x

Donavon Frankenreiter – Laid Back Lazaron

Donavon Frankenreiter – Laid Back Lazaron

Han har det vist meget godt, ham den eksemplariske boheme-type Donavon Frankenreiter – aktuel med albummet "Pass It Around" – med Thomas Helmig-stemmen og det anselige overskæg. For når tiden ikke bruges hjemme i Laguna Beach med konen og to unger, lever Frankenreiter i en kuffert og flakker mellem rollerne som professionel surfer og tilbagelænet guitar-popsanger. Den albumaktuelle amerikaner er da også den første til at indrømme, at livet har flasket sig ganske pænt for ham, eller som han selv udtrykker det: at have to passioner som sit erhverv, jamen er det ikke det, man kalder en drøm.

– Jeg startede med at surfe professionelt som 16-årig, og det var faktisk mit første arbejde. Jeg er 35 nu, og jeg får stadig penge for at surfe. For cirka seks år siden startede jeg min musikalske løbebane. Det er to ting, som jeg elsker så meget, at det er helt uvirkeligt, at jeg får penge for det, for det føles aldrig som et rigtigt arbejde, selvom jeg hele tiden laver et eller andet og er på farten. Men det er hårdt arbejde, for jeg skal gøre mit allerbedste, når jeg er ude og surfe og mit allerbedste, når jeg står på scenen; jeg kan ikke bare levere en halvhjertet indsats. Men det er præcis den samme følelse af frihed og glæde ved at surfe og spille musik. Den eneste forskel er, at du ikke kan dele følelsen af at mestre en bølge sammen med nogen, hvorimod man kan dele sin musik med andre. Jeg tror, jeg aldrig får et rigtigt job, men jeg kunne sikkert godt lære nogle unger at surfe og spille guitar.

Præsident for en dag
Ud over at det var året, hvor han blev professionel surfer, blev Frankenreiters 16. år også året, hvor guitaren skulle vise sig at være et kald.
– Da jeg var 16 år, så jeg en guitar stå ved siden af en sofa hjemme hos en ven (sangeren Jack Johnson, red.), og jeg blev nærmest draget af den og var nødt til at prøve at spille på den. Efter at jeg havde lært de første akkorder, var jeg afhængig af det instrument. Jeg kunne simpelthen ikke stoppe og har spillet lige siden. Så det var ikke noget med, at jeg så eller hørte et stykke musik og fik lyst til selv at spille, det var simpelthen følelsen af guitaren i mine hænder, der gjorde udsalget, og jeg kan stadig ikke undgå at komme i godt humør, når jeg sidder med en guitar.

– Med hensyn til surfing, så var jeg som barn altid fascineret af stranden, og som 10-årig fik jeg mit første surfbræt i fødselsdagsgave. Det at kunne styre sådan et redskab og den følelse af frihed, der fulgte med, er ubeskrivelig. Det er nærmest en forelskelse. Jeg brugte al min fritid på stranden og tiggede min far om at køre mig derned, indtil jeg blev så gammel, at jeg kunne tage bussen. Ligesom man kan blive ved med at spille musik resten af livet, kan man forsætte med at surfe, til man dør. Jeg kender surfere i 50’erne, der er i bedre form end de fleste knægte på 21.

Eftersom jeg selv har udstyret mit ansigt med et overskæg, er jeg lige nødt til at høre om, hvor tit du skal finde dig i brok fra din kone, der vil have, at du barberer det af ?

– Aldrig, hun elsker det. Jeg har virkelig fundet den perfekte kvinde, selvom hun nogle gange beder mig om at trimme det en smule.
Så du cruiser verden rundt med en guitar og et surfbræt og har fundet dig en kvinde, der elsker et solidt overskæg.

Jeg formoder, at der sidder pænt mange mennesker, der lige nu er godt misundelige på dit liv, men hvis nu du skulle bytte liv men en person for en enkelt dag, hvem skulle det så være?

– Det skulle da lige være præsidenten for at stoppe krigen og få alle vores soldater hjem. Jeg ved dog ikke, om det er muligt at rydde op efter det rodehoved, der sidder på magten nu på kun en enkelt dag, men det er da en start.

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA