x

Joy Mogensen var i festival-samråd, hvor kulturordfører ”kogte af raseri”

Joy Mogensen var i festival-samråd, hvor kulturordfører ”kogte af raseri”

Kulturministeren blev udspurgt af især oppositionen, men kom ikke med meget nyt

Så oprandt dagen, hvor kulturminister Joy Mogensen var blevet kaldt i hele to åbne samråd i Folketingets kulturudvalg på initiativ af henholdsvis Venstres kulturordfører Kim Valentin og SF’s kulturordfører Charlotte Broman Mølbæk. De to samråd, der blev afholdt lige efter hinanden og live-streamet på Folketingets hjemmeside, handlede om henholdsvis mulighederne for at afholde ”store events” til sommer og specifikt om festivalernes usikre situation og eventuelle muligheder for at få kompensation, hvis de ender med at måtte aflyse eller skulle nedjustere. Sådanne kompensationsordninger er indført i blandt andet Norge, Holland, Tyskland og Østrig.

Charlotte Broman Mølbæk indledte sit spørgsmål ved at pointere, at de danske festivaler omsætter for omkring to milliarder kroner om året, og at festivaler er en del af et større økosystem af blandt andet en lang række underleverandører samt frivillige foreninger og velgørende formål, som har stor glæde af indtægterne og overskuddene fra festivalerne. Hvis en festival ender med at gå konkurs, kan det altså havde vidtrækkende følger for både musikbranche, lokalsamfund og udsatte borgere.

Det var dog en tredje kulturordfører, Konservatives Birgitte Bergman, der kom med samrådenes nok mest følelsesladede udtalelse, da hun efter eget udsagn ”kogte indeni af raseri” over den manglende afklaring for festivaler og andre eventarrangører. I februar udtalte lederen af NorthSide og Tinderbox til Kulturmonitor, at man havde brug for en afklaring inden marts, og i dag skriver vi som bekendt den 4. marts.

Joy Mogensen fortalte ikke meget nyt på samrådene, men gentog, hvad hun udtalte i forrige uge til Ritzau, nemlig at regeringen lover at kompensere festivalerne for tab, hvis de ender med at skulle enten gennemføre festivaler med restriktioner eller helt må aflyse. Hun opfordrede festivalerne til at fortsætte med at planlægge sommerens festivaler, men at gøre det ”så økonomisk forsigtigt som muligt”, at indgå kontrakter, man kan komme ud af igen og tage højde for, at der kan komme restriktioner. Kulturudvalgets formand, Venstres Hans Christian Schmidt havde dog svært ved at forestille sig, hvad en sådan økonomisk forsigtighed skulle indebære.

Mogensen foreslog kompensation i form af en ”tilpasset arrangørordning” i stil med den, der blev indført sidste år, og som siden er udløbet, nu med den forskel, at de eventuelle restriktioner til sommer endnu ikke kendes. Sidste år vedtog Folketinget i april et forbud mod forsamlinger på flere end 500 personer hele sommeren, så da var forholdene kendt, og alle festivaler blev aflyst.

Ikke nødvendigvis genåbning, når alle er vaccinerede

Venstres Kim Valentin og Nye Borgerliges Lars Boje Mathiesen spurgte, om man ikke kunne forvente en genåbning for alle større events, når alle danskere forventes at være færdigvaccinerede ved udgangen af juni. Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt tilføjede, at England har fremlagt en detaljeret genåbningsplan, selvom man her er meget hårdere ramt af corona end Danmark (og hvor de sidste restriktioner efter planen fjernes tidligst 21. juni, red.), og efterlyste en lignende plan for Danmark.

Dette kunne Joy Mogensen dog ikke love, da der kan opstå corona-mutationer, som måske er mere modstandsdygtige over for vaccinerne. Hun var dog positiv omkring udsigterne til et coronapas, som forventes at være klar til maj. Hun fortalte desuden, at hun allerede senere i dag skulle mødes med flere musikorganisationer og løbende er i dialog med festivalerne og brancheorganisationen Dansk Live, og også snart skal mødes med dem igen. Hun sagde også, at både Roskilde Festival og Dansk Live sidder med i det genstartsteam, der netop har afleveret en lang række anbefalinger til at få gang i kulturlivet igen på den anden side af coronakrisen.

Flere af mødedeltagerne efterlyste en konkret dato fra Joy Mogensen på, hvornår festivalerne kan forvente en præcis melding om kompensationsmuligheder, men en sådan dato fik de ikke ud over, at det ville blive så hurtigt som muligt.

Både Nye Borgerliges Lars Boje Mathiesen og Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt kritiserede desuden, at regeringen samt Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Frie Grønne har besluttet at støtte Folkemødet på Bornholm med 2,9 millioner, men altså ikke festivaler og andre større events. Ifølge Messerschmidt og Mathiesen nærmede dette sig nepotisme, fordi Folkemødet med Messerschmidts ord er ”politikernes festival”, som ifølge Messerschmidt ikke henvender sig til samme brede befolkningsgruppe som eksempelvis festivaler, revyer, udendørs teater og store sportsbegivenheder. Ifølge Joy Mogensen var der dog tale om et eksperiment, hvor man samtidig vil afprøve, hvordan man kan afholde en forholdsvis stor begivenhed i en coronasikker udgave.

LÆS OGSÅ: Smukfest offentliggør seks nye navne


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA