x

ÅRET DER GIK: Dem mistede vi i 2020

ÅRET DER GIK: Dem mistede vi i 2020

Fotocredits:

Eddie Van Halen: Carl Lender via Wikipedia, licens https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/legalcode

Bonnie Pointer: National Archief via Wikipedia, licens https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/legalcode

Året rinder ud, og traditionen tro bringer vi en oversigt over de mest markante musikere, vi har mistet i løbet af året. Må de hvile i fred!

Neil Peart (f. 12. september 1952 - d. 7. januar 2020 - 67 år)

Neil Peart var trommeslager og primær tekstforfatter i det progressive canadiske rockband Rush. Dødsårsagen var kræft i hjernen, som Peart i al hemmelighed havde været ramt af i tre år. Tilbage i 2015 udtalte han, at han indstillede karrieren.

Sammen med sanger og bassist Geddy Lee og guitarist Alex Lifeson udgjorde Peart trioen Rush. Bandet blev dannet i Toronto i 1968, om end Peart først kom med i 1974. Peart var kendt og lovprist for sin virtuose stil, som var en central del af Rushs symfoniske udtryk. Han begyndte at spille trommer som 14-årig og var i sin ungdom især inspireret af The Whos Keith Moon og Led Zeppelins John Bonham, men var senere også påvirket af jazz. Neil Peart efterlader sig sin kone og en datter på 10 år. Hans første datter døde som 19-årig i en bilulykke i 1997, og hans mangeårige samlever døde året efter af kræft.

Martin Lindholm (død d. 10. januar 2020)

Martin Lindholm var en af Danmarks førende vinylpladehandlere. Han sov stille ind efter kort tids sygdom. Han åbnede Route 66 på Bruunsbro ved Aarhus Hovedbanegård i slutningen af 80'erne og havde i begyndelsen både vinyler og cd'er på hylderne, men valgte allerede i begyndelsen af 90'erne at fokusere på vinyler, på et tidspunkt hvor formatet ellers var på vej ud, om end han blev ved med at sælge brugte cd'er. Butikken åbnede også en afdeling i København i 1999. I forbindelse med anlæggelsen af Bruuns Galleri ved Bruunsbro i begyndelsen af 00'erne flyttede Route 66 til Fredensgade, og i takt med den stigende interesse for vinyl i slutningen af 00'erne og frem blev Route 66 hurtigt en af Danmarks førende vinylbutikker.

Ivan Král (f. 12. maj 1948 - d. 2. februar 2020 - 72 år)

Den tjekkiske guitarist og producer, Ivan Král, døde i februar af kræft i sit hjem i Michigan. Han blev 72 år gammel.

Efter at have været backup-musiker for Blondie blev Král i 1975 fast guitarist og pianist i punk-rock-bandet Patti Smith Group. Her var han med til at indspille gruppens fire første album og skrev blandt andet sammen med Patti Smith hittet ”Dancing Barefoot”. 

Král har ikke blot haft indflydelse på både Blondie og Patti Smith Group, men har også arbejdet sammen med nogle af punkens gudfædre, nemlig Iggy Pop og John Cale fra The Velvet Underground.

Andrew Weatherall (f. 6. april 1963 - d. 17 februar 2020 - 56 år)

Den engelske musiker, dj, producer og remixer Andrew Weatherall døde i februar af en blodprop i lungerne. 

Andrew Weatherall var især kendt for at producere Primal Screams nyskabende og meget roste album Screamadelica fra 1991 – et udspil, der blandede indierock med house og dub – og for navne som One Dove, Beth Orton, Fuck Buttons og The Twilight Sad. Han har desuden remixet for kunstnere som Happy Mondays, New Order, Björk og mange flere, var i begyndelsen af 90'erne medlem af gruppen Sabres of Paradise og udgav også flere plader i eget navn med elektronisk musik, senest Qualia fra 2017.

Weatherall indledte karrieren i 1980'erne som både dj, musikjournalist og medgrundlægger af først magasinet, dernæst pladeselskabet Boy's Own, og hans karriere som dj og producer tog for alvor fart i slutningen af 80'erne og begyndelsen af 90'erne.

Pop Smoke (f. 20. juli 1999 - d. 19. februar 2020 - 20 år)

I februar blev rapperen Pop Smoke, med det borgerlige navn Bashar Barakah Jackson, dræbt af skud i sit eget hjem. Et antal maskerede mænd brød ind i Pop Smokes hus i Los Angeles med henblik på at dræbe artisten. Rapperen blev senere erklæret død på hospitalet. Han blev kun 20 år gammel.

Pop Smoke nåede, med sin unge alder, at høste stor succes, først med debut-ep’en Meet the Woo, som blev udgivet sidste sommer. Her finder man blandt andet ”Welcome to the Party”, som fik opmærksomhed via et remix af Nicki Minaj. I juli 2020 udkom det posthume album Shoot for the Stars, Aim at the Moon, som har storhittet verden over. 

David Roback (f. 4. april 1958 - d. 24. februar 2020 - 61 år)

Guitaristen, som var medstifter af den meget roste gruppe Mazzy Star, var en vigtig del af Los Angeles' neo-psykedelia-scene i 80'erne og spillede før Mazzy Star-tiden i bands som Rain Parade og Opal.

Den største succes nåede han dog med Mazzy Star, som blev dannet i 1989 i Santa Monica, Califonien af David Roback og hans daværende kæreste, sangeren Hope Sandoval. Efter 14 års pause vendte de tilbage i 2011 med to nye singler, som i 2013 blev fulgt op af en nyt album.

Genesis P. Orridge (f. 22. februar 1950 - d. 14. marts 2020 - 70 år) 

Den britiske sanger, musiker, sangskriver og kunstner sov stille ind efter at have lidt af leukæmi i to et halvt år.

Sammen med Chris Carter, Peter "Sleazy" Christopherson og Cosey Fanni Tutti var Genesis Breyer P-Orridge med til at starte den eksperimenterende gruppe Throbbing Gristle i 1975. 

Throbbing Gristle udsprang af performance-kunstscenen og debuterede i 1977 med albummet The Second Annual Report. I 1981 gik de i opløsning, men blev gendannet i 2002 og atter opløst i 2010 efter Peter Christophersons død. Throbbing Gristle er igennem deres musikalske virke blevet anerkendt som nogle af grundlæggerne af genren industrial, ligesom de har trukket på genrer og udtryksformer som elektronisk musik generelt, krautrock, kompositorisk støjmusik, punk, spoken word, musique concrète, fluxus, performancekunst, og meget mere.

Kenny Rogers (f. 21. august 1938 - d. 20. marts 2020 - 81 år)

Kenny Rogers sov stille ind i sit hjem af naturlige årsager, omgivet af sin familie og med sundhedspersonale til stede.

Kenny Rogers startede indspilningskarrieren med jazz-sangeren Bobby Doyle, men fik sin første succes med gruppen The First Edition i slutningen af 60'erne. Mange husker nok den ikoniske brug af bandets hit "Just Dropped In (To See What Condition My Condition Was In" i Coen-brødrenes 1998-film The Big Lebowski.

Som soloartist dominerede Rogers country- og pophitlisterne i 70'erne og 80'erne, og han har solgt over 100 millioner plader i løbet af karrieren og har vundet en lang række priser, herunder tre Grammyer. Hans to største hits er "Lady" (1980) og Dolly Parton-duetten "Islands in the Stream" (1983), der begge toppede den amerikanske singlehitliste, Hot 100.

Gabi Delgado (f. 18. april 1958 - d. 22. marts 2020 - 61 år)

Den spanskfødte, tysk bosatte sanger, musiker og producer var vokalist i det tyske elektropunkband DAF – også kendt som Deutsch Amerikanische Freundschaft – som han dannede sammen med programmøren Robert Görl i 1978, og som siden 1981 har været en duo. Gruppen udgav syv album i årene 1979-2003 og har været opløst og gendannet flere gange.

Sammen med Kraftwerk betragtes bandet som pionerer inden for tysk elektronisk musik (Kraftwerk med techno/synthpop og DAF med electropunk/EBM), og de lagde grundlaget for det, der senere blev kendt som Neue Deutsche Welle, det tyske svar på new wave.

Manu Dibango (f. 12. december 1933 - d. 24. marts 2020 - 86 år)

Afrojazz-stjernen Manu Dibango gik bort som 86-årig, efter at være blevet ramt af corona-virus. Saxofonisten er en af pionererne inden for afro-jazz og var med til at tilføje funk til den traditionelle camerounske folkemusik. Han er bedst kendt for hittet ”Soul Makossa”, der udkom i 1972.

Sangen klassificeres af nogle som den første disko-indspilning, og teksten indeholder udtrykket ”makossa”, som betyder ”(jeg) danser” – på hans mådersmål duala. Melodien har påvirket flere hits såsom Michael Jacksons ”Wanna Be Startin’ Somethin”, The Fugees “Cowboys” og Rihannas “Don’t Stop The Music”.

Bill Withers (f. 4. juli 1938 - d. 30. marts 2020 - 81 år).

Den amerikanske soulsanger og sangskriver Bill Withers døde af hjerteproblemer, 81 år gammel. 

Withers blev født i minebyen Slab Fork, West Virginia, men flyttede i 1967 til Los Angeles for at forfølge en musikkarriere. Han var musikalsk aktiv fra 1967 til 1985 og er især kendt for sange som "Ain't No Sunshine", "Lean on Me", "Use Me", og "Just the Two of Us", der alle gik top 5 i USA. Han huskes også for "Grandma's Hands", der i 1996 blev samplet af Blackstreet i deres store hit "No Diggity".

Adam Schlesinger (f. 31. oktober 1967 - d. 1. april 2020 - 52 år)

Adam Schlesinger, guitarist og bassist i det amerikanske rockband Fountains of Wayne, blev indlagt på hospitalet, efter han blev testet positiv for coronavirus. Han lå i respirator indtil han afgik ved døden, kun 52 år gammel.

Schlesinger var en multikunstner inden for musikken, han havde mange projekter i søen og var både sanger, sangskriver, multiinstrumentalist, komponist og producer. Han var med til at danne bands som Tinted Windows, Ivy og ikke mindst Fountains of Wayne. Derudover var han kendt for sine bidrag til film, tv og teater, hvor han blandt andet har produceret musik til ”Sesame Street” og ”Orange County”.

John Prine (f. 10. oktober 1946 - d. 7. april 2020 - 73 år).

Den Grammy-vindende amerikanske country- og folk-sanger og sangskriver John Prine døde af komplikationer i forbindelse med COVID-19. Prine, der i forvejen kæmpede med helbredsproblemer, blev i foråret indlagt på intensiv på Vanderbilt University Medical Center i Nashville med symptomer på COVID-19, hvor han efterfølgende sov han stille ind.

John Prines karriere tog afsæt i Chicagos country-folk-scene i slut-60'erne, og i 1971 udgav han sit første, selvbetitlede album. Prine har i alt udgivet 18 studiealbum, senest The Tree of Forgiveness i 2018, og modtaget et hav af priser, heriblandt to Grammyer, ligesom han var optaget i Songwriters Hall of Fame og The Nashville Songwriters Hall of Fame.

Sangskriveren skulle have været hovednavn på årets Tønder Festival. Prine var også programsat på sidste års Tønder Festival, hvor han dog måtte melde afbud grundet sygdom. I stedet arrangerede festivalen en hyldestkoncert til ham med en række af festivalens optrædende.

Florian Schneider (f. 7. april 1947 - d. 21 april 2020 - 73 år)

Florian Schneider-Esleben var medgrundlægger af de elektroniske musiklegender Kraftwerk. Han blev født den 7. april 1947 i Öhningen ved Bodensøen. Da Florian var tre år gammel, flyttede familien til Düsseldorf. Han blev tidligt undervist i klassisk fløjte, og han spillede også violin og guitar.

I 1967 mødte han Ralf Hütter på et improvisationskursus på Düsseldorfs musikkonservatorium. Sammen med andre musikere udgav de albummet Tone Float i 1970. Alfred Mönicks, et af bandets medlemmer, sagde i et interview, at bandet allerede kaldte sig Kraftwerk, før albummet Tone Float blev indspillet, det vil sige 1969, men at pladeselskabet RCA mente, at det tyske navn ikke ville fungere internationalt.

I 2008 forlod Scheneider Kraftwerk. Gruppen turnerer stadig jævnligt, når der ikke lige er coronakrise, og besøgte senest Danmark i 2018, hvor de spillede på Haven Festival. De skulle også have været vejen forbi Smukfest i år, men er nu programsat til Smukfest 2021. 

Tony Allen (f. 20. juli 1940 - d. 30. april 2020 - 79 år) 

Den legendariske nigerianske trommeslager og medskaber af afrobeat, Tony Allen, døde i sin hjemby Paris, 79 år gammel. Dødsårsagen var en aneurisme.

Tony Allen skabte sig sit navn som trommeslager i landsmanden Fela Kutis band Africa 70 i perioden 1968-79. Sammen er de to blevet kendt som skaberne af afrobeat – den særlige blanding af funk, jazz, nigeriansk folkemusik og meget mere, som blandt andet kendetegnes af et ekstremt groovy trommespil. Et spil, som hos Allen er karakteriseret ved både at være lidt tilbagelænet og samtidig voldsomt synkoperet.

Siden afskeden med Fela Kuti – der selv døde i 1997 – havde Allen en langvarig solokarriere, hvor han også har arbejdet med blandt andet hiphop, r&b og dub, ligesom han var medlem af Damon Albarns supergruppe The Good, The Bad And The Queen, der udgav to album i henholdsvis 2007 og 2018, og som gav koncert på Heartland Festival 2019.

Millie Small (f. 6. oktober 1946 - d. 5. maj 2020 - 73 år)

Jamaicanske Millie Small, der hittede stort med "My Boy Lollipop", døde af et hjerteanfald. Millie Small blev verdenskendt i 1964, da hendes version af "My Boy Lollipop" prægede hitlisterne overalt i verden. Sangen lå nummer to i blandt andet USA, Storbritannien, Canada og Australien.

Millie Small var teenager, da hun indspillede evergreenen i samarbejde med den navnkundige producer Chris Blackwell. Ifølge sangerinden var det Rod Stewart, der spillede mundharmonika på nummeret, men det har legenden benægtet. Uskyldsrene og uforglemmelige "My Boy Lollipop" solgte over seks millioner eksemplarer og er stadig et af de mest succesfulde hits fra Jamaica nogensinde.

Sweat Pea Atkinson (f. 20. september 1945 - d. 5. maj 2020 - 74 år)

I en alder af 74 blev sangeren ramt af et hjerteanfald i Los Angeles, hvor han boede.

Musikeren og produceren Don Was kaldte Hillard "Sweet Pea" Atkinson for "den mest flamboyante skikkelse, jeg nogensinde har mødt". De to samarbejdede i popgruppen Was (Not Was), der i 1987 havde et globalt hit med "Walk the Dinosaur". Udover sin ekstravagante tøjstil var Hillard "Sweet Pea" Atkinson kendt for en ubesværet stemmepragt, der sikrede ham optræden på plader med legender som Bob Dylan, Elton John, Brian Wilson, Willie Nelson og Iggy Pop.

Ty (f. 17. august 1972 - d. 7. maj 2020 - 47 år)

I april blev Ty indlagt på hospitalet med corona. Rapperen blev lagt i kunstigt koma og efterfølgende udskrevet fra intensivafdelingen, da han viste tegn på bedring. På den almindelige sengeafdeling blev han dog ramt af lungebetændelse, der i kombination med corona kostede ham livet.

Ty, med det borgerlige navn Ben Chijioke, blev født i England af nigerianske immigrantforældre. Han udgav sit debutalbum Awkward i 2001, der bød på et særligt britisk take på den amerikanske boom-bapstilart.

Han blev særligt kendt for efterfølgeren Upwards, som sikrede ham en nominering til den prestigefyldte Mercury Prize, hvor han konkurrerede mod artister som Amy Winehouse, Franz Ferdinand og Snow Patrol.

Han udgav sit sidste album, A Work of Heart i 2018, hvorefter han dannede supergruppen KingDem med sine britiske rapkollegaer Rodney P og Blak Twang.

Little Richard (f. 5. december 1932 - d. 9. maj 2020 - 87 år)

Sangeren, sangskriveren og pianisten var kendt for sine seksuelt orienterede sange, vilde hyl, hyperenergiske sceneoptræden og flamboyante, androgyne fremtoning. Han betragtes som en af pionererne inden for den tidlige rock'n'roll og rhythm’n’blues side om side med navne som Elvis Presley, Chuck Berry og Jerry Lee Lewis.

Little Richard har modtaget talrige priser. Han var blandt de første optagne i Rock and Roll Hall of Fame i 1986, og i 1993 modtog han en Lifetime Achievement Award ved Grammy-showet.

Legendariske musikere som Elvis Presley, The Beatles, The Rolling Stones, Jerry Lee Lewis, Buddy Holly og Jimi Hendrix har indspillet Little Richard-numre, og med sit androgyne ydre er han blevet set som en inspirationskilde for blandt andre Prince. Han var også en af de første sorte kunstnere, der appellerede til både et sort og et hvidt publikum.

Betty Wright (f. 21. december 1953 - d. 10. maj 2020 - 66 år)

Den Miami-baserede sangerinde opnåede stor succes i en alder af blot 18 år, da hun udgav singlen ”Clean Up Woman”. Sangen nåede senere en sjetteplads på Billboard-hitlisten og er blevet solgt i over én million eksemplarer.

Wright startede sit eget pladeselskab i 80'erne og indspillede herefter singlen ”No Pain (No Gain)”, der gik guld i USA. Hun har modtaget en Grammy for bedste r&b-sang med ”Where Is The Love”, som hun skrev i samarbejde med medlemmer fra KC & The Sunshine Band. I 2005 modtog hun sin anden Grammy – denne gang som medproducer på Joss Stones album Mind Body & Soul.

Jimmy Cobb (f. 20 januar 1929 - d. 24. maj 2020 - 91 år)

Den legendariske trommeslager Jimmy Cobb spillede på flere historiske udgivelser med giganten Miles Davis. Han var den underspillede rytmeholder på blandt andet Sketches of Spain, Porgy and Bess samt ikke mindst jazzklassikeren over dem alle, mesterværket Kind of Blue fra 1959. Jimmy Cobb samarbejdede også med mange andre af jazzens mest markante skikkelser.

Bonnie Pointer (f. 11. juli 1950 - d. 8. juni 2020 - 69 år)

Bonnie Pointer, en af ​​grundlæggerne af den Grammy-vindende søstergruppe The Pointer Sisters døde i juni, 69 år gammel. The Pointer Sisters fik stor succes i USA allerede i begyndelsen af 70'erne, men blev først et internationalt navn i 80'erne som diskopop-fænomen på et tidspunkt, hvor Bonnie Pointer var gået ud. Gruppen spændte gennem karrieren over en bred vifte af genrer som pop, disko, jazz, elektronisk musik, bebop, blues, soul, funk, dance, country og rock.

Ennio Morricone (f. 10. november 1928 - d. 6. juli 2020 - 91 år)

For filmfans er Ennio Morricone kendt og elsket for nogle af de mest ikoniske mesterværker fra filmens verden. Ikke mindst hans musik til Sergio Leones Once Upon a Time in the West, Once Upon a Time in a America, A Fistful of Dollars, The Untouchables og musikken til The Mission står ud som mesterværker i egen ret

Han blev også hædret for sit arbejde med musikken til Quentin Tarantinos The Hateful Eight, som ud over at hjemtage årets Oscar i kategorien "Best Original Score" tillige vandt en Golden Globe for "Best Original Score", en BAFTA for "Original Score" og "Best Soundtrack" af New York Films Critics Award.

Troels Jensen (f. 1946 - d. 7. juli 2020 - 74 år)

Troels Jensen var en af de helt store skikkelser på den danske bluesscene, hvis brædder han evnede at betræde elegant i en bemærkelsesværdig karriere, der strakte sig over ikke færre end halvtreds år.

Troels Jensen var både sanger, sangskriver, guitarist, pianist og komponist, og så var hele hans væsen, sjæl og krop gennemsyret af bluesmusikken. Bluesmusikken ramte Troels Jensen i en tidlig alder, og han var blandt andet kendt som sanger, guitarist og pianist i Delta Blues Band.

Peter Green (f. 29. oktober 1946 - d. 25. juli 2020 - 73 år)

Fleetwood Mac-medgrundlæggeren, den engelske blues-rock-sanger, -guitarist og -sangskriver Peter Green er død, 73 år gammel, rapporterer flere britiske medier. Ifølge familiens advokat døde han i sin søvn.

Peter Green lærte sig selv at spille guitar fra 11-års alderen, og som 15-årig begyndte han at optræde professionelt. I 1966 blev han medlem af John Mayall's Bluesbreakers, som han dog gik ud af året efter for at danne sit eget band. Green stiftede Fleetwood Mac i London med trommeslager Mick Fleetwood og guitarist Jeremy Spencer i 1967. Oprindeligt gik de under navnet Peter Green's Fleetwood Mac og var et rendyrket bluesband. 

Guitarist var sangskriveren bag nogle af Fleetwood Macs tidligste klassikere som "Black Magic Woman", "Albatross" og "Oh Well". Green forlod imidlertid gruppen i 1970 på grund af psykiske problemer. Han blev senere diagnosticeret med skizofreni.

Bent Fabricius-Bjerre (f. 7. december 1924 - d. 28. juli 2020 - 95 år)

Bent Fabricius-Bjerre var især kendt for sin musik til film og tv-serier. Han fik sit gennembrud med musikken til filmen Poeten og lillemor (1959) og fulgte den op med musik til blandt andre Forelsket i København, Bjergkøbing Grand Prix, Jeg er sgu min egen, Olsen-Banden, Matador, Klovn, Blinkende Lygter, Albert og senest Avaz-brødrenes film to film Mens vi lever fra 2017 og Kollision fra 2019. I alt skrev Bent Fabricius-Bjerre musik til næsten 100 film.

Fabricius-Bjerre var den første dansker, der vandt musikverdenens måske mest prestigefyldte pris, den amerikanske Grammy. Det skete i 1962 for melodien "Alley Cat", som han udgav under sit amerikanske alias, Bent Fabric. Musikstykket var oprindelig skrevet til Bent Fabricius-Bjerres egen tv-serie Omkring et flygel. Men melodien kom hurtigt ud over Danmarks grænser og fik et internationalt gennembrud. I USA blev "Alley Cat" så stort et hit, at melodien gav Bent Fabricius-Bjerre Grammy-prisen for "Best Rock'n'Roll Recording". Fabricius-Bjerre mødte dog aldrig op til prisshowet, da han troede, nomineringen var en joke. Senere modtog han sin statuette med pakkepost.

Malik B (f. 14. november 1972 - d. 29. juli 2020 - 47 år)

Malik B medvirkede på The Roots' første fire album udgivet i årene 1993-1999, inden han forlod hiphop-gruppen, og han var således ikke medlem, da de udgav det, der blev deres største hit i Europa, "The Seed" fra 2002. Han vendte dog tilbage som gæstevokalist på to af deres plader, Game Theory fra 2006 og Rising Down fra 2008.

Som solist udgav Malik B to album i henholdsvis 2005 og 2015, sidstnævnte i samarbejde med produceren Mr. Green.

Alan Parker (f. 14. februar 1944 - d. 31. juli 2020 - 76 år)

Filminstruktøren var blandt andet kendt for de musikorienterede spillefilm eller regulære musicalfilm Bugsy Malone (1976), Fame (1980), Pink Floyd – The Wall (1982), The Commitments (1991) og Evita (1996).

The Wall med sangeren Bob Geldof i hovedrollen var baseret på Pink Floyds storsælgende album med samme titel udgivet i 1979, mens The Commitments var en filmatisering af Roddy Doyles roman af samme navn fra 1987 om et irsk arbejderklasse-soulband. Filmen var med til at sætte gang i en af hovedrolleindehaverne, Andrew Strongs sangkarriere. Musikken i filmen var coverversioner af soulklassikere med blandt andre Al Green, Aretha Franklin og Otis Redding. Senere instruerede Alan Parker filmudgaven af musicalen Evita af Andrew Lloyd Webber og Tim Rice – med Madonna i hovedrollen.

Trini Lopez (f. 15. maj 1937 - d. 11. august 2020 - 83 år)

Hitmageren døde efter  komplikationer med Covid-19.

Trini Lopez to største hits "If I Had a Hammer" og "Lemon Tree" var kendt i hele verden og gav ham sit gennembrud i 1960'erne. Han var også en af hovedrollerne i filmen The Dirty Dozen fra 1967, der var en fiktiv fortælling om Anden Verdenskrig. Trini Lopez død kom et par dage efter, at en dokumentar om hans liv er blevet klippet færdig. Dokumentaren blev, ifølge Variety, vist til Trini Lopez for at få den godkendt kun et par dage før dødsfaldet.

Justin Townes Earle (f. 4. januar 1982 - d. 20. august 2020 - 38 år)

Justin Townes Earle albumdebuterede i 2008 og nåede at udgive otte album, senest sidste års The Saint of Lost Causes. Han var søn af countryrocksangeren Steve Earle, som gav ham mellemnavnet Townes som en hyldest til Earles mentor og forbillede, sangskriveren Townes Van Zandt. Faderen forlod dog familien, da Justin var to år gammel, og Justin voksede op med sin mor.

Senere blev Justin Townes Earle genforenet med sin far og spillede på et tidspunkt i dennes band. Ligesom faren havde Justin på et tidspunkt problemer med stoffer, men han var angiveligt stoffri i de senere år. Alligevel skyldtes hans død en utilsigtet overdosis kokain.

Riley Gale (d. 24. august 2020 - 34 år)

Riley Gale, sanger i Dallas, Texas-thrash metal-bandet Power Trip døde, 34 år gammel. Dødsårsagen er ikke blevet offentliggjort.

Power Trip albumdebuterede i 2013 med det anmelderroste Manifest Decimation og fulgte det op i 2017 med det endnu mere lovpriste Nightmare Logic.

Gruppen spillede på Roskilde Festival 2019, hvor GAFFAs anmelder var begejstret, og i marts skulle de have varmet op for Lamb of God i Forum Black Box. Koncerten blev dog grundet coronapandemien udskudt til 19. november 2021.

Poul Martin Bonde (d. 26. august 2020 - 62 år)

Smukfests mangeårige talsmand Poul Martin Bonde døde efter længere tids kræftsygdom, 62 år gammel. 

Poul Martin Bonde arbejdede med musik hele sit liv. Han blev uddannet cand. phil. i den dengang helt nye uddannelse æstetisk kulturarbejde fra Aarhus Universitet i 1984 og var sideløbende sanger i punkgruppen Pigtråd og rockbandet Glashus. Samtidig skrev han om musik for først det nystartede GAFFA, siden Aarhus Stiftstidende.

Herefter blev Bonde ansat på Danmarks Radio i Aarhus og medvirkede som en af de første til at sende livemusik fra provinsen. Han var også med til at lave de såkaldte audioer (en slags radiomusical) Den Store Lysfest og Det Blå Hotel, og det var i den forbindelse, han indledte sit mangeårige samarbejde med Peter Belli og Poul Krebs, som han var producer og sparringspartner for. Han har også skrevet sangtekster, blandt andre ”København (fra en DC-9)” til Peter Belli.

Simeon Coxe (f. 4. juni 1938 - d. 8. september 2020 - 82 år)

Nu er det sidste officielle medlem af New-York duoen Silver Apple ikke iblandt os mere. Simeon Coxe, som flere gange har jammet med Jimi Hendrix, der også var stor fan af duoen døde 82 år gammel. For 15 år siden døde anden halvdel af Silver Apples, Danny Taylor.

Simeon Coxe, der var sanger og elektronikbetjener i duoen, optrådte alene i årene efter Danny Taylors død i 2005 og senest i Danmark på 2017 på Tape i Aarhus, hvor han, ifølge vores anmelder, gav en rigtig stemningsfuld koncert med både ældre og nye toner. Og toner i mest bogstavelige forstand, for han stod, som man kender ham bedst, bag ældre udstyr som tonegeneratorer, oscillatorer og frekvensmodulatorer, der alle er instrumenter, som udsender en form for hyletoner, der kan kontrolleres via knapper.

Eddie Van Halen (f. 26. januar 1955 - d. 6. oktober 2020 - 65 år)

Guitar-ikonet Eddie Van Halen fik konstateret tungekræft i 2000 og blev behandlet for kræftsygdommen, hvilket resulterede i, at han fik fjernet en tredjedel af sin tunge. Han blev erklæret kræftfri i 2002, indtil han i 2019 kom i behandling for kræft i halsen.

Sammen med sin bror, trommeslager Alex Van Halen, bassist Michael Anthony og sanger David Lee Roth grundlagde Eddie Van Halen det ikoniske rockband Van Halen.

Van Halen blev dannet i 1972 i Pasedena, Californien, og brød igennem med det selvbetitlede debutalbum fra 1978. I 1985 forlod David Lee Roth gruppen for at hellige sige en solokarriere, og han blev erstattet af først Sammy Hagar, siden David Lee Roth for en kort bemærkning, dernæst Gary Cherone, inden gruppen blev genforenet med først Hagar, siden Lee Roth. I 2007 blev Van Halen optaget i Rock And Roll Hall of Fame, og samme år rundede deres globale pladesalg 80 millioner.

Johnny Nash (f. 19. august 1940 - d. 6. oktober 2020 - 80 år)

Johnny Nash var især kendt for 1972-hittet "I Can See Clearly Now", der toppede den amerikanske hitliste. Sangen er blevet fortolket af adskillige andre kunstnere, blandt andre Jimmy Cliff, der hittede med den i 1993, hvor den medvirkede på soundtracket til filmen Cool Runnings.

Nash sang i kirkekor som barn og indledte karrieren som popsanger i 50'erne. I 1964 grundlagde han og manageren Danny Sims pladeselskabet JoDa Records. Året efter flyttede de til Jamaica, hvor de arbejdede med lokale rocksteady-kunstnere. Siden stiftede Nash musikforlaget Cayman Music, hvor han blandt andet skrev kontrakt med Bob Marley. Ifølge sin hjemmeside var han en af de første ikke-jamaicanske kunstnere, der indspillede i Kingston, Jamaica.

Jan Sneum (f. 17. december 1945 - d. 24. september 2020 - 74 år)

Musikjournalisten Jan Sneum var især kendt fra Danmarks Radio, hvor han var tilknyttet fra midt-60'erne til 2014 og blandt andet huskes for sin karakteristiske bløde stemme. I mange år var han leder af P3 Live-redaktionen, der stod for koncertoptagelser og -transmissioner i ind- og udland. Fra 2011 til slutningen af 2014 var han vært på P6 Beat-programmet Sneums Garage med fokus på alternativ musik, men forlod herefter Danmarks Radio, da programmet blev lukket.

Herefter havde han i en periode programmet "Sneums Palads" på internetradioen The Lake, hvor han, med radioens egne ord, måtte "gøre, lige hvad der passer ham" og fik besøg af forskellige kunstnere, der "vakte hans evige, musikalske nysgerrighed."

Ken Hensley (f. 24. august 1945 - d. 4. november 2020 - 75 år)

Ken Hensley, der var keyboardspiller, guitarist, sangskriver og lejlighedsvis sanger i de engelske hardrock-veteraner Uriah Heep fra 1969-1980, døde efter kort tids sygdom, 75 år.

Hensley kom efter Uriah Heep-tiden med i det amerikanske hardrock-band Blackfoot, som han udgav to album med i 1983 og 1984. Herfter holdt han nogle års pause fra musikken, inden han fortsatte som solist. Hans seneste soloalbum er Love and Other Mysteries fra 2012. Kort før sin død havde han færdiggjort et nyt album, My Book of Answers, som efter planen udkommer i februar 2021. I september døde Uriah Heeps mangeårige trommeslager Lee Kershlake. Bandet er i øvrigt stadig aktivt.

Michael Bundesen (f. 12. maj 1949 - d. 8. november 2020 - 71 år)

Den folkekære Shu-Bi-Dua-legende sov stille ind i en alder af 71 år.

Michael Bundesen blev født 12. maj 1949 udenfor København, og efter en tid på jurastudiet og i Søværnet i 60'erne blev han i 1970 ansat hos Danmarks Radio. Det var her, han mødte guitarist Michael Hardinger, der sammen med Poul Meyendorff, Gunnar Hall Christensen og Niels Grønbech havde dannede bandet Passport. De havde udsendt to singler i 1973, men med tilføjelsen af Jens Tage Nielsen og Michael Bundesen skiftede den nye sekstet kort tid efter navn til Shu-Bi-Dua og udsendte singlen "Fed Rock".

Singlen blev første skridt i en retning, hvor Shu-Bi-Dua fik stor succes med at fordanske popklassikere som "Killing Me Softly" ("Kylling Med Soft Ice"), "White Christmas" ("Rap Jul") og "Johnny B. Goode" ("Lulu Rocken Går"). Kombineret med deres egne kompositioner og humoristiske tekster var det op gennem 70'erne og 80'erne med til at positionere Shu-Bi-Dua som et af landets absolut mest populære navne, og et hav af sangene fra dengang har forlængst opnået klassikerstatus, blandt andre "Hvalborg", "Vuffelivov", "Danmark" og mange, mange flere.

Evald Krog (f. 18. marts 1944 - d. 2. december 2020 - 76 år)

Han grundlagde Muskelsvindsfonden i 1971 og var formand i 42 år – med tre års pause undervejs – og han var initiativtager til Grøn Koncert, som første gang fandt sted i 1983 og er fondens største indsamlingskilde.

I 2016 trak han sig og fik samme år konstateret Alzheimers, og nu har han fundet fred, efter et liv, der endte med at blive noget længere, end lægerne turde håbe på.

Krog var nemlig selv ramt af muskelsvind, og da han fik konstateret sygdommen i sin ungdom, forudsagde lægerne, at han kun havde få år tilbage. Han sad derfor i kørestol det meste af sit liv, men nåede altså at opleve og udrette mange store ting.

Charlie Pride (f. 18. marts 1934 - d. 12. december 2020 - 86 år)

Pride var ikke kun den første sorte kunstner inden for countrymusikken, men den første til at opnå superstjernestatus i genren. Han blev optaget i Country Music Hall of Fame i 2000 og blev tildelt tre Grammys. 29 af hans sange endte øverst på den amerikanske country-liste, og yderligere 21 af hans sange nåede en top 10-position. Hitlisteeksperten Joel Whitburn rangerer ham som den tredjestørste country-hitproducent i 70'erne efter Conway Twitty og Merle Haggard.

Dem måtte vi også sige farvel til:

Andy Gills, guitarist i Gang of Four, 64 år

Rud Kofoed, musik- og underholdningsjournalist, Ekstra Bladet, 74 år

Ellis Marsalis, jazzpianist, 85 år (død med Covid-19)

Derek Jones, guitarist og sanger i Falling in Reverse, 35 år

Adam Schlesinger, multiinstrumentalist i hedengangne Fountains of Wayne med flere, 52 år (død med Covid-19)

Lee Konitz, jazzsaxofonist og -komponist, 92 år (død med Covid-19)

Betty Wright, soulsanger, 66 år

David Greenfield, keyboardspiller i The Stranglers, 71 år (død med Covid-19)

Rupert Hine, producer for blandt andre Tina Turner, Suzanne Vega og Teitur, 72 år

Krzysztof Penderecki, klassisk komponist, 86 år

Hal Willner, producer for blandt andre Lou Reed, Marianne Faithfull og Lucinda Williams, 64 år (død med Covid-19)

Vera Lynn, sanger, især kendt for "We'll Meet Again" og "The White Cliffs of Dover", 103 år

Jimmy Cobb, jazztrommeslager for blandt andre Miles Davis, 91 år

Kjeld Wennick, pladeselskabschef for hedengangne Mega Records, 77 år

Toots Hibbert, sanger i Toots and the Maytals, 77 år

Spencer Davis, guitarist i hedengangne Spencer Davis Group, 81 år

Harold Budd, ambientmusiker, 84 år

Leslie West, sanger og guitarist i hedengangne Mountain, 75 år


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA