x

GATECREEPER-INTERVIEW: Dødsmetal fra den amerikanske ørken

GATECREEPER-INTERVIEW: Dødsmetal fra den amerikanske ørken

– Den første dødsmetalplade, som jeg virkelig forelskede mig i, var At the Gates med Slaughter of the Soul, fortæller Chase Mason. – Og pladen var mange år gammel, da jeg opdagede den, men den var helt klart min indgangsvinkel til alle de andre svenske dødsmetalbands og alle de bands, der kom før dem.

Vi taler om dødsmetal, som den ser ud i dag. I 2021, omtrent 40 år efter den oplevede sin begyndelse, er det blevet udbredt at trække tråde tilbage i tiden for at dyrke den gamle æstetik. Old-school dødsmetal er blevet en ting, som ikke kun Baest har kastet sig over. I Arizona har Gatecreeper gjort det siden 2013, fordi det virkede som den mest oplagte musik at tage til sig.

– Det er den type musik, jeg først begyndte at lytte til, fortsætter Chase Mason, der er frontmand i bandet. – Jeg har virkelig dyrket musikken, og det tror jeg, flere og flere unge gør i dag i takt med, at musik generelt er blevet mere tilgængeligt. Det giver mening for mig, at den musik er kommet op til overfladen igen. Dødsmetal oplever helt klart en renæssance, og det er virkelig fedt.

Da jeg ringer til Chase, har Gatecreeper netop annonceret deres samarbejde med det store metalselskab Nuclear Blast. Få uger forinden udgav de ep’en An Unexpected Reality – helt uventet, som efterfølger til albummet Deserted, der har knap et år bag sig. 2021 starter med fart på for bandet fra den amerikanske ørken. Men skruer vi tiden et år tilbage – mere eller mindre ned til dagen, så alt anderledes ud. Alt blev sat i stå fra den ene dag til den anden.

– Alle vores tourplaner blev aflyst. Vi havde planer om udgivelsen, men Deserted var lige udkommet, og det var meningen, at vi skulle ud og optræde med den, siger Chase Mason. – Men pludselig havde vi al tid i verden. Der er ingen direkte sammenhæng mellem hverken ep’en eller titlen, men der er en sammenhæng mellem nedlukningen og de omstændigheder, An Unexpected Reality er kommet til under. Så det hænger meget sammen med den her pandemi, fordi den blev skrevet og indspillet derunder.

Den nye bølge af dødsmetal

For mig at se har Gatecreeper altid haft en lidt særlig måde at takle dødsmetal på. De er ikke gennemført old-school, som Blood Incantation eller som Baest i højere grad har været det og stadig er. Der er en anden tilgængelighed over Gatecreeper, der synes at favne over alt imellem Obituary og Kvelertak for at skabe sit eget resultat i takt med Skeleton Witch og Power Trip.

– Skeleton Witch var det første større band, der tog os med på tour tilbage i 2016, fortæller Chase Mason, da jeg nævner referencerne. – Og Power Trip er vores gode venner og et band, vi opfatter som på samme niveau som os, selvom de også er vores forbilleder.

I mine øjne repræsenterer Gatecreeper den samme æstetik som Power Trip. De er begge bands, der har valgt at være mere tilbageskuende, og som har valgt at fortolke den lyd, de er formet af som mennesker. Power Trip er ikke thrash som Metallica eller Slayer, ligesom Gatecreeper ikke er dødsmetal som Entombed eller Bolt Thrower. Snarere bringer de fundamentet videre.

– Folk har kaldt den musik, vi laver og er en del af for the new wave of old-school death metal, siger Chase Mason. – Vi startede ikke bandet, fordi vi ville være en del af et opsving, men vi har helt klart fået noget godt ud af den udvikling, vi har mærket. Vi kom ind på det rigtige tidspunkt. Flere mennesker begyndte pludselig at dyrke det mere i forhold til tidligere. Og på den måde giver det jo også total mening, at vi bliver nævnt i sammenhæng med den bølge. Men vi gør ikke kun det. Vi lader os inspirere af alt det, vi virkelig godt kan lide, og derfor kan man ikke alene kalde os for old-school dødsmetal.

– Det kan man også høre på An Unexpected Reality. Der er helt klart referencer til meget old-school dødsmetal, som vi kan lide, for eksempel Obituary, Bolt Thrower og Entombed, og det er der måske også i høj grad på grund af den guitarlyd, vi bruger. Vi er et HM2-band (guitarpedal karakteristisk for dødsmetal, red.). Det er en del af vores identitet, så det er fair nok at påstå, men vi er bare meget mere end det.

Som samtalen bevæger sig ind på Gatecreepers hjemstavn Arizona og det geografiske miljø, der karakteriserer staten, er det naturligt at nævne Obituary, Death og Deicide fra Florida, ligesom San Fransisco har sat sit aftryk på metalkulturen og New Orleans med Crowbar og Eyehategod for ikke at glemme Pantera fra Texas. Bortset fra San Fransisco har syden længe gået hånd i hånd med metalkulturen, hvor særligt Pantera og Down har trukket tungt på den kulturarv, de er formet af. Og med Arizonas geografiske placering og biologiske miljø er det naturligt at tænke ørkenen ind i ligningen. Grænsende op til Mexico er Arizona en af USA's sydligste stater, men langt fra the deep south, som karakteriserer Louisiana, Mississippi og South Carolina.

– Vi er vokset op i et ret ekstremt miljø, hvor det ikke er ualmindeligt med temperaturer på over 40 grader, og det er Arizona også kendt for, siger Chase Mason. – Og det må helt sikkert påvirke os, ligesom vi også omfavner det at være fra ørkenen. Vi vifter ligesom med flaget, og det kommer til udtryk gennem referencer i vores sange og visuelle udtryk. Mange metalbands kommer fra Arizona, men vi har ikke en geografisk lyd, ligesom New Orleans eller Texas har det. Men vi prøver at skabe det, ikke bare for os selv, men også fordi vi trækker på vores omgivelser.

LÆS OGSÅ: ANMELDELSE: 17 minutters tæsk

Hvem:

Selv en indfødt fra Arizona vil mene, at der er sygt varmt. Med ikke ualmindelige 40 grader eller mere i den amerikanske ørkenstat har det sat sit aftryk på Gatecreeper. Gatecreeper dyrker den traditionelle æstetik, der udgør dødsmetal, men samtidig tilføjer de elementer, der aldrig før har været udbredt – det rå og nådesløse miljø fra Arizonas ørken.

Hvad:

Den mest naturlige måde at beskrive Gatecreeper på er som dødsmetal. Men har du lyttet til An Unexpected Reality eller bandets forrige album, Deserted, er du sikkert ikke i tvivl om, at bandet stikker meget dybere end det. Gatecreeper repræsenterer den nye bølge af old-school metal, der strækker sig fra dødsmetal og over thrash til doom og black.

Hvor:

Gatecreeper blev dannet i 2013 af Chase Mason, Eric Wagner og Matt Arrebollo, der dengang var spredt imellem Tucson og Phoenix i Arizona. I dag består bandet af fem medlemmer med base i Tucson, Phoenix og Tempe.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA