x

STATISK-INTERVIEW: Statisk er lyden af et legerum

STATISK-INTERVIEW: Statisk er lyden af et legerum

Den odenseanske indiepop/rockduo Statisk, der for alvor fik sin fødsel gennem KarriereKanonen, er blevet højere, vildere og mere elektrisk. De er i evig bevægelse og ikke meget for at sætte en genre på deres lyd. GAFFA har talt med den ep-debuterende duo om genrekomplekser, kampen med uddannelsessystemet og ja – musik.

”Hvorfor ikke bare lave noget, man er god til?”. Det spurgte i dag 21-årige August og 22-årige Mathias hinanden om, da de droppede ud af gymnasiet. For at gå i gymnasiet var de ikke så gode til. Men det var de til at spille musik. Og sådan blev bandet Statisk født:

– Vi gik meget i gymnasiet og snakkede om, hvorfor vi ikke bare lavede noget musik? Så havnede vi på produktionsskole sammen. Og der gjorde vi noget ved det, fortæller sanger og sangskriver i bandet Mathias Ranch Skov.

– Det er vigtigt at gøre det, man selv synes, man er god til. Og så stole på, at det kan lade sig gøre. Samtidig med at man kan stole på hinanden. Vi har aldrig været uenige om, hvad vi synes om den musik, vi laver.

Når 90’er-techno og 80’er-pop sammensvejses

Konstellationen i Statisk lyder på Mathias Ranch Skov, sanger og sangskriver og August Kulmann, producer, synth med mere, kommer med hver deres musikalske baggrund. Lidt fra 80’erne. Og lidt fra 90’erne. Og så har de sågar også spillet metal sammen. Og selvom lyden af duoens musik er sin egen, efterlader de to medlemmer måske små lydspor af deres musikalske baggrunde i det, der udgør lyden af Statisk i 2021. August fortæller:

– Før vi startede, lavede jeg 90’er-techno, og Mathias lavede noget 80’er-pop.

Er det noget, I også tager med i jeres lyd nu?

Ja, lyder det rungende bestemt fra Mathias.

– Vi tager meget inspiration med. For eksempel har vi også spillet metal sammen. Og det tror jeg også, vi har aspekter af i det, vi laver nu, lyder det fra Mathias. August supplerer:

– Man lærer jo også en masse hen ad vejen ved at udforske forskellige ting.

Drengene i Statisk uddyber, at de havde en kort karriere i et metalband, som de spillede i sammen i folkeskolen.

Lyden af Statisk?

Lytter man til den musik, den spirende duo laver, er det let at falde til historien om et band, der spiller indiepop/rock. Men spørger du Statisk selv, er de et band i udvikling, der mest af alt elsker at udforske musikkens store genrespektre. Derfor er begrebet ”genre” ikke noget, de styrer efter. For lyden af Statisk er lyden af at ”sætte hinanden fri”, som forsanger Mathias selv beskriver det:

– Vi har aldrig været uenige om, hvad vi synes om den musik, vi laver. Vi forsøger at stole på hinanden og at sætte hinanden lidt fri – og så bare se, hvor det ender.

I taler ind i en tid, hvor særligt den danske vækstlagsscene er præget af dansksproget indiepop/rock. Men hvordan gør I jer interessante i forhold til det her felt? Og hvordan står I ud?

– Jeg tror måske, svaret er ikke at skulle begrænse sig selv i at styre efter en genre eller være noget konkret. Vi lytter begge to til meget forskellig musik og forskellige genrer. Når vi laver musik, er det lige meget for os, om sangen bliver til et pop-, trap- eller rocknummer. For det er jo os, der har lavet det, lyder det fra Mathias.

De højspændte ”dropouts” – fra stillestående til elektrisk

Bandet, der senere mødtes på produktionsskolen, forenede det, de begge kom med. Navnet ”Statisk”, der egentlig tager udgangspunkt i det at rode rundt i et uddannelsessystem, man ikke kan finde sig til rette i og stå stille, klinger i dag af noget, der er meget mere end ”statisk”. Det er konfrontatoriske, elektroniske produktioner, fulde af energi, følelser og evig bevægelse. Og for bandet findes det blandt andet i deres tilgang til musikken som et legerum. August, der udgør bandets producerende hånd, fortæller:

– Vi leger lidt. For os har det ligesom været vigtigt at blande hele det nye, digitale med gammelt gear –  kassettebånd og sådan noget ting. For ligesom også at lege med de teknologiske tidsperioder.

Statisk er blevet lidt ældre, siden de drog på deres rejse ud i det musikalske økosystem gennem KarriereKanonen i 2019. Og det at nå hertil har for bandet krævet at stoppe op og trykke ”reset”, for så at trykke ”play” på ny:

– Vi har lidt prøvet på at trykke ”reset” på det hele, fortæller Mathias.

– Det lyder måske lidt sjovt at sige, men før spillede vi kun musikken. Det vil sige uden nogle elektroniske afviklinger. Det var kun guitar, synthesizer, bas, sang og trommer. August tilføjer:

– Jeg tror, at vi går lidt mere elektronisk på den nu og nørder lidt mere. Vi har jo heller ikke haft andet at lave, lyder det med et let grin fra bandet. En forsigtig kommentar til et år med nedlukning.

Den tiltrængte pause har givet bandet anledning til at dykke ned i en lyd. En pause, som de ”mere eller mindre er færdige med nu”, som bandet selv siger det. Og det fynske makkerpar, der stadig har en sparsom livehistorik, er mere end nogensinde klar til at komme ud at komme på græs. For de er blevet stærkere, ældre og hurtigere:

– Vi glæder os til at få et andet syn på, hvordan man kan spille numrene mere energi og smæk på. Lade dem få deres eget liv, lyder det fra Mathias.

Hvad er jeres ambitioner ellers for den nærmeste fremtid, som de ser ud lige nu?

– Det er bare at blive ved og få lov til at komme ud at spille, lyder det temmelig enstemmigt.  

Og måske kan du være heldig at opleve den odenseanske duo ude omkring på de mindre festivaler, der fortsat planlægger at afvikle over sommeren. Måske med deres debut-ep, der går under samme navn som bandet.

Hvem?

21-årige August Kulmann og 22-årige Mathias Ranch Skov udgør tilsammen duoen Statisk, der blev sat fri i det danske vækstlagssystem gennem KarriereKanonen i 2019. Det musikalske makkerpar opererer med en bandkonstellation, der indebærer Kulmann på det producerende sæde og synthesizer samt Ranch Skov som sanger og sangskriver. Uden at føle sig hjemme i et uddannelsessystem, som de begge har sagt farvel til, har de fundet et hjem i musikken.

Med to tidligere singleudgivelser i baghånden er Statisk nu ude med deres debut-ep under samme navn.

Hvad?

Med et bredt afsæt i genrer som hiphop, pop, trap og indie laver Statisk hurtig lyd, der gennem sine skarpe, elektroniske synthproduktioner og dansksprogede tekster udgør et interessant take på dansk indiepop/rock anno 2021 – også selvom de ikke selv vil kalde det for noget.

Hvor?

Mathias og August er begge født og opvokset i Odense, hvor de stadig holder til. Her har den fynske duo fulgtes ad. Lige fra folkeskolens metalband over gymnasiets ungdomsvirvar og til nu, sammen i bandet Statisk. 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA