x

Kanye Wests plader rangeret – fra værst til bedst

Kanye Wests plader rangeret – fra værst til bedst

I dag er det præcis 10 år siden, Kanye West udgav et af sine absolutte hovedværker, My Beautiful Dark Twisted Fantasy, og det er en god lejlighed til at rangere mandens plader fra bedst til værst – eller ret skal være ret: fra mindst god til bedst. For uanset hvad man måtte mene om den gode Kanye og hans mildest talt utilregnelige adfærd og udtalelser, har mandens musikalske bundniveau været uhørt højt.

Jeg har fulgt Kanye lige siden, jeg blev blæst bagover af ”Jesus Walks” på lydsiden til Jarhead. Jeg fejrede min 30 års fødselsdag med at tage alene i Tivoli og se Kanye opføre de dengang nye sange fra My Beautiful Dark Twisted Fantasy i silende regn, og i dag er det smerteligt at opleve det musikalske geni have den ene offentlige nedsmeltning efter den anden, fordi han tilsyneladende nægter at tage sin medicin af frygt for, at det skulle gå ud over kreativiteten. Kreativiteten, der har blomstret i fuldt flor gennem det meste af karrieren, og i min gennemgang af denne har jeg tilladt mig at gå idiosynkratisk til værks, genlyttet pladerne, genlæst mine egne og Christian Gruberts gamle anmeldelser og vurderet, hvilke der den dag i dag er de bedste, og hvilke der er de mindst gode. Og vi starter nedefra med…

13 Jesus Is King (2019)

Den eneste egentlige skuffelse fra Kanye er også hans seneste regulære udspil i eget navn. Jeg havde set frem til udspillet og havde noteret, at man i tilfælde af en positiv anmeldelse – pladens kristne omdrejningspunkt taget i betragtning – kunne slutte af med et ”hallelujah”. Jeg havde endda en overskrift klar: ”Det kan godt ske, Jesus er konge, men Kanye er stadig Gud”. Men så hørte jeg albummet… Det er jo egentlig ikke dårligt på den måde, men bare så langt under mandens standard, at det kun kunne blive til tre skuffede stjerner og en sidsteplads på denne liste.

”Det kan godt ske, Jesus er konge, men albummet igennem savner man de gode gamle dage, hvor Kanye var Gud. Hvor han tidligere var vanvittig og uforudsigelig i såvel lyrik og produktioner, bliver han her noget så u-Kanyesk som ensformig – og alt andet lige er det sgu ikke noget, man tidligere har kunne skyde hverken manden selv eller hans imponerende produktion i skoene.  

Der er sateme langt fra tidligere tiders innovative karrierehøjdepunkter som ”Jesus Walks”, ”Black Skinhead” og ”Power” til de enerverende halleluja’er på hektiske ”Selah”, Kanye, der nærmest selv gaber sig igennem uinspirerede ”Water” og ligeledes kedsommelige ”God Is”.”

12 Jesus Is Born (med Sunday Service Choir) (2019)

Kanye gik med gospel-albummet Jesus Is Born all in på sin altoverskyggende kristne overbevisning. Så meget, at det endda lykkedes ham at overholde en deadline denne gang. Og således landede Jesus Is Born i alverdens streaming-julesokker den 25. december sidste år. En helt ok gospelplade, jeg dog kun sjældent har følt trang til at sætte på efter udgivelsen. Fire stjerner og følgende dom:

”Der er ikke tale om et ”almindeligt” Kanye-album denne gang, hvis det da overhovedet giver mening at tale om sådan et, men i stedet et rendyrket gospel-album, hvor Kanyes stemme er fraværende og hans rolle i stedet er henvist til producerstolen. Her har han gjort et glimrende stykke arbejde med at skabe en levede og sprudlende gospelplade, der burde kunne trække mundvigene i vejret på selv den mest indædte ateist.

Jesus Is Born er langt hen ad vejen en opløftende affære, og gospelmusikken har alle dage spillet en lige så central rolle i Kanyes værk som beats og soul-samples, så på den måde giver det egentlig fint mening, og indlevelsen fra koret er imponerende.”

11 Ye (2018)

Første Kanye-plade til ikke af få fem eller seks stjerner i nærværende medie. Ye skuffede mildt ved udgivelsen, men albummets syv numre har vist sig absolut langtidsholdbare. Alligevel er det sgu nok ”kun” de fire stjerner værd, det fik ved udgivelsen:

”Den Kanye West, vi møder på Ye er lige dele frygtløs og skrøbelig. Det er ikke nogen hemmelighed, at Kanyes i forvejen lidt svære sind har været særligt udfordret i nogen tid, og som en forlængelse af hans udsagn på ”Feedback” fra The Life of Pablo: ”Name one genious that ain’t crazy”, påtager han sig her rollen som det plagede og forstyrrede geni, og med linjer som ”I love myself way more than I love you, and I thought about killing myself” og ”that’s my bipolar shit, nigga what, that’s my superpower, nigga. Ain’t no disability” er man ikke i tvivl om, at manden vitterligt har sine dæmoner at slås med.

(…)

Af og til løber man ind i hovedrystende tåbeligheder hist og her (”I love your titties cause they prove I can focus on two things at once”), der i al deres idioti måske kan forklare det broderskab, han påstår at føle med Trump. Og flere steder i løbet af albummet efterlades man i det hele taget yderst ambivalent som lytter. For på den ene side virker manden fuldstændig tabt for omverdenen, mens det stadig er svært ikke at fascineres af den kompromisløse excentriker.

Der er noget dragende over, at han er så fyr og flamme – og batshit crazy. Det kunne imidlertid være fuldstændig ligegyldigt, såfremt musikken faldt igennem. Og her må det konkluderes, at selvom Kanyes sindstilstand har set bedre dage, er hans musikalske begavelse upåvirket.”

10 Cruel Summer (med GOOD Music) (2012)

Ret beset ikke et Kanye-abum, men et compilation-album med bidrag fra kunstnere, der er signet til hans pladeselskab GOOD Music. Blandt de medvirkende er Kid Cudy, Pusha-T, Big Sean og Common, mens legekammerater som Jay-Z, 2 Chainz og Travis Scott også kigger forbi. Resultatet er overvældende, og vi er mange, der efterhånden har ventet forgæves den lovede Cruel Winter i snart otte år. Fem begejstrede stjerner og følgende gloser:

”Der er masser at komme efter på albummet, hvor samtlige medvirkende imponerende ubesværet yder deres ypperste og gang på gang rammer hovedet på sømmet. Og det næppe nødvendigt at nævne, at producerindsatsen ikke overraskende er af en anden verden. Prøv bare at holde hovedet i ro til H.A.M.s swag-dryppende tveæggede tvillingebror, Clique, den lige dele provokerende og insisterende banger Cold (der tidligere har været ude som bootleg under titlen Theraflu) og testosteron-bomben Don't Like, der alle brager selvsikkert igennem højtalerne og øregangene.”

9 Late Registration (2005)

Albummet, der for alvor placerede Kanye højt på alverdens hitlister med blandt andet ”Gold Digger”, som jeg alle dage har syntes var lidt irriterende. Resten af pladen er til gengæld genial og byder på store stunder som ”Diamonds From Sierra Leone”, ”Addiction” og ”Crack Music”. Fem stjerner fra Grubert, der blandt andet skrev:

”Late Registration er afsindigt velproduceret, med enormt mange lag i musikken, et tydeligt Brion-aftryk. Som altid med Kanye er det melodiøse i højsædet, men det er arrangeret så elegant og fantastisk, at melodien aldrig løber med opmærksomheden. Numre som We MajorRosesGoneCelebration og kandidaten til albummets bedste nummer, Addiction, er gode eksempler på den ”nye” større lyd, der totalt tryller med din fantasi.”

8 The College Dropout (2004)

Klassikeren, der startede det hele, lyder stadig frisk den dag i dag. ”Jesus Walks” er fortsat i sin hel egen liga, og ”Through the Wire” er en genistreg. Kanye i stramme bukser og poloshirts viste os, hvad hiphop også kunne være. Christian Grubert tøvede ikke med at udnævne Kanye til Roc-A-Fellas redningsmand og skrev i sin femstjernede anmeldelse, at ”Kanye er mere end en god historiefortæller, der sidder langt tilbage i sædet. Han har virkeligt noget at fortælle, er ikke bange for at bruge humor, en god portion ironi, og være lidt anderledes! 

Jesus Walks er et godt eksempel : ”They said u can rap anything except for Jesus / That means guns, sex, lies, videotape / But if I talk about God my record won’t get played”. Kanye West er ikke 100% seriøs, men 90%, og det er dér, han er bedst, The New Workout Plan er beviset. Produktionsmæssigt er der ikke en finger at sætte på albummet. Kanye er jo ikke en af de mest efterspurgte producere uden grund. Han flexer sin velkendte stil, blandet med lidt af det, folk ikke er opmærksomme på, at han også kan.”

7 Kids See Ghosts (med Kid Cudi) (2018)

Det bedste, der kom ud af Kanyes ”Wyoming Sessions”, der også tæller ”Ye” og Kanye-producerede udspil fra Nas, Pusha-T og Teyana Taylor. Samarbejdet med Pusha-T slår gnister på syv suveræne skæringer. En animeret tv-serie fra projektet er på vej – ud fra første trailer at dømme, vil jeg nu hellere ønske mig et nyt album fra duoen. Kids See Ghosts fik fem stjerner og følgende ord med på vejen fra overtegnede:

”Cudis sjælfunde, melodiske stil supplerer Kanye optimalt på et kort album med store armbevægelser, hvor der sigtes efter de store følelser og rammes plet.

De to hovedpersoner har begge på hver deres måde været helt nede at skrabe bunden rent mentalt og er – mere eller mindre – kommet ud på den anden side, og vi tages både med på nedturen og ud på den anden side. (…)

”I’m so reborn / I’m moving forward”, synger Cudi på ”Reborn”, og Kids See Ghosts er vitterligt et fremsynet album, hvor begge rappere synes mere fokuserede end længe.(…)

Musikalsk navigerer albummet i sin helt egen liga: Grænsesøgende, favnende og sine steder ved at briste af storladen spiritualitet i en sådan grad, at det er en ren fryd. Energisk, inderligt og ærligt. Ingen af de to kunne have begået denne lille genistreg uden den anden, og sine dystre passager til trods er Kids See Ghosts en overordentlig opløftende omgang. Måske ikke ligefrem genfødt, men tæt på.”

6 Graduation (2007)

Kulminationen på Kanyes karriereindledende albumtrilogi. GAFFAs Christian Grubert kaldte i sin seksstjernede anmeldelse pladen for et monster, og jeg er ikke den, der skal komme og sige ham imod. Sange som ”Stronger”, ”Can’t Tell Me Nothing” og ”Flashing Lights” star lige så stærkt som dengang. Ja, det gør hele pladen faktisk. Grubert skrev:

” Denne gang ryster Ye igen posen og prøver at blande storheden med sine trademark-samplebaserede produktioner.(…) Og lad mig bare sige det: lortet virker! Man skal ikke mere end tre numre ind, før det, med rette, meget hypede Stronger viser alt, hvad der er godt ved Kanye. Langt bedre teknisk rap, langt bedre rim og beats, der får dig til at glemme _______, indsæt selv dit problembarn, Ye tager sig af det. Med numre som det hypnotiske Can’t Tell Me Nothing, det morsomme Drunk And Hot Girls, det fantastisk ærlige Big Brother, og årets bedste nummer, alt andet kan skride, Flashing Lights, så er dette det foreløbige højdepunkt i Kanye Wests karriere. At han er blevet mere, og ikke bliver mindre cocky, er i min bog kun et kæmpe plus. Musikscenen har brug for folk med nosser, Kanye har tre, skal du låne?”

5 The Life of Pablo (2016)

Den var svær at anmelde, husker jeg. Jeg havde på en eller anden måde fået lidt nok af Kanye på det her tidspunkt og var lidt lunken ved udsigten til et nyt album fra ham. At han så endda blev ved med at ændre på det efter udgivelsen var også lidt irriterende – og smågenialt. Men altså, når man sætter albummet på, og ”Ultralight Beam” sætter ind, er der sgu ikke meget at rafle om. Selvom Kanyes yndlingsemne er Kanye, er de jo for fanden musikken, det handler om, og den er der ikke en finger at sætte på her. Under overskriften ”Den storskrydende megaloman leverer endnu en bralrende pragtpræstation” gav jeg da også albummet fem stjerner, og det er også gået hen og blevet en plade, der oftere ryger på end klassikerne fra karrierens start:

”Der er rigeligt at gå om bord i, hvad musik og produktioner angår, og der er stort set ingen grund til at fremhæve højdepunkter i den nærmest kalejdoskopiske lytteoplevelse, pladen udgør, for de falder over hinanden i mere eller mindre insisterende form. The Life of Pablo er ikke et album, man bliver færdig med lige foreløbig. Heldigvis. Vi er et sted mellem Yeezus' strittende langemand og My Beautiful Dark Twisted Fantasys storladne og symfoniske udtryk, og resultatet er fascinerende og betagende. Manden er altså ikke kommet sovende til sin position på tidens musikscene, hvis nogen skulle være i tvivl.”

4 Watch the Throne (med Jay-Z) (2011)

Ja, så god synes jeg faktisk den er. Et pragtværk, hvor to store talenter og egoer lader den afroamerikanske musiktradition nye steder hen i selskab med Frank Ocean og Beyoncé og lader lytteren mærke historiens vingesus over James Brown- og Otis Redding-samples i et formfulendt musikalsk univers. Det bliver (stadig) ikke meget større. Tilbage i august for ti år siden gav jeg pladen fem store stjerner og følgende ord med på vejen:

”Som på sidste års formidable My Dark Beautiful Twisted Fantasy er der klippet, klistret, samplet og beatsnedkereret på topkreativ og utraditionel vis, så det er en ren fryd at gå på opdagelse i det lydunivers, der åbenbarer sig på albummet. Lyt bare til fabelagtige Niggas In Paris (komplet med Blades Of Glory-sample og det hele) og formidabelt tunge Who Gon Stop Me. I forhold til My Dark Beautiful… er der dog her tale om et mere rendyrket hiphop-album med mindre fokus på det poppede, selvom der bliver plads til catchy Beyoncé-vokal i den himmelske pop-basker Lift Up og Frank Ocean-skønsang i den flotte lyrisk tilbageskuende Made In America.(…)"

"Ellers er der rigeligt at komme efter på et album, der bærer præg af lyst, idérigdom og overskud, og hvor listen af numre, der er værd at fremhæve, er næsten lige så lang som tracklisten. De to klæder ikke overraskende hinanden godt, og der er ikke et eneste tidspunkt, hvor man enten keder sig eller ville ønske, at man sad med et album fra kun den ene af de to kunstnere. Dertil er samarbejdet alt for vellykket.”

3 808’s & Heartbreak (2008)

Ikke flere soulsamples med smølfestemmer her. Kanye tog i 2008 skridtet videre og leverede et helt andet type bæst, end vi hidtil havde oplevet fra hans hånd. Med følelserne uden på tøjet autotunede han sig gennem sin sorg over tabet af sin mor og et forlist forhold på en måde, der ikke tidligere var hørt i hiphopsammenhæng. GAFFAs Christian Grubert kastede fem fortjente stjerner efter mesterværket her med ordene:

”Kombinationen af de åbenlyst påtagede elementer (som autotunen og fokusen på 808’eren) og Kanyes ægte sårbarhed og sorg, er i dette tilfælde fænomenal. Kanye West taler denne gang direkte til sin generation, hvor det handler mere om at have gode ting end om at have det godt med sig selv.  (…) Og når kæresten (den i gennemsnit anden alvorlige) så skrider, og man finder sig alene med sig selv, uden nogen at vise det for, så sætter realiteterne ind."

"Hun var den forkerte, det er soleklart, men også fordi man selv var forkert. Kombinér det med, at den mor, der har opdraget en mere eller mindre alene (igen i tråd med Wests generation) dør, fordi man har pengene til, at hun kan opgradere sig selv til at kunne følge med ens celebritet, så er verden pludselig en helt anden end først antaget. Alt sammen sat til lyden af minimalisme og den dybe, klassiske 808-tromme. Det, mine damer og herrer, er udvikling.”

2 My Beautiful Dark Twisted Fantasy (2010)

Hovedværket! Kanyes magnus opus, det episke larger than life-stadionhiphop-svendestykke, der løftede ham op blandt de allerstørste og fik den brede befolkning til at tilgive ham Taylor Swift-gate. Seks velfortjente stjerner gav jeg mesterværket, da det udkom, og det er kun fordi, man ikke kan give syv. Et sublimt storværk, der stadig forbløffer i al sit overrumplende væsen. Dengang skrev jeg:

”Som en anden gal videnskabsmand har Yeezy klippet, klistret og især kreeret et mageløst, mørkt og mangefacetteret monster af et album, hvis vitale udfald mere end matcher de enorme ambitioner og det ditto ego, ophavsmanden ligger inde med.

My Beautiful Dark Twisted Fantasy er mere end optimeret pop og hiphop. Albummet både smyger sig elegant på tværs af genrer og marcherer brølende og med løftet pande gennem et væld af grænser, mens det frygtløst erobrer nye og hidtil uudforskede territorier. Galskab og genialitet går hånd i hånd på samtlige af albummets 13 sylespidse skæringer, hvoriblandt man ikke støder ind i et eneste kedeligt øjeblik.”

1 Yeezus (2013)

Yeezus eller My Beautiful Dark Twisted Fantasy? En af dem skulle ligge på førstepladsen, og det var ikke noget let valg. Når valget alligevel faldt på Yeezus, er det fordi, det album på mange måder er den musikalske inkarnationen af Kanye; kompromisløst, larmende, innovativt, storskrydende, selvcentreret og med gennemstrømmende mørke vanvidstendenser, der resulterer i åndeløst intense, nærmest fysiske, musikalske stunder.

Fra før galskaben helt tog over og primært fungerede som kreativ drivkraft. Utroligt at manden, der her giver os ”New Slaves” og ”Black Skinhead” er den samme, der år senere flasher den røde MAGA-kasket. For mig Kanyes ultimative højdepunkt, og jeg står stadig fuldt ud ved de seks stjerner, jeg kastede efter pladen tilbage i 2013:

”Kanye er ikke bleg for at udnævne sig selv til både Jesus og Gud, og når man lytter til den nybagte fars vanvittige og medrivende udskejelser, er det svært at være uenig – i hvert fald, når det kommer til at lave storslåede rap-numre, der trandencerer genrer og er fuldstændig skamløse i forhold til, hvad man kan tillade sig både musikalsk og lyrisk. Alt kan lade sig gøre i Kanyes verden.

Vi er i et stramt elektronisk univers – tænk Power på steroider eller Stronger skåret ind til benet – der sine steder dyrker det enkle, mens ordet "overdrevet" andre steder ikke synes fyldestgørende. Udtrykket er finpudset, og musikken går i spænd med coverets minimalisme. (…)

Yeezus er på mange måder den perfekte efterfølger til My Beautiful Dark Twisted Fantasy, som hidtil har syntes umulig at følge op på. Ikke desto mindre har Kanye gjort det umulige, og det er lykkedes ham at lave et mindst lige så fascinerende album.”

LÆS OGSÅ: En superfans forsvar: Tre grunde til (stadig) at elske Kanye West

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA