x

Album- og turnéaktuelle Teitur: Her er otte sange, der har betydet noget særligt for mig

Album- og turnéaktuelle Teitur: Her er otte sange, der har betydet noget særligt for mig

Teitur udgiver 3. september sit tiende album, Cazador de Ostras, med sange på både engelsk og færøsk – og indspillet i Argentina med lokale musikere. Han drager også på Danmarksturné i september. I den anledning fortæller han her om otte sange, som har betydet noget særligt for ham. Hør sangene nedenfor.

Denne sang husker jeg tydeligt fra min barndom:

Simon & Garfunkel: Bridge Over Troubled Water

Søndage, når der blev vasket gulv og luftet ud, husker jeg mine forældres vinyler blev tage frem. Det var Simon & Garfunkel, The Doors, Electric Light Orchestra på anlægget. Vi hørte meget færøsk radio i køkkenet i dagligdagen, som er en sjov blanding af hele paletten, men det var som om, at søndagsvinylerne havde en helt anden musikstatus. Jeg bliver altid ført derhen, når jeg hører Simon & Garfunkel. Det var livepladen fra Central Park. Jeg fik selv lov til at spille i Central Park med Suzanne Vega mange år senere. 

Denne sang gør mig sentimental:

Penguin Café Orchestra: Telephone and Rubber Band

Dette nummer får mig til at tænke på en bestemt tid, når jeg hørte musikken rigtig meget og savne en person. Det var Rupert Hine, min mentor og producer på mit første album, som spillede det for mig. Der er også et eller andet barndom over det, når man hører de gamle telefonlyde. 

Denne sang vender jeg altid tilbage til:

Steve Reich: Different Trains: America, Before the War

Jeg hørte det nok første gang i gymnasiet og vender stadig tilbage til det. Det er skelsættende musik på mange måder. Repetitivt som en trommemaskine, fremført med strygekvartet, klippet sammen af samplede interviews om togtrafik. Det lyder også meget af byer, boligblokke og højhuse. Vi copy/paster, tegner huse og byer i computere og bor i dem. Musikken lyder meget sådan. 

Denne sang minder mig om den første gang, jeg var forelsket:

Tracy Chapman: Fast Car

Dette album på kassettebånd blev spillet på repeat for meget længe siden. Jeg hørte denne sang blive blasted up på et anlæg i Addis Ababa i Etiopien for ikke så mange år siden, og det lød som det hippeste musik. Jeg elsker at tænke på, hvor forskellig musik kan lyde i forhold til, hvor du er henne. Dette her album kommer nok altid til at lyde godt, og jeg tror, at man sagtens ville kunne være nyforelsket teenager med det i dag. 

Denne sang har jeg på heavy rotation lige nu:

Latin Playboys: Viva La Raza

Jeg elsker den måde, denne musik er mixet og balanceret på. Musikken er klippet og klistret sammen. Det er fra halvfemserne, men jeg har først opdaget det for et par år siden. Jeg er i gang med at købe nye højtalere til mit studie, og derfor kommer den på hele tiden, når jeg skal prøve at høre nye monitors.

Denne sang er min ultimative party starter:

Os Mutantes: A Minha Menina

Brasiliansk rock fra 60'erne. Jeg elsker sydamerikansk musik, gerne fra denne tid og start-halvfjerdserne. Der er rigtig mange gode album. Man kan starte med Milton Nacimentos album Clube de Escuina eller noget med Caetano Veloso. Jeg har lige lavet et album i Argentina, og derfor har jeg også hørt en del musik dernede. 

Denne sang ville jeg ønske, jeg selv havde skrevet:

Maurice Ravel: Miroirs: II. Oiseaux Tristes

Ravel er en af mine yndlingskomponister. Det er også skønt at høre en komponist skrive klavermusik, hvor der kun er klaver, og denne findes desuden indspillet, hvor han selv spiller. Jeg kan nemt blive træt af den samme form i popmusik, vers, omkvæd, vers, omkvæd, bro, omkvæd, omkvæd. Det er skønt at høre musik, som har en helt anden udsigt og form.

Denne sang skal spilles til min begravelse:

Tórshavnar Kamarkór: Einki er sum summarkvøld

Det er en færøsk klassiker, som man synger meget. Den handler om sommeraftenen, en robåd i det stille vand, børn der leger. Jeg tror, jeg ville falde godt i søvn til den. Jeg håber virkelig, at de finder på nogle lidt sjovere også. 

Teitur er på Danmarksturné i september:

04. sept. Tomorrow Festival, Valbyparken
08. sept. Det Kongelige Teater, København
09. sept. Rotationen, Holbæk
10. sept. Tøjhuset, Fredericia
11. sept. Familiefest I Skoven, Randers
13. sept. L'Education Nationale, Copenhagen
17. sept. Magasinet, Odense

LÆS OGSÅ: Bæredygtigheds-festivalen Tomorrow klar med det fulde program

Hør playlisten nedenfor:

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA