x

JOHANNNES LANGKILDE-INTERVIEW: "For mig er der musik i alt"

JOHANNNES LANGKILDE-INTERVIEW: "For mig er der musik i alt"

Alder: 43 år

Profession: Journalist, tv-vært og forfatter, aktuel med bogen Min fætter er høvding i Samoa

Hvad er dit allerførste musikminde?

Det er mig selv, det står på tæer for at nå tangenterne på vores flygel i mit barndomshjem. Min mor er pianist, og jeg sov under flygelet, da jeg var hent lille. Da jeg selv kunne nå, begyndte jeg at spille. 

Du spiller klaver, og du har også gået på konservatoriet i din ungdom. Spiller du andre instrumenter?

Jeg har også spillet trompet det meste af mit liv. I dag er det flygelhorn, som minder om trompeten, men har en blødere klang. På konservatoriet spillede jeg trompet i et salsaband, og jeg har spillet i big band og også i klassiske orkestre på trompet. 

Hvad betyder musik for dig?

Musik betyder alt. Hvis du vækker mig om natten og spørger, hvad jeg er, så vil jeg først svare musiker. For jeg er musiker helt ind i knoglerne, også selv om det ikke er min primære levevej. For mig er der musik i alt. Når jeg er vært på en TV-Avis, bruger jeg musikken til at tænke rytme, frasering, temposkifte og alle de andre musikalske ting, man kan tænke ind i udsendelsen, for at den ikke bliver ensformig og kedelig. 

Hvilken musik hørte du i dine teenageår?

Jeg var og er stadig meget bred. I dag er min base mest jazz og funk, men jeg hører stadig meget rock. I teenageårene var det mest fusionsjazz, funk og Toto, som er blevet det band, jeg altid søger tilbage til og har som fundament.

Hvilken sang forbinder du med din første forelskelse?

”Pamela” med Toto. Jeg husker tydeligt, hvordan jeg hørte den i den periode i folkeskolen, hvor jeg havde min første rigtige kæreste. Og sange med Bon Jovi, fordi hun lyttede meget til dem.

Hvem er din absolutte yndlingssanger eller -musiker?

Steve Lukather, Totos guitarist og sanger er blevet soundtracket til mit liv. Jeg har mødt ham flere gange og været til mange koncerter, og hver gang bliver jeg bekræftet i, at den lyd, han har på sin guitar og hans stemme er noget, der nærmest gør mig lykkelig. 

Hvad er din absolutte yndlingssang?

”Un jour parfait” med den franske sanger Calogero. Jeg hørte den første gang, da jeg var på ferie i Frankrig med min kone, og den har en lidt U2-agtig guitar kombineret med en symfonisk rock og pop-lyd, som går lige ind. Den hører jeg tit. 

Hvad er dit yndlingsalbum?

Totos fjerde album. Det røde. Jeg hørte det første gang med min ven Peter, da vi gik i folkeskolen. Han gjorde rent i et hus, og jeg tog med, så vi kunne snakke imens. Da vi bladrede i samlingen af lp’er fandt vi det album og satte det på. Og så var jeg solgt. 

Hvad er din bedste koncertoplevelse nogensinde?

Det må være en koncert på mit gamle konservatorium i Frankrig. Lærerne spillede en allstar koncert med rektor på trompet. Han har spillet med alle fra James Brown til Michel Legrand og var fantastisk. Den aften var magisk.

Hvad har været din største musikalske oplevelse i forbindelse med DR's Fællessang?

Jeg var vild med at være vært på Fællessang, fordi det er en blanding af alt det, jeg elsker. Musik, tv og fællesskab. Jeg nød især at spille med Katrine Muff, og vi spillede en udgave af TV-2’s ”Alt hvad hun ville var at danse”. Den måde, Katrine sang den på, og det arrangement, vi fik lavet, var noget, der rørte mig meget. 

Hvilken sang kan give dig tårer i øjnene?

”One Day I’ll Fly Away” som oprindeligt er sunget af Randy Crawford. Hun er absolut vidunderlig, og sangen er så smuk. Normalt er jeg typen, der ikke lytter til teksten – kun musikken. Men den her tekst rører mig. 

Hvilken sang kan få dig i godt humør, hvis du er trist?

”Got to Get You Into My Life” med Earth, Wind and Fire. Alene introen gør, at jeg rejser mig, stikker begge arme i vejret og smiler. 

Er der noget musik, du har det virkelig svært med?

Jeg sætter faktisk pris på al musik, hvor jeg kan mærke, at der er sjæl bag, og hvis det er spillet af dygtige musikere. Jeg havde det svært med country, før jeg flyttede til USA, men nu elsker jeg det. Især ny country. Det eneste, jeg ikke bryder mig om i dag er ekstremt hård rock. Og rap, hvor teksterne er nedgørende over for kvinder eller bare virkelig grimt sprog. 

Hvilket medie hører du primært musik på – stream, vinyl, cd, andet?

Jeg streamer det meste af min musik i dag. Min gamle og store cd-samling ligger i kasser i kælderen, og jeg finder af og til en skive frem. Men det meste er streaming. Eller P8 Jazz, som jeg hører i bilen. 

Hvis du skulle på date med en musiker, hvem skulle det så være?

Så skulle det være Alberte. Hun er helt fantastisk i alt, hvad hun gør. Vi er begge godt gift, så det ville nok ikke blive en rigtig date. Men en middag med hende, hvor vi taler om livet og musik ville jeg glæde mig meget til. Jeg bliver glad, hver gang jeg hører hende synge. 

Når du engang skal begraves, hvilken musik skal der så spilles?

Noget positivt. Jeg har en stor familie i Samoa, og der har de en tradition med at holde en stor fest for den afdødes venner, et år efter han er død. Og der er der livemusik og masser af god stemning. Det er en smuk tradition, som jeg håber, mine venner vil kaste sig ud i. 

LÆS OGSÅ: SVEND BRINKMANN-INTERVIEW: Jeg begyndte at spille saxofon, fordi jeg gerne ville have en kæreste


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA