x

BÅLHØJ FESTIVAL-REPORTAGE – nordjysk musikfestival med modigt musikprogram

BÅLHØJ FESTIVAL-REPORTAGE – nordjysk musikfestival med modigt musikprogram

Det er ikke fordi Vendsyssel bader i festivaler. I modsætning til andre egnsdele skal man holde et vågent øje for at falde over festivaler, der vel at mærke også har noget musikalsk at byde på. I skyggen af storebror/søster Nibe Festival løber en-dags festivalen/byfesten Bålhøj Festival af staben i august. For jer der ikke har være det før, er det en skønsom blanding af Nibe Festival og Hjallerup Marked. Og det er bestemt ment som en kompliment.

Alle festivaler lever af ildsjæle og frivillighed. Men sjældent har GAFFAs udsendte oplevet sådan en gæstfrihed, imødekommenhed og arbejdsvillighed som på Bålhøj Festival. Det er selvsagt de lokale fra de store landsbyer i kommunen, der udgør størstedelen af publikum. Der kunne også fremvises en del store branderter, der lige skulle have officiel assistance til at komme under kontrol. Det var kun ikke de optrædende, der skulle have banket rust af. Men højt humør og festen var nu så absolut i førersædet gennem hele dagen.

At det musikalske program ikke lefler for nogen, kan ses på plakaten. Kellermensch, Blue Van, Poul Krebs, Jonah Blacksmith og Lord Siva har musikalsk ikke meget til fælles. Det er modigt af så lille en festival at sammensætte et program, der ikke kun satser på det sikre. Men også udfordrer. Og de cirka 2500 festivalgæster blev til tider udfordret. Ikke kun af vejret.

Poul Krebs *****

Mid-øst-Vendsyssel har set sine aflysninger de sidste to år. Markeder. Byfester. Dyrskuer. Idrætsstævner. Alt det, der holder landsdelen sammen. I ufrivillig forening med resten af resten af landet har de nordenfjordske været frarøvet det fælleskab, der tilbyder de fleste af os ilt og næring.

Hvem bedre til at kickstarte det hele igen, endda i en nådesløs og ubarmhjertig skypumpe af regn og torden, end Poul Krebs. Hvis ikke det går direkte i hjertekulen at se mor og datter, gymnasiekammerater og alle os andre midaldrende kulturhungrende forsage de sidste to år og de vejrlige forhold, for at synge med på evergreens som ”Som nogen som os”, ”Morrison, Dylan og Elvis”, ”Prinsessen af Aalborg” og alle de andre, nye som gamle sange fra det omfattende bagkatalog, så er du enten død indeni eller musiksnob af den ypperste klasse. At Krebs som vanligt er frankeret af musikere, der virkelig kan deres kram, binder kun sløjfen. Meget passende startede han ud med sin nyeste single ”Det bliver godt igen”. Han skulle vise sig at få ret.

Lord Siva ***

Da først de kom, de uomgængelige hits, ikke mindst den moderne, altomfavnende generation vax-slager ”Solhverv”, der mindede om, hvad vi har gået glip af de sidste år, brød solen, dansen og fællessangen ud. Også i en grad, at det var umuligt ikke at lade sig rive med af glæden, festen og fælleskabet. Faktisk blev det så vildt, at det på et tidspunkt regnede med brystholdere og andet godt mod sanger og band. Hvilket er at fortrække i stedet for uvanen med at kaste fadøl. Temperaturen var så at sige på kogepunktet. Indtil da var den tilbagevendte nordjyde, der blev budt velkommen af den energiske konferenciers AaB trøje, martet af for mange tekniske f*** ups. Samt et bagkatalog og band, der foruden de to-tre virkelig store (radio’n’streaming) hits, som alle ventede på, endnu ikke er helt grydeklar til et helt festivalsæt. Men det kommer.

For Siva har til sit forsvar været forhindret i at indsamle den nødvendige erfaring de sidste år. Ingen tvivl om at talentet og samtidsrelevansen med den tilbageskuende og nostalgiske 80’er-lyd mikset med det moderne, eksperimenterende og antimaskuline hiphop-univers pt. er den mest sikre opskrift på gennemslagskraft, som man kan komme. Forsætter dampen, så kan han for alvor spille de helt store scener og festivaler op. Der skal blot mere erfaring til. Den venter lige om hjørnet.  

Kellermensch *****

Fra det relativt musikalske sikre og venlige til det noget mere kompromisløse og udfordrende. Leveret af Esbjergs helt eget svar på, hvad der sker, hvis du smider Arcade Fire, Nick Cave, Rammstein og Wagner i en blender. Som så mange andre har Kellermench ikke været på græs i mere end et år. Og derfor fungerede Bålhøj som en opvarmning på den efterårstour, der venter. Stod man i forventning om, at spindelvævet derfor lige skulle tørres væk, blev det for alvor gjort til skamme. Stod man i forventning om, at Kellermensch ville lægge låg på sig selv, nu hvor de fleste af gæsterne primært ikke var kommet for at opleve det på dagen ni personers store ensemble, blev det for alvor gjort til skamme.

Da først kæberne blev samlet op hos majoriteten af det publikum, der havde sunget højt til Poul Krebs og festet til Lord Siva, kunne man iagttage flere og flere nikkede anerkendende over det høje niveau af musikalsk håndværk og energisk medrivende scenekarisma, der findes i Kellermensch. Fra den relativt blide intro med forsanger Sebastian Wolff kun flankeret af cello og violin til det voldsomme helheds bombadement fra sange som ”Army Ants” og ”Mediocre Man”. I slutningen af koncerten forsagede Sebastian Wolff scenekanten for pludselig at befinde sig midt på festivalpladsen og synge sine voldsomme salmer ud til den stjernebesatte nattehimmel, tryllebundne hard-rock-ungesvende og måbende teenagere. Alt var præcis, som det skulle være. Og mere til.

The Blue Van ****

Det var ikke til at mærke på de hjemvendte bysbørn og lokale helte fra Blue Van, at de få timer forinden var steget af scenen i Langå for at bevæge sig nordpå og indtage den scene, de efterhånden har gæstet flere gange. Det er svært ikke at bemærke den stolthed, der er i området over det, kvartetten har bedrevet. Og det med rette. Og dem, der ikke var blevet fulgt hjem i seng eller ladet sig overmande af de vejrlige forhold, fik en god klassisk uforfalsket rock´n´roll-koncert med spilleglæde og energisk professionalisme bag rattet. Der blev både plads til sange fra sidste års album From Responsible Sources og de mere velkendte sange fra Man Up. Mere end godkendt.

 

*Jonah Blacksmith spillede også tidligere på dagen, før GAFFAs udsendte havde indfundet sig.  


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA