x

Kristian Leth: Her er mit soundtrack til livet

Kristian Leth: Her er mit soundtrack til livet

The William Blakes-sanger, forfatter, podcastvært med mere Kristian Leth er aktuel med sit tredje soloalbum i eget navn, Stormen. Her fortæller han om en række sange, der har betydet noget særligt for ham. Hør sangene på en playliste nedenfor.

Denne sang husker jeg tydeligt fra min barndom:

Holy shit, der er så meget. Jeg hørte altid musik. Men mine brødres musiksmag betød virkelig meget for mig, da jeg var barn. Jeg kan huske, da jeg sad på gulvet i min storebrors værelse og lyttede til hans vinyler. Der var Lovesexy-pladen en stor ting, både på grund af det modige cover med den nøgne, androgyne Prince, og fordi musikken var så sprudlende og modig. ”Alphabet St. ramte mig lige mellem øjnene. Min anden storebror introducerede mig til gengæld for Supertramp, og der kan jeg tydeligvis huske, at ”The Logical Song” gjorde et kæmpe indtryk og var grund til, at jeg måtte have ALLE Supertramps plader, da jeg blev lidt ældre.

Denne sang gør mig sentimental:

”Something” med Beatles. Måske George Harrisons bedste sang? Genialt bas-spil af Paul. Signatur-trommespil af Ringo. Og så er der noget i b-stykket, der får mig hver gang. Sådan en nødvendighed og længsel, som jeg kan mærke ikke bliver forløst. Og så guitar-soloen. Det er så sørgeligt, synes jeg. ”You’re asking me – will my love grow. I don’t know, I don’t know.”

Denne sang vender jeg altid tilbage til:

”Revelator” af Gillian Welch. Og gerne live-versionen fra BBC, som jeg streamer på YouTube. Pissegod sang, fantastisk fremførsel, helt utrolig kemi mellem Gillian og David Rawlings. Det er på en måde bare Americana, men så citerer Rawlings gudhjælpemig ”Purple Rain” i sin solo (også live), der fuldstændig smelter genrer og går ind og ud af blues, folk, jazz, artrock og så videre – spillet på en Epiphone fra 20’erne. Men altså ”Heroes” går heller ingen steder. ”Paris 1919” af John Cale slipper jeg heller aldrig. ”The Big Ship” af Brian Eno.

Denne sang minder mig om den første gang, jeg var forelsket:

Jeg ved ikke, om det var første gang. Men jeg kan huske, at jeg var dybt forelsket i en pige fra min klasse. Og det var ikke gengældt. Og hver nat faldt jeg i søvn til radio, og en nat spillede de Harry Nilssons ”Without You” i Mariah Careys genindspilning, og det blev på en måde en del af min drøm om den her pige. Og jeg vågnede op, og de ting var smeltet helt sammen. Jeg elsker den sang.

Denne sang har jeg på heavy rotation lige nu:

”Det regner i mit hjerte” af CV Jørgensen. Når jeg arbejder på en plade, laver jeg tit en inspirations-playliste – nogle gange flere, som pladen skrider frem. Numre, der inspirerer enten via deres produktion eller en musikalsk idé eller simpelthen i deres udtryk og tekst. CV er altid på de lister. CV er ligesom den, vi har. Han er den. Som sangskriver, der synger på dansk i en singer/songwriter-tradition er det meste af min inspiration alligevel fundet i amerikanske, svenske og engelske sange. Men CV står over dem alle i Danmark, synes jeg. Det her nummer er på en liste, jeg har lige nu, til en kommende plade på dansk (altså efter Stormen), og det bliver bare ved med at poppe op. Der er noget i knapheden; ”det minder mig om noget”, der er så flabet og netop ikke udpenslet. 

Denne sang er min ultimative party starter:

Well. ”Don’t Stop ’Til You Get Enough” med Michael Jackson, selvfølgelig. Altså det behøver vi ikke engang diskutere. Prøv selv. Kan du ikke få dansegulvet i gang? Sæt den på. Det nummer virker ALTID. Og er et mesterværk. En anden type fest er den, som begynder med ”Spain” af Chick Corea og Return to Forever eller ”Sky Islands” af Caldera. Det bliver nødt til at swinge, hvis der skal være fest.

Denne sang ville jeg ønske, jeg selv havde skrevet:

Den liste er lang. ”There Is a Light That Never Goes Out”, The Smiths. ”Tinseltown in the Rain”, The Blue Nile. ”I’m Writing a Novel”, Father John Misty. ”Dreams”, Fleetwood Mac. Jeg lider megameget af sangskriver-jalousi. Jeg ville også gerne have skrevet ”6 hjerter” af Bisse og ”Elskede at drømme, drømmer om at elske” af Peter Sommer.

LÆS OGSÅ: KRISTIAN LETH-ANMELDELSE: Flere sange fra isolationen

Denne sang skal spilles til min begravelse:

”Spinning Away” med Brian Eno og John Cale. Det ville være smukt.

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA