x

Anita Lane, sanger, sangskriver og muse for Nick Cave, er død

Anita Lane, sanger, sangskriver og muse for Nick Cave, er død

Den australske kunstner arbejdede sammen med blandt andre The Bad Seeds og Einstürzende Neubauten

Musikken har mistet endnu en ener, og folk er måske ikke engang klar over, hvor vigtig en medspiller hun var. Anita Lane blev født i Melbourne i 1959 og voksede op med kernemedlemmer fra diverse australske punkbands, hvorfra The Birthday Party med en ung Nick Cave i front udsprang.

Ud over at have tætte forhold til Birthday Party-medlemmerne Mick Harvey og Roland S. Howard var Lane måske mest kendt for sit turbulente forhold til Nick Cave, for hvem hun agerede muse de første mange år af hans karriere. Lane har skrevet tekster til The Birthday Party og blev senere medlem af en tidlig inkarnation af The Bad Seeds, hvor til hun spillede en aktiv rolle som tekstforfatter i tilblivelsen af debut-sangen ”From Her to Eternity” og den hjerteskærende ”Stranger Than Kindness”. Hun medvirker også på vokal på Nick Cave & The Bad Seeds' storhittende Murder Ballads-album fra 1996 på den afsluttende fortolkning af Bob Dylans "Death is Not the End".

Lane var mest kendt som tekstforfatter og har arbejdet sammen med en bred vifte af postpunk-musikere, hvor hun ofte også har lånt sin specielle stemme ud. Hun kan høres på Einstürzende Neubautens ”Blume”, Barry Adamsons coverversion af Nancy Sinatras ”These Boots are Made for Walking” og sange med den elektroniske foregangskvinde Gudrun Gut. Samtidig har hun også været Mick Harveys version af henholdsvis duetpartnerne Brigitte Bardot og Jane Birkin på hans tribute-plader til Serge Gainsbourg.

Men hvis Anita Lane bør huskes for noget, er det nok hendes solokarriere, hvor både Dirty Pearl fra 1993 og Sex O’Clock fra 2001 – hendes to eneste fuldlængde-soloalbum – er oversete og værdige album fra en kvindelig kunstner, der på mange måder var forud for sin tid. Det er undertegnedes mening, at Lane var en tidlig kandidat som mørkets fyrstinde, og de melankolske southern gothic-sange har på mange måder været direkte og indirekte inspiration til tendenser, man kan høre på alt fra Chelsea Wolfe til Billie Eilish.  

Dog vil Lane, som sagt, nok mest blive husket for den altoverskyggende relation til Nick Cave and The Bad Seeds, hvor man kan være temmelig sikker på, at hun er den kvinde, der løber igennem alle mandens tidlige kærlighedssange. Deres forhold blev først for alvor afsluttet, da Cave flyttede til Brasilien i midt-80’erne.

Anita Lane blev kun 62 år.

LÆS OGSÅ: REPORTAGE: Nick Cave gav pressemøde i København

Hør "Jesus Almost Got Me" fra 1993-albummet Dirty Pearl.
Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA