x

MELANIE C-INTERVIEW: Kunsten at acceptere sig selv

MELANIE C-INTERVIEW: Kunsten at acceptere sig selv

Melanie C er tilbage med et album om at overvinde dæmoner og omfavne sig selv. GAFFA har talt med kvinden, de kaldte Sporty Spice.

– Der er stadig en stor del af mig, som er Sporty Spice – det er jeg nødt til at anerkende og omfavne. Og det her album handler om den følelse; følelsen af at acceptere alle aspekter af sig selv. Om ikke at forsøge at forsøge at skjule de dårlige ting, men derimod fejre, at man kom igennem dem og står her i dag og kan fortælle historien.

Ordene kommer fra Melanie Chisholm alias Melanie C – kvinden, som blev verdensberømt som en femtedel af 90’er-succesen Spice Girls. Og netop genforeningsturnéen med de gamle kolleger sidste år blev starten på en mental proces, som har fundet sin kunstneriske kulmination i sangerindens første soloalbum i fire år. Et dansabelt popalbum om empowerment – om at overvinde personlige dæmoner og at omfavne sig selv. For i kølvandet på megasuccesen for 25 år siden lå ikke kun rare royalty-indtægter og massiv mediebevågenhed, men også depression og tvivl.

– Det var en utrolig oplevelse at være tilbage på scenen med Spice Girls. Vi havde talt om det i mange år – så var vi klar til at gøre det, så var vi ikke; så ville den ene og den anden ikke alligevel og så videre. Men endelig stod stjernerne helt rigtigt, og vi var klar til at spille de koncerter. Og det var perfekt: Vi har formentlig aldrig haft det så godt sammen, hverken på scenen eller udenfor. Vi er på mange måder meget forskellige mennesker, og efter alle årene er vi nu rigtig i stand til at respektere og værdsætte hinanden. På nogle punkter er vi forskellige, og på andre er vi fuldstændig ens – og når vi mødes, bliver vi på en måde til vores yngre jeg. For mig var det en anledning til at reflektere og anerkende den kæmpe betydning, vi har haft for en generation af unge mennesker. Jeg tror, at vi alle sammen følte os meget stolte og meget heldige. Og for mig blev det begyndelsen på en rejse, hvor jeg faktisk har det bedre med mig selv end nogensinde før, fortæller den efterhånden 46-årige sangerinde fra sit hjem i London.

Nordstjernen

Den første seriøse nedtur faldt sammen med Melanie C’s ellers massivt succesfulde solodebut Northern Star i 1999. Dengang troede den unge superstjerne, at depressionen var en sideeffekt af succesen, men måtte siden acceptere den mørke side som en mere permanent del af sig selv:

Northern Star er mit mest succesfulde album, og jeg elsker det. Jeg har så mange gode minder om dengang, jeg lavede det og turnerede med det. Ironisk nok var det, på et rent personligt plan, i min allersværeste tid. Siden har jeg bare forsøgt at følge med og fået lavet nogle plader – nogle gode, andre knap så gode. Den nye plade føles virkelig som starten på et nyt kapitel, og det omfavner jeg fuldstændig, siger Melanie og forklarer videre om tiden dengang omkring årtusindskiftet:

– Da jeg blev diagnosticeret som depressiv i 2000, var jeg fuldstændig overbevist om, at det var en reaktion på mit liv og alle de forandringer, som fandt sted. Udmattelsen over at køre på adrenalin – at det var bagsiden af den vidunderlige oplevelse, jeg havde haft (med Spice Girls- og solosucces, red.). Men det viste sig at være noget, jeg har skullet leve med. 2020 er et udfordrende år for alle, hvad angår psykisk sundhed, og det er noget, jeg er meget opmærksom på lige nu. Jeg prøver at holde styr på alle de små ting, som gør det muligt at komme igennem den her svære tid, siger Chisholm. Hun medgiver, at vi er blevet bedre til at tale om psykisk sårbarhed – men der er stadig langt igen:

– Vi taler meget mere om det, hvilket er godt. Og vi bliver også lidt bedre til at forstå det, selvom det ikke er min oplevelse, at vi forstår lige så meget, som vi burde. Det er fint at kunne tale om det, men vi er også nødt til at lære, hvordan man bedst håndterer det. Der er stadig et stort stigma – en del af dét er fjernet, man desværre langtfra alt. Folk spørger mig ofte, hvordan man skal håndtere depression. Det er vanskeligt at svare på, og jeg føler ikke, det tilkommer mig at komme med råd. Jeg er ikke professionel. Jeg kan give dig min personlige mening, ud fra min egen erfaring. Men jeg vil altid sende folk videre, enten til professionel hjælp, relevante kilder på nettet eller velgørende organisationer – til nogen, som virkelig ved, hvordan man kan deale med det.

– Men i år, hvor isolationen fylder så meget, vil det nok være mit første nedslagspunkt – vigtigheden af kontakt med andre mennesker. Punkt et er kontakt. Fysisk kontakt er virkelig vigtigt i forhold til at helbrede depression. Men også bare at snakke, være i selskab med andre, blive distraheret. Nogle gange er det godt at tale ud om ting, men indimellem er det også velgørende bare at glemme bekymringerne for en stund. Og så er det afgørende at være god mod dig selv. Forsøge at få nok søvn, spise godt, ikke drikke for meget alkohol – ting, som kan være vanskelige, når du er deprimeret. Det lyder så enkelt, men man glemmer eller forsømmer ofte de ting, når man er deprimeret.

Godt sted

Selv både ligner og lyder Melanie C som en, der befinder sig et godt sted i livet – og er da også i stand til at finde de goder sider ved den aktuelle pandemi-situation, ligesom hun ikke lægger skjul på glæden over sit nye album:

– Mens verden har været på den anden ende, er jeg blevet bedt om at lave forskellige digitale ting: podcasts, interviews via Zoom og den slags. Det har været vidunderligt, for på den måde har jeg været i kontakt med mange andre kunstnere og opdaget nogle fantastiske, nye navne. Jeg talte med Rina Sawayama – jeg elsker hendes musik! Jeg var også vært for en podcast om sangskrivning og talte i den forbindelse med Rae Morris, Jin Jin – som arbejder meget med Jess Glynne – og Nadia Rose, som er med på mit album. Den slags ting har været en god måde ikke alene at opdage ny musik, men også finde sammen med ligesindede og finde ud af mere om dem, deres inspirationskilder og måder at arbejde på. Det er endnu en positiv ting – jeg bliver ved med at prøve at fokusere på det positive, erklærer Chisholm.

Og hvad har kvinden, de kaldte Sporty Spice, så ellers fået tiden til at gå med under den lange undtagelsestilstand?

– Haha, hvad laver man overhovedet i denne tid? Bager... Jeg elsker stadig min træning; det er fantastisk for både mit fysiske om mit psykiske helbred. Jeg elsker at konkurrere, og triatlon er min sport, men der er ikke rigtig gang i nogen konkurrencer i år. Men jeg går i træningscenter eller tager cyklen. Jeg er også mor, hvilket holder mig ekstremt travl. Det er interessant at forsøge at navigere i en verden af sociale medier, set gennem en 11-årigs øjne.

Ny lyd

– Jeg har virkelig nydt at lave det her album, for musikindustrien i dag er helt anderledes, end da jeg startede. Det hele har ændret sig, lige fra hvordan vi indspiller og udgiver musikken til, hvordan vi forbruger den, fortæller Chisholm, som købte sit første kassettebånd for lommepengene tilbage i firserne (det var Wham!s Fantastic, red.). Hun fortsætter:

– Jeg har lært meget denne gang og bare forsøgt at hænge i og forstå, hvordan musikverdenen har ændret sig. Som med alt andet i livet gælder det, at man ikke kan stoppe forandringen. Og der er gode og dårlige sider ved alting. Jeg er barn af 1980’erne og kan huske, hvordan det var at spare sammen af sine lommepenge og gå ned i musikbutikken og købe kassettebånd. Det med at have et fysisk værk i hænderne er noget, jeg tænker tilbage på, også som kunstner.

– Selvfølgelig findes de fysiske formater stadig, men det er ikke sådan, flertallet af folk forbruger musik i dag. Det var en meget mere profitabel industri dengang, og på den måde kunne det bedre lade sig gøre at blive ved med at lave musik. På den anden side er selve tilgængeligheden jo fantastisk, set fra en musikelskers perspektiv. Under lockdown-perioden har det været fantastisk at kunne gå på opdagelse på Spotify – og hvilke platforme folk nu ellers bruger – og dykke ned i alle mulige nicher og finde nye kunstnere, som du ikke anede eksisterede. Det har været en af de positive sideeffekter af den aktuelle situation. Som sagt: Der er godt og skidt i alting, og du kan ikke stoppe forandringen – så der er ikke andet at gøre end at omfavne den.

Når Melanie C er klar til at gøre comeback, et kvart århundrede efter Spice Girls hittede med ”Wannabe”, er det da også med en skarp produktion, et dansabelt udtryk og et helt nyt hold bag sig:

– For mig føles det i høj grad også som et nyt kapitel. Jeg har skiftet alting ud siden mit sidste album, som udkom i 2016. Jeg har nyt management, nyt selskab bag mig og ny a&r (kunstnerisk ansvarlig på pladeselskab, red.) – det sidste er afgørende i forhold til den nye lyd på pladen. Så der er meget, der er nyt og anderledes. Jeg har også optrådt som dj i nogle år og elsker dansemusik – jeg gik meget på klub i slutningen af mine teenageår og i begyndelsen af tyverne, og det har været virkelig sjovt at vende tilbage til den lyd. Det har fået mig til at lytte til musik på en anderledes måde, og det har gjort mig meget mere proaktiv i forhold til at finde de sangskrivere, producere og remixere, som jeg virkelig gerne vil arbejde med.

Giftige relationer

En del af teksterne på det nye album kredser om svære, personlige anliggender. Jeg spørger til ”Blame It On Me”, med linjer som ”Turns out you were the poison / Said I'm hearing voices / Said it's paranoia / Now I know your poison”. Chisholm:

– Den sang tager udgangspunkt i en simpel sætning, som satte en masse i gang for mig. Det handler om en relation – et venskab, ikke et romantisk forhold – til en person, som jeg troede var én ting, men viste sig at være noget andet. Det var én kommentar, som rev tæppet væk og fik mig til at indse, at hele forholdet var bygget på noget andet, end jeg havde troet. Den oplevelse fik mig til at tænke over relationer i bredere forstand, og hvordan vi indimellem har nogle folk i vores liv, som ikke får os til at have det så godt med os selv, som vi burde. Mange af os har den slags giftighed i vores liv og vores relationer. ”Blame It On Me” handler om at sige fra over den type mennesker og få dem væk. Og selv hvis du ikke kan fjerne dem fysisk fra dit liv, kan du stadig fjerne den psykologi, som ligger til grund for, at de får dig til at få det på en bestemt måde. Det er en vigtig sang.

Empowerment er ikke bare en del af dagsordenen på Melanie C’s nye album, men i høj grad et tema i tiden. Jeg spørger sangerinden, hvad hun tænker om det aktuelle fokus på køn og race – emblematisk udtrykt i #MeToo-bevægelsen og tidens Black Lives Matter-demonstrationer.

– I år står vi i den usædvanlige situation, at hele verden oplever mere eller mindre det samme, på samme tid – noget, som ellers aldrig sker. Derfor er vi alle sammen mere opmærksomme på hinanden, og på hinandens problemer og bekymringer. Det, tror jeg, har hjulpet i forhold til virkelig at få de her problemer frem i lyset og give dem den opmærksomhed, de har brug for. Det kan kun være positivt, at vi bliver gjort opmærksomme på de her ting, og at folk sætter ord på deres støtte og de ting, de tror på. Man kan aldrig ændre alle folks holdninger, men i det mindste kan ligesindede stå sammen og gøre en forskel, siger Melanie C, som insisterer på at bevare optimismen trods de massive udfordringer, verden står overfor:

– Jeg betragter mig selv som optimist, for det er den eneste måde, jeg kan overleve på. Når realisten i mig begynder at tage ordet, tysser jeg på hende! I og med at jeg arbejder i underholdningsindustrien, gør det mig meget ondt at se, hvordan alle, som arbejder i branchen er ramt. Hvordan skal vi overleve? Det gør mig meget ondt. Hvad angår klimaforandringerne, synes jeg, de unge er helt utrolige. Vi efterlader et kæmpe rod til dem, men de virker klar til opgaven, så jeg er optimistisk. Det er vi nødt til at være.

Frisk luft

Jeg konstaterer, at håb i høj grad også er den følelse, man efterlades med ved at lytte til Melanie C – det er faktisk muligt at overvinde sine personlige dæmoner, synes albummet at sige. Men hvordan har sangerindens perspektiv ændret sig gennem årene, der er gået?

– Det har været en interessant rejse. Det har været meget vanskeligt indimellem, og nogle gange har jeg været i tvivl om, hvorvidt jeg kunne vinde over mine dæmoner, eller de simpelthen var noget, jeg måtte leve med. Livet er aldrig perfekt, og der er svære dage. Men mit perspektiv har ændret sig. Jeg tror også, det handler om at tage ansvar – og i dag tager jeg det fulde ansvar for mig selv. Jeg har truffet nogle beslutninger gennem tiden, som jeg nok ikke ville træffe i dag. Men man er nødt til at se fremad og bare håbe, at tingene fortsætter i det spor, hvor jeg befinder mig nu.

Og hvad er Sporty Spices råd til den 20-årige kvinde, som tager en pause fra presset og læser dette interview på sin iPhone, spørger jeg hende. Hun tager en indånding og svarer næsten moderligt:

– Jeg vil sige ”læg den iPhone fra dig – stop scrolling!”, haha. Jeg vil opfordre hende til at blive ved med at drømme og forfølge drømmene. Vær frygtløs. Og kom så udenfor og få noget frisk luft!

Melanie C om...

1990’er-retro: – Jeg elsker det! Det er et godt tidspunkt at være en Spice Girl, og det føltes meget rigtigt at vi – af alle mulige grunde – endte med at stå på scenen igen sammen sidste år. Der er et eller andet med sådan en 20 års cyklus, tror jeg. Det kunne vi mærke på scenen sidste år, og tingene havde ligesom bygget op til det længe. Der var masser af snak om Spice Girls, og vi fik mange henvendelser hver især fra folk, som elskede vores musik og fortalte, hvor meget den havde betydet for dem som børn og unge. Tidspunktet føltes bare rigtigt. Den her 90’er-revival – ikke bare inden for musik, men også mode – er formentlig ret kortvarig, så det gælder bare om at nyde det, mens vi kan!

LGBTQ+- miljøet: – Forholdet mellem LGBTQ+-miljøet og Spice Girls går mange år tilbage. Og vi har en fornemmelse af, at der er mange i miljøet, som er store fans af vores arbejde og har støttet os gennem årene. Så for mig føltes det passende at lave den turné og at være en erklæret allieret. Det føltes rigtig godt at bakke op om nogle mennesker, som har støttet os gennem årene og fortsat gør det. Og ikke nok med, at jeg har nydt det: Jeg har også lært en masse af det. jeg føler mig meget oplyst af at arbejde så tæt sammen med de folk. Jeg tænker også, at der er et slægtskab på spil. Spice Girls fejrede både individualiteten og den styrke, som ligger i at stå sammen, uanset hvor forskellige vi er. Så det er et fortløbende forhold – og selvom jeg ikke passer til nogle af bogstaverne, føler jeg, at jeg hører til i det miljø.

Mulige samarbejdspartnere: – Jeg er altid åben for forslag. På grund af den musik, jeg laver i dag og den musik, jeg holder af at lytte til, kunne jeg godt tænke mig at arbejde med en god dj. Lave et fedt samarbejde med Calvin Harris, Diplo eller en anden fed dj. Der er så mange fantastiske dj’s derude.

Træningstips fra Sporty Spice

Efter en ikke så sund livsstil i mine yngre år er jeg først for nylig begyndt at træne regelmæssigt. Har du et træningstip, her på falderebet?

– Jeg siger altid til folk, som gerne vil i gang med at træne, at de ikke skal forvente at fyre den fuldstændig af fra starten. Sig til dig selv, at du bare skal træne i tyve minutter. Når du først er derhenne, bliver du sandsynligvis en time. Det handler om at komme derind og komme i gang, så bliver det en vane. Du har sikkert allerede opdaget fordelene: Man får det så meget bedre af det, og det bliver en vigtig del af dit liv.

Hvor lang tid bruger du selv i træningscenteret?

– I dag har jeg været af sted en time. Jeg er så udmattet af alt pr-arbejdet, så jeg holder mig ikke helt så meget i form, som jeg plejer. Men normalt træner jeg fire-fem gange om ugen, typisk mellem 30 og 90 minutter – afhængigt af, hvordan jeg har det.

 

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA