x

ANMELDERNE HAR ORDET: Årets 15 bedste album ifølge Sara Sofie Svith

ANMELDERNE HAR ORDET: Årets 15 bedste album ifølge Sara Sofie Svith

Traditionen tro har GAFFAs samlede skribentstab ved en afstemning kåret de årets bedste danske og udenlandske album. Mellem jul og nytår giver vi ordet til de enkelte anmeldere og fortsætter med Sara Sofie Svith.

Årets 10 internationale album:

1. Heavy Is The Head – Stormzy

Det er nu et år siden, at Stormzy udgav Heavy Is The Head (da den udkom efter sidste års afstemning, tog vi den med i år, red.), og imponerende nok kan jeg stadigvæk ikke få armene ned over det. For selvom albummet stikker i vidt forskellige retninger rent stilmæssigt, formår det tekstmæssigt at tage lytteren med på en hudløs ærlig tur gennem Stormzys indre. Michaels vokalpræstation er i hvert fald ikke til at tage fejl af, og med sin sjældne evne til at udtrykke hvert eneste ord soleklart, får man følelsen af, at han virkelig vil have, at du lytter med.

2. Future Nostalgia – Dua Lipa

Foruden at være et album fyldt med geniale hitsingler, heriblandt den uundgåelige førstesingle ”Don’t Start Now”, er Future Nostalgia intet mindre end det, det giver sig ud for at være: lyden af fortidens nostalgi blandet med fremtidens dance-pop. Helt uden at miste den poppede følsomhed fra sit debutalbum har den 25-årige engelsk-albanske sanger både modigt og ganske overraskende overgået sig selv på Future Nostalgia. Female alpha? Uden tvivl!

3. The Slow Rush – Tame Impala

Selvom The Slow Rush næppe slår forgængeren Currents fortjener Tame Impalas fjerde album stadigvæk stor ros. Mest af alt fordi det er de færreste, der, som Kevin Parker, besidder evnen til alene ud fra musikken at skabe et rum og en stemning og så fastholde den. Jeg føler mig hensat til en anden tid – endda et andet univers – når jeg lytter til The Slow Rush, og det i sig selv er en kunst at kunne kreere.

4. folklore – Taylor Swift

Smukt, organisk, rart. Det er de ord, jeg bedst kan beskrive folklore med. Et markant anderledes, men vellykket udspil fra Taylor Swift, der uden tvivl udkom som et kærkomment lys i den mørke coronatid.

5. RTJ4 – Run The Jewels

RTJ4 er et svært album at beskrive. For det er bare vanvittig godt. Med alt unødvendigt skåret fra står alle albummets 11 sange knivskarpt og leverer en både følelsesladet, hård og hudløs ærlig udlægning af verdenssituationen, som den ser ud i 2020. 

6. Women In Music Pt. III – HAIM

Jeg havde sådan glædet mig til at høre HAIM på dette års Roskilde Festival. At jeg så må nøjes med dette album, er dog et godt bud på en fair trøstepræmie – taget omstændighederne i betragtning. Selvom albummet tager sig ud som lidt af en rodebunke, er der stadig skrevet HAIM ”all over it”. Stærkest står de tre søstres harmoniske lyd på bonus tracket ”Now I’m In It”, der, efter min mening, uden tvivl er albummets stærkeste.

7. It Is What It Is – Thundercat

Det her album er Thundercat-jazzfunk, når det er bedst. I et afstressende, charmerende og nærmest fortryllende univers får de flydende overgange mellem albummets 15 numre helt ubesværet lytte-oplevelsen til at føles, som var albummet blot ét langt, harmonisk nummer. Med andre ord, ”It is what is it”, og det er bestemt godt nok!

8. After Hours – The Weeknd

The Weeknd er indbegrebet af drømmepop. Det beviser Abel Tesfaye atter på After Hours, der tager sig stærkest ud på albummets anden halvdel i form af de uundgåelige hits ”Blinding Lights” og ”In Your Eyes”.

9. ENERGY – Disclosure

At Disclosure vælger at smide et så vanvittig danseværdigt album på gaden midt under en pandemi, giver mig kun endnu mere lyst til at danse, når vi engang må feste sammen igen. Velproduceret som altid har Disclosure næppe mistet deres stålfaste greb om den elektroniske musik siden deres udgivelse af Caracal i 2015.

10. The New Abnormal – The Strokes

Der udspiller sig en utvivlsom erfarenhed på The Strokes’ seneste album The New Abnormal, der får kunsten i at spille musik til at fremstå legende let. Det kan man ikke andet end at tage hatten af for.

Årets fem danske album:

1. Sindssyge Ting - Suspekt

Drengene fra Suspekt er muligvis sindssyge, men én ting er sikkert: De har det fedt! Rune Rask og Jonas Vestergaard har overgået sig selv, hvad angår produktionen af denne plade, og ligeledes formår Orgi-E og Bai-D stadigvæk, efter adskillige år, at gentænke, genopfinde og udvide deres tekstunivers, så Suspekt stadigvæk klinger i år 2020.

2. Formskifter – Joyce

Formskifter er en af de flotteste debutalbum, jeg længe har hørt. I rockens ånd bliver Formskifter et talerør, der tør berøre alle de sider af livet, mange af os i virkeligheden nok kan nikke genkendende til. Magen til nerve skal man længe lede efter.

3. Blitz – Jung

”Blitz, baby, blitz, baby, please!”. Amen altså… Nogle af de mest iørefaldende sange i dansk musik i øjeblikket finder man på Jungs debut Blitz, hvor også Jonas Jungs vokal i allerhøjeste grad kvalificerer sig til at blive den næste store stemme i dansk musik.

4. Tro – Ganger

Ingen lyder som Ganger. For Ganger er noget for sig, og det beviser de endnu engang på dette mesterværk af et album, hvorpå man gentagne gange må fange sig selv i at blive opslugt af deres forbløffende kreativitet. 

5. The Illegal Download Of Your Soul – Phlake

Med skabelsen af ”Mercedes the Virus” er Phlakes seneste album, The Illegal Download Of Your Soul, et stensikkert bevis på, at Phlake langtfra er færdig med at nytænke og genopfinde sig selv som den unikke, musikalsk duo, den er. Genialt!

LÆS OGSÅ: REDAKTIONEN KÅRER: Her er årets 20 bedste danske album 

Om skribenten:

Jeg er 22 år og bor i Aarhus, hvor jeg til daglig studerer Æstetik og Kultur ved Aarhus Universitet. Jeg har altid haft en ubeskrivelig stor interesse for musik og det kulturelle fællesskab omkring den. Jeg er særlig glad for den musikalske liveoplevelse, hvorfor jeg altid er at finde på alverdens festivaler og til koncerter rundt omkring på landets spillesteder. Min tilknytning til GAFFA startede i januar 2020, da jeg kom i praktik som skribent, hvilket jeg har været lige siden. På redaktionen er jeg primært tilknyttet nyhedsproduktionen på GAFFA.dk, hvorigennem mit arbejde består i at skrive nyhedsartikler om alt fra nye udgivelser til coronakrisens indvirkning på musikbranchen.

Fun fact: Jeg har aldrig stået på ski, men jeg elsker at vinterbade. Jeg elsker som udgangspunkt al musik, men jeg kan dog ikke fordrage heavy metal.

Hør sange fra alle albummene her:


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA