x

HOLD ØJE MED: Fire favoritter fra vækstlaget – Queer Edition

HOLD ØJE MED: Fire favoritter fra vækstlaget – Queer Edition

I vores "Hold øje med"-sektion præsenterer vi dig for en række nye artister, som du med fordel kan tjekke ud. Alle upcoming artister har brug for så meget opmærksomhed som muligt i denne udfordrende tid for den spirende kultur. I anledningen af at WorldPride/Copenhagen 2021 finder sted her i august, er listen i denne måned udelukkende med queer-kunstnere.

Ängie 

Et ”musical misfit” er Ängie blevet kaldt af avisen The Guardian. En beskrivelse, hun ikke helt kan se sig i. Hun mener nemlig ikke selv, at hun er en af de mest kontroversielle artister derude – hun er bare den mest ærlige.

Den antagelse afspejles i høj grad også på debutsinglen ”Smoke Weed Eat Pussy”, hvor hun synger ”I smoke weed, eat pussy every day”. Siden da er det blevet til to album, hvor det seneste hedder Heartburn, og som udkom den 1. januar i år. Albummet er et samarbejde med produceren Tail Whip, og det forstærker kun antagelsen om, at Ängie er en af de mest interessante popmusikere i Skandinavien lige nu. En popmusiker, der både kan rappe, synge og skrive fængende tekster.

Bag navnet Ängie står svenske Angelina Dehn Gustavsson, som laver trap-hop og popmusik, når hun bevæger sig i de musikalske sfærer. Hendes musik handler om alt fra stoffer og depression til at være biseksuel og leve livet. Gustavsson kommer nemlig fra en hård baggrund, hvor hun har skullet kæmpe en kamp for at nå overfladen og der, hvor hun er i dag, og det giver genklang i den lyd, hun præsenterer for os.

Jeuru 

Unge Jeuru – som udtales Jay-Rue – er født i USA, opvokset hos sin bedstemor i Queens, og så har han en baggrund i modebranchen, hvor han tog sine første professionelle skridt. Det var da også designeren Yvonne Koné, som inviterede Jeuru til Danmark første gang, og de sidste fire år har han så boet her. Her har han spillet sin sensuelle r&b’ede soul til adskillige modeevents i Danmark, så hvis du bare har været en lille del af den danske moderverden, ved du med sikkerhed, hvem Jeuru er, og hvad han kan.

Musikken er mørk og moderne soulet r&b, og inspirationskilderne er blandt andre Stevie Wonder, James Blake og Lauryn Hill. Stemmen er klar, forførende og indbydende, og rytmerne smittende og dansevenlige. Jeuru er i øjeblikket ved at færdiggøre næste projekt. Indtil da må vi klare os med singlerne ”Couldn’t Be” og ”King Malik” og debut-ep’en fra 2018.

iB101 

AutoTune, stærke synths og bøjninger af sproglige klichéer. Det er en stor del af, hvad iB101 er. Før hed Martin Tangsgaard Irrelevantbitch101, men nu er det blevet forkortet. Hans talent og sarkastiske bemærkninger i musikken er heldigvis ikke blevet mindre.

Debutalbummet Persona Non Grata udkom for et år siden, og det er indspillet udelukkende på Tangsgaards telefon. Det er en blandet pose af 00’ernes elektroniske lydunivers, hvor leg og glimt i øjet er i fokus. Derfor er der både lidt Justin Timberlake og lidt Nelly over ham.

Fremhæves bør også iB101’s sproglige univers. Det er sarkastisk, legende og fuldstændig fantastisk. På “Toothache” lyder det blandt andet ”I didn’t mean to invalidate your whole existence by being a badass bitch.”

Så nu må iB101 gerne snart udgive mere musik, så vi kan gå verden i møde med samme glimt i øjet, som Tangsgaard har.

Taralillah 

Taralillah står som Venus i en muslingeskal omringet af elektroniske synths og lækre produktioner, som virkelig kræver sit klistrede dansegulv, uv-lyv og duften af fremmede mennesker. Som artist og producer eksperimenterer hun med balancen mellem de maskuline og feminine produktioner.

Sidste år midt i coronaens mørke udgav Taralillah sin debut-ep Radar of My Heart. En samling af fem numre, som handler om følsomhed, sex og om at være en oprørsk queer. Nu har Taralillah så begået den genistreg, at hun har udgivet ep’en i et Club Mix, hvor seks forskellige producere har haft fingrene i tre af de fem oprindelige sange. Hvilket ikke er fair, når vi skal vente mere end en måned endnu, før dansegulvene åbner igen.

I øjeblikket arbejder Taralillah på sit debutalbum, som forhåbentligt får lov til at være soundtrack til efterårets (næsten) pandemifrie tilværelse.

LÆS OGSÅ: THE QUEER ISSUE – SAMTALE MELLEM ASBJØRN, BRIMHEIM, RAYMOND GAUNOUX, FREJA KIRK OG BRYAN RICE: Hvordan er man repræsentant for en hel befolkningsgruppe?


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA