x

LEDER: Frustrationer, perspektiv og et lille lys i mørket

LEDER: Frustrationer, perspektiv og et lille lys i mørket

Kære GAFFA-læser.

Sikke et år det har været.

Blandede følelser. Op- og nedture. Restriktioner på restriktioner på restriktioner. Og nu står vi her igen. Midt i en nedlukning i årets sidste måned – med frustrationerne uden på tøjet og håbet hængende i en tynd tråd. De hårdt pressede brancher må endnu engang gå forrest og lade skæbnen og de folkevalgte holde hånden under sig. Det har aldrig været sjovt at være magtesløs i situationer, hvor der tydeligvis er brug for handling. Man må dog bare konstatere, at coronavirus og konsekvenserne deraf bliver det, vi husker 2020 for.

Et år med aflysninger, udsættelser og uden de store musikalske oplevelser, vi er vant til. Danmark er nemlig et fuldstændigt suverænt land at være musikelsker i. Vores livescene er en imponerende størrelse, og uanset hvor i landet du bor, kan du ofte komme helt tæt på musikken og alle de mennesker, der bruger milliarder af timer på at lave den til os.

Et kulturelt udbud af dansk kaliber er en gave, vi ikke må tage for givet. Det er en gave, vi ikke må negligere. Men først og fremmest er det også ”rigtigt” arbejde. En af de store problematikker, vi står over for lige nu er, at kulturen i mange henseender bliver tillagt en værdi af luksus og ”nice to have”. Men kultur er ”need to have”. Det er kulturen, der bærer os igennem de mørke stunder i livet. I det forgangne år er det blevet tydeligere end nogensinde, at det blandt andet har været musikken, filmene, serierne, kunsten og bøgerne, der har holdt os nogenlunde funktionelle, positive, perspektiverende, oplyste og forholdsvis normale – i mangel af bedre ord for det modsatte af sindssyge.

Og når jeg nævner sindssyge i den her sammenhæng, så mener jeg det faktisk i bogstaveligste forstand. Tilbage i august skrev jeg lederen ”Musikbranchens kollaps er en trussel mod vores mentale helbred”, og her i 11. time af 2020 finder jeg det relevant igen at pointere vigtigheden af, at vi kerer os om de mennesker, der bidrager til opretholdelsen af vores humør og overskud.

Den 9. december bragte Politiken en artikel, der fortalte, at kun 43 mennesker i efteråret havde modtaget den hjælpepakke, som kulturminister Joy Mogensen og Folketingets partier i foråret oprettede med målet om at tage særligt hensyn til kunstneres mangfoldige arbejdsliv.

LÆS OGSÅ: Videnskabelig godkendelse kan bane vejen for store publikumsarrangementer i 2021

De er heldigvis siden blev lempet, men kravene for, at man kunne blive anset for værdig støttemodtager var simpelthen for svære at leve op til og stemte tilmed ikke overens med de retningslinjer, der er blevet udstukket af myndighederne. Imens pointerer formand i Dansk Musiker Forbund, Søs Nyengaard, at de pt. har mange medlemmer, der er ved at gå fra hus og hjem.

Og nu står vi så på tærsklen til et nyt år. Og 2021, vi har store forventninger til dig! Midt i al denne tilbageskuende gru og problematikkerne med den manglende forståelse og indsigt i kulturlivets økosystem samt enorme indflydelse på vores mentale balance, så anes der trods alt et lys forude.

Som så mange andre mennesker sætter jeg min lid til, at vi i 2021 – gerne hurtigst muligt – får igangsat det danske vaccineprogram, så vi kan komme tilbage til en hverdag, hvor vi ikke smiler på trods, men smiler fordi vi rent faktisk kan mærke forandringerne komme. De forandringer, som coronakrisens perspektiver trods alt har givet os. Eksempelvis en viden om, hvor meget det betyder for det funktionelle menneske at have sange, kunstværker, bøger og film at spejle sig i, når verden omkring os er allermest udfordrende.

Drømmen, eller belønningen for udtjent værnepligt i 2020 er, at vi i 2021 mødes på et spillested eller på en græsmark i musikkens navn med buldrende højtalere, brusende fadøl og lykkelige krammere uddelt til højre og venstre.

Og lad os så håbe, at der ikke går for lang tid. Den aktuelle nedlukning indebefatter blandt andet en lang række kulturinstitutioner og venues, der meget vel kan bukke under i løbet af denne sidste krampetrækning i nedlukningssagaen.

Lad mig slutte med taknemmelighed over, at du læser med her hos GAFFA. Året har heller ikke været en dans på roser for os, men vi står her stadig, og jeg glæder mig til gå med Danmarks største musikmagasin ind i 2021 – et magasin, der er stærkere og mere relevant end nogensinde.

Glædelig jul og godt nytår.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA