x

ANMELDERNE HAR ORDET: Årets 20 bedste album ifølge Sara Nedergaard

ANMELDERNE HAR ORDET: Årets 20 bedste album ifølge Sara Nedergaard

Traditionen tro har GAFFAs samlede skribentstab ved en afstemning kåret de årets bedste danske og udenlandske album. Mellem jul og nytår giver vi ordet til de enkelte anmeldere og fortsætter med popeksperten Sara Elisabeth Nedergaard, der dog også har en lille indie-nisse indeni. 

Årets 10 bedste udenlandske album:

1. Rina Sawayama – SAWAYAMA

Den japansk-britiske model/akademiker/sanger udgav sit debutalbum i april 2020. Og. Det. Er. SÅ. Fedt. Sawayama blander nullernes popscene med både dance, r&b, rock og nu metal. Resultatet er årets album. HØR DET.

2. Dua Lipa – Future Nostalgia

Spotifys årsliste lader mig vide, at ”Don’t Start Now” er mit mest afspillede nummer i 2020. Og for satan, hvor er det også godt! Jeg elsker Dua Lipas take på britisk dance-pop med toner af britisk house-musik anno 2020.

3. Phoebe Bridgers – Punisher

Det her album er nok det, som har kørt allerhyppigst på pladespilleren herhjemme. Det kan høres til hverdag og fest, til dans og til eftertænksomhed. Og så er Bridgers nok min yndlingsfeminist i musikindustrien, hvilket også hjælper på det.

4. Beyoncé – Black Is King

Jeg er egentlig lidt træt af Queen B’s kapitalistiske tilgang til den kommercielle musikscene. Men på dette album har hun så mange sindssygt fede gæsteoptrædener fra cremen af afropoppen, og derfor kommer hun med på min årsliste.

5. Ariana Grande – Positions

Jeg bliver aldrig træt af Arianas imponerende vokale akrobatik og ørehængende hits. Hun er i sandhed arvtageren til halvfemsernes og nullernes store divaer.

6. Perfume Genius - Set My Heart on Fire Immediately

Michael Alden Hadreas AKA Perfume Genius har den sprødeste vokal, som vibrerer sig direkte ind i min hjertekule. Især på dette hans femte album, som både nikker til firserpop og rocken, og som måske nok er hans bedste album til dato.

7. EOB – Earth

Fucking Radiohead. Jeg er ikke fan, men bor til gengæld sammen med en. Og det er fandeme op ad bakke. Så når fucking Ed O’Brien fra fucking Radiohead går hen og laver sådan en lille perle af et album, er der ikke andet for end at krybe til korset. For Earth er sateme godt – som hvis Josh Homme var med på Brian Eno og John Cales Wrong Way Up-album fra 1990. 

8. Halsey – Manic

25-årige Ashley Nicolette Frangipane har en bipolar lidelse og krænger sin sjæl ud på dette hendes tredje album. Resultatet er simpelthen så rørende. Og så er Halsey en skidedygtig popsnedker oveni.

9. Jessie Ware – What's Your Pleasure?

Man får lyst til at tungekysse og løbe på rulleskøjter, når man hører Jessie Wares diskopoppede album fra 2020. Den London-fødte sanger er træt af det indadskuende og navlepillende og ville bare have det sjovt på albummet. Mission accomplished!

10. Waxahatchee – Saint Cloud

Sheryl Crow møder First Aid Kit på indiemusiker Katie Crutchfields femte album under navnet Waxahatchee. Inderlig sangskrivning er svøbt om stærke melodier og skøn produktion.

Årets 10 bedste danske album:

1. Ganger – Tro

Altså, hvor fanden kom Ganger fra? De er det band, vi har manglet på den danske musikscene i virkelig mange år. Stadig stærke kompositioner og sangskrivning som på debuten, men mere vokaltid til kvinderne i bandet, hvilket er kærkomment. Så stærkt!

2. Nelson Can – So Long Desire

Jeg er så ked af, at Nelson Can er gået i opløsning – jeg nåede aldrig at se dem live! Jeg kan dog stadig nyde deres stramme trommer og lækre bas på de stærke popsange, som i dén grad har internationalt udsyn. Elsker dem!

3. Jung – Blitz

TV-2 og Rockazinos elskovsbarn hedder Jung. Firsersynth, fremragende tekstskrivning og en fænomenal vokal fra den karismatiske frontmand Jonas Jung Larsen. Spørg mig lige, hvor ofte jeg render rundt og skråler: ”Blitz, baby, blitz, baby, please” herhjemme. Kæmpe tune!

4. Reveal Party – You Stole a Year of My Life

Der bliver leget med alt fra kønsidentitet til genre på denne ep (ja-ja, det er kun en ep, so sue me) fra bandet med mit yndlings-navn nogensinde. Frontkvinde Emily Holm Nyhuus er en kæmpe krukke, som har hørt en masse Perfume Genius. Og det er bare en god ting. Humor og følelser blandes sammen i en kaotisk pærevælling. Tilsæt en drævende og alt for amerikansk accent, og du har dette geniale debutudspil.

5. Brimheim – Myself Misspelled

Det er så fedt at se, hvordan det pibler frem med dygtige, unge kvinder i vækstlaget. Helena Heinesen Rebensdorff er ingen undtagelse med denne debut-ep, som lugter af emo-indie-rock på den helt rigtige måde. Glæder mig til et helt album.

6. Girlcrush – Girlcrush

Den punkede trio lyder ad helvede til. På den gode made. Alle tre bandmedlemmer synger på skift, og det er de heller ikke særligt gode til. Genistregen ligger i en blanding af at turde og de geniale tekster. Man knuselsker simpelthen bare Marie, Andrea og Nat fra første halvfalske anslag.

7. Alle – Alletiders

”Nu’ jeg blevet følelsesmæssigt ustabil” synger Natal Zaks under aliasset Alene på sangen ”Er du alene?” fra albummet Alletiders. Det er lo-fi elektropop med et gennemgående infantilt tema. Og det virker bare. Sikken en samling sange.

8. Greta – Ardent Spring

Skøn, skøn, skøn synthpop, som i dén grad skæver til firserne – hvis ikke bader i det dekadente årti. Greta er feminin, glad og dansende, men kan også bide fra sig. Skønt at have den slags kvinder på den danske musikscene.

9. Agnes Obel – Myopia

Det er et årti siden, alle små indienissepiger valsede rundt til ”Riverside”. Og siden har jeg faktisk ikke tænkt på Agnes Obel. Indtil i år, hvor singlen ”Island of Doom” pludselig gjaldede ud fra højttalerne i min lejlighed. Den kvinde har da godt nok meget mere at byde på, end jeg havde givet hende credit for. Virkelig stærkt album.

10. Ibens – Cocio & Beton

Jeg skulle være på den rigtige side af de 30, før jeg forstod Ibens. Den spinkle vokal i poppunket setting siger mig stadig ikke det store, men Carsten Lykkes tekstunivers er jo intet mindre end formidabelt. Han formår at slå ned på de allermest trivielle, nederen og almindelige ting, som gør os til de trivielle, nederen og almindelige mennesker, som vi er.

LÆS OGSÅ: REDAKTIONEN KÅRER: Her er årets 20 bedste danske album 

Om anmelderen:

Sara Elisabeth Nedergaard er 33 år gammel og bor på Nørrebro med sin kæreste og plastickattene Craig David og Sophie Ellis-Bextor. For nyligt har de fået selskab af plastichesten Jason Derulo, som er meget velhængt. Deraf navnet. Sara er uddannet journalist fra Syddansk Universitet og har skrevet for GAFFA siden 2011. Her har hun primært anmeldt popmusik, hvor hun er ret god til at skabe shitstorms på Facebook. Sara elsker halvfemsernes store divaer og nullernes popproduktioner, men er også lidt en lille indienisse på sidelinjen.

Hør sange fra alle albummene her:

 

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA