er du havnet midt i den lidt alterrnative konstellation?
- Jeg har kendt Marie i nogle år. Jeg mødte hende i Los Angeles i forbindelse med en Giant Sand-koncert. Hun spillede dog ikke, men var på ferie sammen med blandt andre Howe Gelb (Giant Sands forsanger, red.) og sin kæreste Anders, der siden er kommet med i Giant Sand og har været med til at danne DeSoto Caucus. Jeg kendte i forvejen Howe, og vi faldt alle sammen godt i snak. Siden fik jeg Marie til at varme op for mig til nogle Lambchop-koncerter i Danmark, og så har vi været gode venner lige siden. Og da denne her lejlighed bød sig til at spille sammen, sagde jeg straks ja tak.

Hvad skal I spille?
- Primært Lambchop-numre, og så nogle coversange. Vi skal blandt andet spille en del sange fra det kommende Lambchop-album, ”OH (Ohio)”, der er på gaden 6. oktober. DeSoto Caucus-folkene har været utrolige dygtige til at lære dem. Ja, de er næsten bedre end musikerne fra Lambchop, men de har selvfølgelig vidst, at de ikke havde ret lang tid til at lære dem, så de har skullet være effektive. Men de er selvfølgelig også vant til at spille med Howe Gelb (DeSoto Caucus er identisk med hele Giant Sand undtagen netop Howe Gelb, red.), og han arbejder meget spontant, så det kan ofte være en udfordring at spille sammen med ham.

Din musik trækker meget på den amerikanske musiktradition – både country, folk, blues, soul og meget mere. Bliver dine sange anderledes, når de bliver spillet af danske musikere?
- Ja, lidt, synes jeg. Det lyder faktisk meget autentisk, når DeSoto Caucus spiller dem. De har forståelse for, at sangene faktisk ikke altid er så enkle, som de umiddelbart lyder til, rent musikalsk. De er gode til at få alle detaljerne med.

Hvad med Peter Sommer, som du også skal spille med? Hvad er dit forhold til ham?
- Faktisk tror jeg ikke, vi skal spille sammen. Han spiller et sæt med Marie og DeSoto Caucus, og jeg kommer så på i andet sæt. Men det kan selvfølgelig være, vi finder på et eller andet spontant. Jeg så ham live forleden, og han virker som en god performer og som en god sangskriver. Selvom jeg selvfølgelig ikke forstår hans danske tekster.

Mere enkle sange, og færre musikere
Kan du afsløre lidt om det kommende Lambchop-album?
- Ja, for eksempel bliver sangene nok lidt mere enkle, end de har været på de senere plader. Jeg var på en soloturné sidste år, hvor jeg spillede mange af sangene live, for ligesom at få dem pudset af, inden vi indspillede dem, og det har jeg aldrig prøvet før. Det var en stor oplevelse. Og så er der denne gang stort set ingen strygere med, hvor der jo har været masser af strygere på de senere plader. Men denne gang ville vi gerne nøjes med at være de svy-otte personer, der er kernen i Lambchop og har været det de sidste fem-seks år, i stedet for at kalde alle mulige gæstemusikere ind.

Jeg har læst i jeres pressemateriale, at teksterne denne gang ikke bliver trykt i cd-bookletten, mod sædvane. Hvorfor ikke?
- Dels fordi der er så mange lyttere, der alligevel downloader musikken uden at have coveret med. Dels fordi tekst og musik er en sammenhængende helhed, så man skal ikke bare læse teksterne uden at høre musikken samtidig. Det kunne også få folk til at tro, at teksterne var digte, og det er det ikke. Det er sangtekster.

Men dine tekster er jo mere komplekse og ordrige end så mange andre sangtekster?
- Ja, men så må man slå ørerne godt ud, svarer Kurt Wagner og slår en høj latter op.

Kan du afsløre lidt om tekstuniverset på ”OH (Ohio)”? Teksterne på jeres sidste album, ”Damaged”, var jo lidt mørkere end vanligt og kredsede om død og forgængelighed?
- Ja, men denne gang er de nok lidt mere optimistiske og legende. Men jeg vil helst ikke gå ind og pille de enkelte tekster fra hinanden. Overordnet handler de om de erfaringer, man gør sig her i livet – ikke mindst om forholdet mellem mennesker. På godt og ondt, slutter Kurt Wagner.

Isoleret i Nashville
Jeg har hørt noget om, at I har et større publikum i Europa end USA. Er det rigtigt?
– Ja, det er vist rigtigt nok. Vi har i hvert fald et dedikeret publikum i Europa, og det virker, som om den såkaldte alternative country-bølge stadig væk er stor i Europa. I USA er den ved at være et overstået kapitel.

Du bor i countryens mekka, Nashville. Hvordan ser de lokale countrymusikere på dig og Lambchop?
– Jeg ved det faktisk ikke, for vi lever ret isoleret fra det traditionelle countrymiljø. Vi bor og indspiller i Nashville og har nogle gode indspilningsmuligheder her, men vi spiller ikke ret meget i byen. Det er ikke her, vi har vores kernepublikum. Vi er vist lidt for eksperimenterende til de traditionelle country-fans.

Men du har på nogle af jeres tidligere plader opfordret folk til at besøge Country Music Hall Of Fame i Nashville, så du må da have lidt med det traditionelle countrymiljø at gøre?
– Ja, og jeg er stor fan af megen mere traditionel country. Og Country Music Hall Of Fame er et fantastisk sted med en masse god country-memorabilia, gamle instrumenter, plader, notater og den slags. Det er et sted, jeg er kommet en del gennem tiden.

Nu til noget helt andet: Der er jo snart præsidentvalg i USA. Da Lambchop spillede i Danmark forud for valget i 2004, udtrykte du din klare støtte til ”alt andet end Bush”. Jeg går ud fra, at du støtter Obama?
– Ja, det kan du bande på. Og desværre tyder det på, at det bliver et tæt løb mellem de to kandidater. Ganske som i 2004.

Jeg læste et interview med en amerikansk professor i politik, som sagde, at det kunne være lige meget, hvor mange rap- og rockstjerner, der støttede Obama. Det vigtigste var at få opbakning fra countrymiljøet, som ofte har stemt republikansk. Selvom en ellers konservativ countrymusiker som Toby Keith faktisk støtter Obama.
– Ja, jeg tror faktisk ikke, countrymusikere er så konservative, som mange folk tror. Jeg tror, der er mange, der støtter Obama.


Lambchops hjemmeside


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA