x

Engelske roser til Our Broken Garden

Engelske roser til Our Broken Garden

I begyndelsen af september udgav den danske gruppe Our Broken Garden, centreret omkring sangeren og sangskriveren Anna Brønsted, deres debutalbum "When Your Blackening Shows" på det engelske selskab Bella Union (Fleet Foxes, The Kissaway Trail med flere).

Udgivelsen af albummet er indtil videre gået relativt ubemærket hen i de danske medier, men anderledes forholder det sig i England. Her har Our Broken Garden blandt andet fået fire ud af fem stjerner i det prestigefyldte musikmagasin Mojo og i avisen The Independent. Musikbladet NME giver pæne syv ud af ti point, mens et andet markant musikblad, Uncut, tildeler albummet tre ud af fem stjerner.

– Det er vi selvfølgelig vildt glade for. Jeg ved ikke, hvorfor englænderne er specielt glade for musikken. Jeg tror såmænd ikke, de er mere åbne end andre, fortæller Anna Brønsted. - Men det virker næsten fjernt og lidt surrealistisk, når vi går rundt her i Danmark og er så langt væk fra det.

Som nævnt udkommer Our Broken Garden på det lille, men markante selskab Bella Union stiftet af Simon Raymonde og Robin Guthrie, begge medlemmer af de hedengangne, markante indie-band Cocteau Twins, som er blandt Anna Brønsteds store inspirationer. Anna Brønsted fortæller:

– Vi lavede først pladen færdig, så lagde vi nogle numre fra den op på MySpace og sendte så nogle friend requests rundt til nogle forskellige selskaber, som vi mente, musikken passede godt til. Jeg sendte først til Bella Union, som ikke rigtigt gav noget svar, men så til deres ene bagmand, Simon Raymonde, og han svarede straks, at han syntes musikken var "amazing" og spurgte om han måtte høre mere. Men så gik der fem måneder, hvor jeg ikke hørte noget og troede, han havde glemt alt om os. Og så pludselig en dag fik jeg en mail, hvor der stod "We would like to welcome you to the Bella Union family". Og så gik det bare slag i slag.

Den engelske succes har banet vejen for et større Europaturné med start på Popkomm-messen i Berlin i oktober og videre rundt i Tyskland, Holland, Belgien, Frankrig og England hen over efteråret, samt et support-tjans for Calexico i Vega 24. oktober.

Over Atlanten i sejlbåd
Jeres musik er meget langsom og afdæmpet. Hvorfor det?
– Det er ikke noget, vi har gjort bevidst, sådan er den bare blevet. Jeg har åbenbart en åre for det udtryk. Men så stille er musikken nu heller ikke, synes jeg, jeg tror det er meget et temperamentsspørgsmål om man synes det, og for mig er det bare meget naturligt svarer Anna Brønsted, hvis inspirationskilder
blandt andre tæller Stina Nordenstam, Nick Drake, førnævnte Cocteau Twins og jazzsangerinder som Monica Zetterlund, Billie Holiday og Sarah Vaughan.

Dine tekster bruger mange metaforer fra den maritime verden: Hav, skibe, skibbrud, ankerkast, klipper...?
– Ja, og det kommer åbenbart også fra underbevidstheden. Men jeg har altid drømt om at komme ud at sejle, og det pudsige var, at kort tid efter, at pladen var blevet færdigindspillet og sendt til miks, fik jeg mulighed for at rejse i sejlbåd over Atlanterhavet, fra Cape Town til Rio. Det sagde jeg straks ja tak til, og det var en kæmpe oplevelse. Tre mennesker i en lille yacht på 31 fod (cirka 10 meter, red.). Jeg fik dog ikke skrevet nogle sange undervejs. Jeg havde ellers drømt om at kunne skrive, når jeg var om bord, men jeg fandt ud af, at jeg skal være helt alene for at kunne skrive, og der var heller ikke tid til det, når vi kun var tre om bord.

– Vores plade var i øvrigt lige blevet færdigmikset af engelske Ian Caple (Tindersticks, Tricky, Lise Westzynthius med flere), da vi kom i land i Rio, og det var virkelig en stor oplevelse at gå på nettet i Rio og så høre de færdige miks. Da følte jeg nærmest, jeg sad på toppen af verden, griner Anna Brønsted. – Men jeg fik heller ikke tid til at skrive sange, da jeg var kommet i land, for så fik jeg travlt med at forsøge at finde en pladeselskab, hvilket jo så lykkedes efter nogle måneder. Jeg trænger snart til at skrive sange igen, smiler Anna Brønsted, der det sidste år også har fungeret som pianist i Efterklangs liveorkester og i den forbindelse har været både i USA og rundt i Europa.

Efterklang trapper dog lidt ned på liveaktiviterne i den kommende tid. Desuden har Anna Brønsted også sideprojektet The Sad Lovers sammen med Under Byen-bassisten Sara Saxild, guitaristen Oliver Hoiness (Kira med flere) og Our Broken Garden-guitaristen Søren Bigum. Endnu et forholdsvis afdæmpet orkester, med Anna Brønsteds egne ord og et smil på læben : "det er sange inspireret af parforholdsproblemer", og sjovt nok er bandet bestående af to par.

Hvorfor hedder I egentlig Our Broken Garden?
– Det var bare et navn, der kom op på et tidspunkt, efter at vi var blevet færdige med albummet. Hvorfra det kom, ved jeg egentlig ikke, men jeg synes, det klinger godt, og jeg kan godt lide den dobbelthed, der er i det: En have, som symbolet på noget, der gror, og at der så også er noget, der er gået i stykker. Den dobbelthed passer godt til vores musik, synes
jeg.

Pladeselskabet begejstret
GAFFA har også fået en kommentar fra Simon Raymonde fra Our Broken Gardens engelske pladeselskab, Bella Union:
Hvorfor valgte I at udgive Our Broken Garden?

– Jeg fik hendes MySpace-request og en cd med hende nogenlunde samtidig, og i løbet af få dage hørte jeg deres navn adskillige gange og blev nysgerrig nok til at høre musikken regelmæssigt på mit arbejde. Og min reaktion var den samme som nu: Det er et sublimt og smukt album. Jeg mødtes med Anna, deres guitarist Søren (Bigum, red.) og deres daværende manager, og jeg kunne lide dem med det samme. De syntes at have en god forståelse for, hvad Bella Union er, og de syntes også at passe godt til os.

Tror du, de har potentialet til at blive lige så store som eksempelvis Fleet Foxes?
– De har i hvert fald potentiale til at opnå hvad som helst, de ønsker, og mere end det, fordi det er folk, der skaber ekstraordinær musik, men jeg kan jo ikke diktere massernes smag. Det er nødvendigt, at en masse ting falder på plads, for at et band kan opnå samme succes som eksempelvis Fleet Foxes: Den skrevne presse skal være begejstret, radiostationerne skal være det, og folk skal tale om dem. Den slags sker ikke så tit, men Our Broken Garden har i hvert fald potentiale til overflod.

Du har også skrevet kontrakt med The Kissaway Trail. Er du specielt begejstret for dansk musik?
– Ikke nødvendigvis dansk musik, men skandinavisk. Der er masser af gode skandinaviske bands lige nu. Og jeg kan også godt lide den afslappede, skandinaviske levevis og de skandinaviske mennesker, slutter Simon Raymonde.

 

Our Broken Garden på MySpace


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA