x

FYR & FLAMME-INTERVIEW: Kitsch-kærlighed fra et rent hjerte

FYR & FLAMME-INTERVIEW: Kitsch-kærlighed fra et rent hjerte

Duoen Fyr & Flamme trækker tråde fra en forgangen tid, hvor synthesizeren dominerede, og de musikalske regler ikke eksisterede. Med deres autentiske 80’er-charme er de nået til tops på både radiostationer, hitlister – og til Dansk Melodi Grand Prix.

– Vi synes jo også selv, at det er kikset. Hvis vi gjorde som i Sverige, hvor det er kæmpestort, ville det være noget andet, men det er jo kikset. Det er heldigvis også megafedt. Det er en drømmeverden, fortæller Laurits Emanuel, der har begået sig i den danske musikbranche i flere år både under eget navn og som forsanger i bandet The Grenadines, om Fyr & Flammes deltagelse i Dansk Melodi Grand Prix 2021.

I Fyr & Flamme har han slået sig sammen med skuespiller Jesper Groth, som har gjort sit indtog på Danmark blandt andet i Stormester, Klaphat og Sygeplejeskolen. I starten af marts kunne de løfte trofæet og kalde sig vindere af Dansk Melodi Grand Prix 2021 med sangen ”Øve os på hinanden”. En ægte 80’er-banger, der står som en ode til den musik, Jesper og Laurits selv elsker.

– Det var faktisk pladeselskabets idé. Vi havde to sange på hånden, hvor vi jonglerede med, hvilken der skulle være vores næste single. Så var der en, der sagde ”Hey okay! Hvad hvis vi smider ’Øve os på hinanden’ til grand prix’et?” Jeg var helt på, men måtte ringe til Jesper og spørge, om det var okay med ham, og så gik det bare sindssygt hurtigt. Der startede rutsjebanen for alvor for vores band, forklarer Laurits Emanuel.

Begge mænd anerkender også, at det netop er sange som ”Boom Boom”, ”Disco Tango”, ”Video Video” med flere fra Dansk Melodi Grand Prix, der helt generelt er inspirationskilder til den lyd, Fyr & Flamme præsenterer.

– Vores sange forholder sig til grand prix-musik fra 80’erne, så der var ikke langt fra det, vi laver, til rent faktisk at deltage i grand prix’et. Jeg tror, meget af det med at turde stille op handler om, hvorvidt man føler, at man kan slippe helskindet igennem med det rent karrieremæssigt. For det er jo et stort stigma at være med i grand prix’et, men jeg tror, vi kan komme igennem det. 7-9-13. Indtil videre synes vi, det fungerer meget godt, erkender Laurits.

– Vi prøver jo på en eller anden måde, om vi ikke kan være et band, der godt lidt må alt, fordi det kommer fra et rent hjerte. Hvis ikke havde det været en parodi eller et godt satireprogram, men fordi vi mener det og kan være vores autentiske jeg, tror jeg også, det er gået bedre, end jeg personligt havde regnet med. Vi har jo heller ikke designet det som et grand prix-nummer, og måske er det derfor, vi klarede den, reflekterer forsanger Jesper Groth.

 

Lyset fra 80’erne

Venskabet mellem de to kreative personligheder blomstrede for en håndfuld år siden også netop på grund af kærligheden til 80’ernes charme. Det var en tid, hvor der ikke var så mange regler for, hvad musik skulle være, forklarer Laurits. Og så er der noget helt særligt, 80’erne kan, som nutidens musik ikke kan.

– Det er lyset, lyder det fra Jesper.

– Der er så meget mørke i musikken for tiden. Vi laver glad musik, som vi tør stå ved. 80’er-lyden er ligesom en måde, vi kan smide en referenceramme på, så vi ved, at rigtig mange danskere forstår det. Danskere har et helt særligt forhold til det årti. Det har været en måde, vi kunne glide ned i halsen på så mange, uden at de har gagget og spyttet det op igen, siger Laurits.

– Vi havde godt en idé om, at vores forældres generation ville forstå det, fordi de selv har været unge i den periode, vi dykker ned i, men vores egen generation har tydeligvis samme hang til nostalgi, fortsætter Laurits.

– I mit hoved er der en samlet pakke, der hedder nostalgi. Og hverken Laurits eller jeg er bange for den. Det er noget, jeg forbinder med noget godt og trygt. Jeg kan mærke, at når Kirsten Siggaard synger ”Det’ lige det, der får mig til at svæve”. Det er lige der, jeg kan mærke det. Vi skal brede armene ud og have det rart. Lyset er ikke så værst. Selv om ”Menneskeforbruger” for eksempel ikke er et lyst nummer, er der jo noget over at danse til en trist sang, siger Jesper.

LÆS OGSÅ: PREMIERE: Fyr & Flamme genopliver den danske 80’er-pop

Hvem? Fyr & Flamme er en dansk duo bestående af skuespiller og sanger Jesper Groth og musiker og producer Laurits Emanuel. De mødtes over fredagsbarens kolde øl til en samtale om 80’er-musikkens magi, da de begge var under uddannelse. Siden sommeren 2020 har de udgivet musik sammen.

Hvad? Fyr & Flamme vandt Dansk Melodi Grand Prix 2021 med sangen ”Øve os på hinanden”. Det er duoens tredje single, som kommer forud for et debutalbum, der gerne skulle lande, inden Jesper og Laurits drager på turné i efteråret.

Hvor? Billetterne røg over skranken næsten med lynets hast, da Fyr & Flamme offentliggjorde deres efterårsturné. De kommer forbi de største danske byer og er klar til at drysse 80’er-glimmer over publikum.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA