x

LISTE: 10 band-frontfigurer med succesfulde solokarrierer

LISTE: 10 band-frontfigurer med succesfulde solokarrierer

Der knyttes bånd, og der splittes op

Desværre har alle gode historier en ende – men nogle gange er der en efterfølger, der er endnu bedre end den første. Ikke mange kunstnere forlader deres succesfulde band for derefter at opnå en lige så vellykket solokarriere, men der er et par, der skiller sig ud fra mængden. Her kigger vi på de musikere, der er lykkedes bedst med opgaven.

LÆS OGSÅ: LISTE: Her er de vildeste genforeninger og comebacks i musikken

Listen er baseret på en rundspørge fra Ranker – en hjemmeside, der lader læserne stemme på, hvad de synes, inden for alle mulige emner mellem himmel og jord. Listen er altså ikke bare hevet ud af den blå luft. Folket har talt!

10: George Michael – (Wham!)

På tiendepladsen har vi det tidligere Wham!-medlem George Michael. Den britiske popsanger havde en meget succesfuld solokarriere, efter at Wham! splittede op i 1986. Selv i 1984, før han og Andrew Ridgeley gik hver til sit, udgav han sin første sang som soloartist – et kæmpe hit. Selvom sangen oprindeligt blev krediteret som et Wham!-nummer i USA, kendes ”Careless Whisper” i dag som et Michael-nummer og er nok stadig er hans mest kendte sang. Og selvom Ridgeley var med inde over, varslede sangen duoens opbrud, og George Michaels første soloalbum Faith udkom i 1987. Michael udgav fem soloalbum, der solgte over 100 millioner eksemplarer i alt, inden han døde i 2016.

9: Peter Gabriel – (Genesis)

Peter Gabriel var forsanger i bandet Genesis, men forlod gruppen i 1975 for at forfølge en solokarriere. Hans første hitsingle var ”Solsbury Hill”, der blev udgivet i 1977, men det var først i 1986, da han udgav albummet So, at han for alvor slog igennem som soloartist. I løbet af sin solokarriere har Gabriel udgivet 14 album og yderligere tre album med filmmusik. Han har vundet seks Grammys i kategorien Bedste Filmsang, og i 2009 blev han tildelt Polarprisen.

8: Sting – (The Police)

Sting var bassist og sanger i bandet The Police, indtil han i 1985 besluttede at teste sine vinger som soloartist. Og vingerne bar ham. I løbet af sin karriere har han vundet 17 Grammy-statuetter og er blevet nomineret til en Oscar for bedste sang. I 1993 udgav Sting albummet Ten Summoner's Tales, der solgte tredobbelt platin på lidt over et år i USA. I 2017 vandt Sting også den prestigefulde Polarpris.

7: Michael Jackson – (Jackson 5)

Michael Jackson, ”The King of Pop”, har haft enestående succes, ikke mindst som soloartist. I 1971 begyndte han sin solokarriere, mens han stadig var medlem af The Jackson 5. Hans album Thriller blev udgivet i 1982 og er intet mindre end verdens bedst sælgende album nogensinde. Michael Jackson har haft en enorm indflydelse på musikverdenen og har været en pioner, når det kommer til musikvideoer og dette medies betydning.

6: Stevie Nicks – (Fleetwood Mac)

Stevie Nicks, sanger og sangskriver i bandet Fleetwood Mac, har udgivet otte album som soloartist. I 1975 ledte Fleetwood Mac efter et nyt bandmedlem, og Lindsey Buckingham blev inviteret med, men han ville kun slutte sig til gruppen, hvis hans duo-makker Nicks også kom med. Nicks begyndte dog en solokarriere i 1981, stadig som sanger i bandet. Hendes debutalbum som soloartist Bella Donna fra 1981 solgte over to millioner eksemplarer og toppede listen Billboard 200 i USA. Hun er den eneste kvinde, der to gange blev optaget i Rock and Roll Hall of Fame, som medlem af Fleetwood Mac i 1998 og som soloartist i 2019.

5: Paul McCartney – (The Beatles)

Efter at Beatles splittede op i 1970, begyndte McCartney sin solokarriere, og udgav hurtigt to album, hvoraf det ene var Ram, som mange anmeldere betragter som hans bedste soloalbum. I 1971 dannede han gruppen The Wings, som var aktiv indtil 1980. Derefter fortsatte McCartney den solokarriere, han startede i 1970. Han har indspillet 17 album som soloartist, og på nogle af albummerne spiller han alle instrumenter selv. Han er blevet udnævnt til den mest succesrige sangskriver i musikhistorien af ​​Guinness Book of Records.

4: Rod Stewart – (Jeff Beck Group og The Faces)

Rod Stewart er en af ​​de bedst sælgende kunstnere nogensinde, med over 250 millioner solgte plader over hele verden. Han udgav sit solo-debutalbum, An Old Raincoat Won't Ever Let You Down, som udkom i USA i 1969 og i Europa i 1970, samtidig med at han også var sanger i gruppen The Faces. I 1994 blev han optaget i Rock and Roll Hall of Fame, og i 2006 i UK Music Hall of Fame. Stewart har udgivet hele 31 album i alt som soloartist, hvoraf ti har været på toppen af ​​UK Albums Chart.

3: Lionel Richie – (Commodores)

I 1982, efter at have været sanger i funk/soul-bandet Commodores i 14 år, fokuserede Lionel Richie på sin solokarriere. Hans andet album, Can't Slow Down, der blev udgivet i 1983, vandt to Grammys, inklusive Årets Bedste Album. I alt har han udgivet ti album med adskillige hitsingler, der har fundet vej til top 10-lister over hele verden. I løbet af sin karriere har han solgt over 90 millioner plader, hvilket gør ham til en af ​​de bedst sælgende kunstnere nogensinde.

2: Paul Simon – (Simon & Garfunkel)

Paul Simons solokarriere startede i 1970, efter at han og Art Garfunkel gik hver til sit. I 2001 blev han optaget i Rock and Roll Hall of Fame som soloartist. Af hans i alt 14 album er Graceland, der blev udgivet i 1986, stadig hans mest populære soloalbum. Det efterfulgte en hård tid med det kommercielle flop Hearts and Bones og skilsmissen fra skuespilleren Carrie Fisher, men Graceland solgte over 14 millioner eksemplarer og vandt en Grammy for Årets bedste album. Han har vundet fire Grammys som soloartist og blev tildelt Polarprisen i 2012.

1: Phil Collins – (Genesis)

På plads nummer et har vi Phil Collins, der startede sin solokarriere i 1980, efter at have været først trommeslager, siden også sanger i Genesis i ti år. Hans debutalbum, Face Value fra 1981, blev en kæmpe succes over hele verden, og hitsinglen ”In The Air Tonight” er den dag i dag hans mest populære sang. Collins har udgivet otte album, der tilsammen har solgt over 150 millioner eksemplarer på verdensplan; det er omkring 50 millioner mere, end Genesis som band har solgt. Som soloartist har han vundet otte Grammy-statuetter, seks priser ved Brit Awards samt en endeløs række andre priser. I 2012 blev han optaget i The Rock and Roll Hall of Fame. Og så lige et fun fact: Som reaktion på A Trick of the Tail, det første Genesis-album med Phil Collins som forsanger, skrev en anmelder: ”Collins lyder endnu mere som Peter Gabriel end Peter Gabriel.”


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA