x

THUE ERSTED RASMUSSEN: ”Nytårsaften 2020 fejrede jeg med 24 timers non-stop dakkedak, og det elskede jeg”

THUE ERSTED RASMUSSEN: ”Nytårsaften 2020 fejrede jeg med 24 timers non-stop dakkedak, og det elskede jeg”

Den danske skuespiller, aktuel i Hollywoodfilmen Fast & Furious 9, fortæller her om sit forhold til musik

Hvad er dit allerførste musikminde?

At sidde i mit barndomshjem i Aalborg under vores sofabord, med en friskbagt smørbolle i hånden, mens min far øver med sit folkemusik-orkester "Mindst fire". Nogle af de skotske og irske folkesange, de spillede dengang, kan stadig gøre mig blød som smør, hvis jeg hører dem i dag. 

Hvad lyttede du til, da du var teenager?

Som barn var jeg KÆMPEfan af Roxette – og drømte om at være Marie Fredriksson – men det var jo ikke så cool at indrømme som teenager, så jeg begyndte at lytte til Oasis, Blur og The Verve og sådan noget. I gymnasiet kom jazz også med ind på repertoiret og er blevet der. 

Det er ingen hemmelighed, at coronakrisen har været hård ved musik- og kulturbranchen. Hvad har du savnet mest og står på din musikalske to-do or see-liste, når vi er tilbage til normaltilstande igen?

At slentre ind på festivalpladsen, købe – og sømme – en fadøl og lade ørerne vise vejen til næste koncert. For nogle år siden endte jeg sådan foran Orange til Damon Albarn & The Orchestra of Syrian Musicians, og det var en følelse af fuldstændig frihed at stå der, med min gode ven, og lytte til det overflødighedshorn af musik. 

Hvad er din største musikalske guilty pleasure?

Billie Eilish. Jeg ved ikke, om det direkte er en guilty pleasure – måske føler jeg mig lidt for gammel til at jeg burde nyde hendes musik så meget, men jeg er vild med hende. 

Hvilken artist vender du altid tilbage til, når du shuffler rundt på dine playlister?

Bill Evans, en af mine yndlingspianister. Manden var genial, et musikalsk geni nærmest uden sidestykke, men også en sørgelig skæbne. Hans musik virker helt magnetisk på mig. 

I skuespillere har det jo med også at være ret musikalske. Er du musikalsk?

Jeg spiller udmærket på klaver og guitar – og jeg synger også gerne. Min kæreste og jeg synger af og til Højskolesangbogen igennem derhjemme over en flaske rødvin. For mig er det at spille på et instrument en stor personlig fornøjelse, en kunstart for min egen skyld, som ikke skal vurderes. Det sætter jeg stor pris på. Og på Fast & Furious 9-settet lærte jeg John Cena at spille boogie woogie i vores pauser mellem optagelserne. Lige dér var jeg også rimeligt tilfreds med mine piano chops.

De tre bedste numre at skråle med på, når man kører bil?

Coldplay: “Fix You”, CCR: “Lookin' Out My Back Door” og Malk de Kojin: ”Sneglzilla”. Dolly Parton med ”Blue Smoke” får en flot fjerdeplads. 

Hvilken sang kan få dig i godt humør, hvis du er lidt blue?

John Wasson med ”Caravan”. Den er fra filmen Whiplash, der kom ud for et par år siden. Det sidste nummer, hvor hovedrollen Neiman tager styringen og viser sin plageånd, hvem der er bossen midt under en koncert. Ikke fordi det er den bedste udgave af den standard overhovedet, men der er mega tryk på, og den kan på en eller anden måde blæse mit hoved på plads igen. Hvis den ikke virker, prøver jeg Daimis udgave af ”Deidres Samba”.

Hvilken sang kan omgående give dig en klump i halsen?

Irske og skotske viser som ”Londonderry Air” eller Niel Gows ”Lament”. Ud over at melodierne driver af melankoli og tabt kærlighed, så minder de mig også om min mors smurte boller. 

Er der noget musik, som du har det meget svært med?

Idiotisk, monoton techno a la Islands Brygge eller Christiania en varm sommerdag. Det er meningsløs larm for mig. Dermed ikke sagt, at jeg hader elektronisk musik generelt. Nytårsaften 2020 fejrede jeg på Berghain med 24 timers non-stop dakkedak, og det ELSKEDE jeg. Men det kræver et specielt mode og et specielt venue, synes jeg. På stranden en sommerdag kan jeg simpelthen ikke forstå det.

Hvis du skulle på date med en musiker, hvem skulle det så være?

På en musikalsk date med Jacob Collier. Han er efter min mening det største nulevende musiktalent uden en tæt andenplads. Et ubegribeligt musikalsk fyrtårn og en generøs læremester. 

Hvis du ikke kender ham, så start blødt ud og gå ind og lyt til hans Late Night Stream Aid-session, hvor han spiller ”Hallelujah”. Læg mærke til hans unikke fornemmelse for tonalitet, spænding og forløsning. Han er fænomenal. 

Når du engang skal begraves, hvad kunne så være et godt soundtrack til dit liv?

Jeg drømmer om, at min begravelse kunne minde om den danske bassist Hugo Rasmussens. Han var et stort menneske, og han fik en stor begravelse: Større kærlighed er svær at forestille sig for mig end en 100-mands New Orleans-style swingende sørgemarch gennem byen. Jeg spillede "What a Wonderful World" for min farmor i kirken, da hun døde. Hvis jeg får et barnebarn, der vil spille den for mig til den tid, så ville jeg også være tilfreds med det.

LÆS OGSÅ: Marcuz Jess Petersen: ”Jeg kan finde på at sidde derhjemme og lytte til Ude Af Kontrol”


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA