x

REPORTAGE: Zulu Awards 2021 bød på den livemusik, vi alle sukker efter

REPORTAGE: Zulu Awards 2021 bød på den livemusik, vi alle sukker efter

Enten elsker eller også hader man prisuddelinger. Alt efter smag er det en perlerække af underholdende hyldester, eller også er det et langt shitshow. Zulu Awards repræsenterer på godt og ondt begge ender af spektret. Gennem tiden har der været musikalske og komiske højdepunkter og gigantiske bølgedale af intetsigende banaliteter. I år er ikke anderledes.   

Selv har jeg været passioneret fan af awards siden firserne, hvor Eddie Murphy var vært på MTV Awards. Det kan virke en smule besynderligt som musikanmelder at hylde et awardshow på en tv-kanal, hvor der reelt ikke er et eneste musikprogram. Sandt for dyden er det småt med programmer, hvor musikken er i fokus. Hvor går man hen, når man har lavet et stinkende hit eller en hammerfed musikvideo? Mulighederne er nok en talentkonkurrence, et stjernemøde eller som baggrundsmusik, mens kendisser udviser manglende evner i dans, gøgl og skøjteløb.

Ikke desto mindre har Zulu Awards dels holdt fanen højt for både musik og entertainment med en underholdende omgang prisoverrækkelser siden 2008, hvor det i øvrigt var salig Natasja, der vandt prisen for årets hit med “Giv mig Danmark tilbage”. 

Charmerende krøltop himmelstormer KB Hallen 

Den evigt charmerende krøltop Christopher har årets værtstjans. Har man set ham i Natholdet med Anders Breinholt ved man, at han funny bones fra top til tå, og han introducerer da også showet med et brag med små, sjove Broadway-versioner af de nomineredes hits. Det kræver i enhver forstand sin mand at stille sig foran Orgi-E fra Suspekt og synge: “Jeg vil med ud at se den pik / Nu har I snakket om den så tit / Jeg vil sygt gerne se den pik!” 

At han komisk spiller lige op med Rasmus Bjerg og hen mod showets afslutning danser på taget af den genopbyggende KB Hal er afgjort en himmelstormer værdigt. 

Fra vidunderligt sjofelt til rå inderlighed 

En anden himmelstormer må siges at være Vestegnens egen Tessa, der vandt prisen som Årets Nye Navn i 2020. Hun fortsætter sin udvikling og leverer sine blærede rim uden undskyldninger. Hun river “Blæstegnen” rundt og leverer “Mums”, hvor hun gør et sample fra Ternet Ninja vidunderligt voldsjofelt. 

IceKiids fængende, positive afrobeat-banger “Errudumellerhvad” gør en god figur, og Andreas Odbjerg flyver gennem København på “Føler mig selv 100%”, hvor hans discofalset sidder lige i skabet, og selvom han mere ligner en ung Elton John end en ung Michael Jackson. 

Cheferne fra Cheff Records er også tilbage. Kidd åbner ballet med sin nye catchphrase “Buongiorno”, og hans overskud fejler absolut ingenting. Det var ikke til at forestille sig, at den flabede hvalp ville kunne blive voksen, men han fungerer faktisk som gammel gavtyv. TopGunn tager over med “Nik & Jay”, og hvem skulle have troet, at “Ramme fitten og ta' ned og træn'” skulle være et drømmescenarie. Til sidst kommer vi helt op i himmelrummet, hvor Eloq og Klumben, svævende i astonautdragter leverer “Sender dig til Månen”. 

Musikalsk er højdepunkterne nok Drew Sycamore og Jada. Med “45 Fahrenheit” og “I Wanna Be Dancing” markerer rå og inderlige Drew Sycamore sit internationale niveau, og med den nye single “I’m Back” og monsterhittet “Nudes” beviser Jada, at det ikke er ufortjent, at hun vinder prisen som Årets Kunstner. 

Alligevel er det trods alt The Minds of 99, der med “En stemme” formår at spille KB Hallen mest op. Ganske vist har gruppen også sit udgangspunkt i elektronisk stadionrock, men alligevel er det en magtdemonstration, når lyden af pumpende trommer, groovende guitar og overdådigt keyboard fylder rummet, mens Niels Brandt vrængende krænger sin sure sjæl ud. Christopher kalder dem “de uovervindelige”, og der er noget om snakken. Fingrene er krydset for, at de får lov til at gøre det i Parken til efteråret.    

Fra oprigtig underholdning til pinligt forældet kvindesyn

Det er en svær kunst at være sjov. Det må være endnu sværere med begrænset publikum. Det er næsten sjovt, da Jakob Riising kalder VAR, fordi han ikke er nomineret i årets par, og da Brian Lykke kommer ind i rollen som Tiger King er den et temmeligt kosteligt payoff. Endnu bedre er det, da Hadi Kakoush spilles umanerligt overdådigt på scenen til “Smuk som et stjerneskud” af Jørgen solo (god bedring, Noller!) 

Bedst fungerer det dog, da Suspekt og de nominerede for Årets TV-vært invaderer Mille, en tilfældig seers, lejlighed. Det er en skæg kommentar til corona-situationen, men også bare tæskekægt at se den unge dames reaktion. Da Fyr og Flamme så spiller retro-baskeren “Menneskeforbruger” på en kran uden for hendes altan, ser man den krøllede kreativitet Zulu-kanalen repræsenterer, når den er bedst. Oprigtig underholdning. 

Men, men, men. Mest ærgerligt går det, da Martin Jensen og Thomas Blachman vinder prisen for årets par for deres skænderier i X Factor. De er så de eneste, der vinder noget efter programmets afslutning. Thomas Blachman holder en forrygende pinlig takketale, hvor han tigger Tessa om at knalde ham og går i selvsving over pikke. På den måde er vi kommet så langt uden at komme videre. 

Mon ikke han er en af dinoerne, der skal dukke sig, når kometen kommer.  

Show uden rigtige overraskelser 

I forhold til overraskelser er det på det jævne med prisoverrækkelserne. Ad et par omgange er der ved at gå GAFFA-Prisen 2012 i den, da nogle sceneskift glipper, og en befippet Medina må tage sin tale om. Mon ikke det er fikset i klipperummet, selvom det var charmerende nok. Melvin Kakooza vinder forventeligt en håndfuld, og Nikolaj Stokholm konkurrerer med Blachman i promilleløb, da han forsøger at holde takketale. 

Eneste reelle indtryk gør Lord Siva, da han vinder prisen for Årets Hit med “Solhverv”. Han burde egentlig ikke være overrasket, da det superstreamede nummer dominerede 2020, men han virker oprigtigt taknemmelig for prisen. 

Musikken bar prisuddelingen 

Alene at kunne afholde noget, der virker nogenlunde som en normal prisuddeling fortjener en pris i sig selv. Det må have været et vanvittigt arbejde, og Zulu har skudt papegøjen i arbejdshesten Christopher, der om nogen fortjener at synge med på Kidds “Det’ så svært at være så god” som afslutning. 

Efter den lange nedlukning, hvor vi i den grad har savnet livemusik, var det ikke svært at konstatere, at det helt var klart musikken, der bar showet. Der var flotte præstationer fra Jada, Sycamore og The Minds of 99 og i det hele taget ingen musikalske missere. Det vidner om det tårnhøje niveau, mange danske kunstnere repræsenterer, og de er i den grad værd at hylde. Også mere end det er tilfældet nu.

Måske kunne det endda anspore Zulu og de andre kanaler til at satse mere på musik fremover? Man har da lov at håbe.   

ZULU Awards 2021 blev optaget i K.B. Hallen torsdag aften og vises på TV 2 ZULU søndag 2. maj og på TV 2 PLAY. Se klip fra showet nedenfor.

Her er hele listen over vindere:

Årets hit

Vinder

Solhverv - Lord Siva

Nominerede

Blæstegnen – Tessa x Orgi-E

ErruDumEllaHvad – ICEKIID

Nudes – Jada

Blå Himmel - Kesi feat. Hans Philip

 

Årets nye navn

Vinder

Fyr Og Flamme

Nominerede

Drew Sycamore  

Andreas Odbjerg  

Artigeardit

Benjamin Hav

 

Årets kunstner

Vinder

Jada

Nominerede

Tessa

Suspekt  

Branco  

Lord Siva

 

Årets TV-vært

Vinder

Melvin Kakooza

Nominerede

Sofie Linde

 Sofie Østergaard

 Phillip Faber

 Abdel Aziz Mahmoud

Årets originale TV-program

Vinder

Verdensmænd  

Nominerede

 Brødrene Ost

The Olsens

Far med fjerboa 

Det sidste ord

 

Årets skuespiller

Vinder

Mads Mikkelsen, Druk og Retfærdighedens ryttere

Nominerede

Emma Sehested Høeg, Limboland

Magnus Millang, Druk

Nikolaj Lie Kaas, Retfærdighedens ryttere  

Amanda Collin, Raised by Wolves

 

Årets film

Vinder

Druk

Nominerede

 Klovn The Final

Kød & blod

Retfærdighedens ryttere  

Blokhavn

 

Årets TV-serie

Vinder

Sunday

Nominerede

Alfa

Ulven kommer  32

Limboland

 

Den vi likede mest

Vinder

Melvin Kakooza, coronatræning

Nominerede

Martin Johannes Larsen, Instagram  

Stine Sara, Stine_sara_tourette

Adnan på tværs, Hvad ved DF egentlig om kristendom?  

Lasse Madsen, Instagram

 

Årets par

Vinder

Blachman & Martin Jensen

Nominerede

Helle Thorning & Tessa

Mette Frederiksen & Søren Brostrøm 

Maria Fantino & Christian Bonde

Hav & Kamal

 

Årets lyd

Vinder

Curlingklubben

Nominerede

Bandeland

 Flyvende tallerken

Hjerteflimmer for voksne  Genstart

 

Da vi alle sammen grinte

Vinder

Melvin og Martin, fejring af håndboldherrernes VM-guld

Nominerede  

John Dillermand

Umage image, Fuld kurv

Eva Jin, ZULU Comedy Galla 2020  

Charter McCloskey, Ditzels intro til Johnholm (Ditzel does Denmark) 

Se de musikalske indslag fra showet:


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA