x

REPORTAGE: GAFFA På Græs er i fuld gang

REPORTAGE: GAFFA På Græs er i fuld gang

Så er GAFFA på Græs i fuld gang. GAFFAs todagesfestival på Herslev Bryghus lidt uden for Roskilde begyndte fredag med livemusik fra Savage Rose, Freja Kirk, Patina og Hugorm på den store Markscene og Kajsa Vala, Brimheim og Prisma på den lille, hyggelige Havescene.

GAFFAs fotograf Erling Brodersen har taget en flot fotoserie, som du kan se ovenfor.

Festivalen fortsætter i dag lørdag klokken 14 med livemusik fra Oh Land, Greta, Lord Siva og Joyce på Markscenen og Gro, Ginne Marker, Høker og KarriereKanon-vinderen anno 2021 Pil på Havescenen.

Der er naturligvis et rigt udvalg af specialøl fra mikrobryggeriet og lækre retter på menukortet, og bus 207 kører fra Roskilde og lige til døren – og retur, når festen er slut.

GAFFA På Græs er arrangeret af Herslev Bryghus, Gimle og GAFFA.

Der er stadig ledige billetter på Billetlugen – en endagsbillet koster kun 320,- kroner inklusive gebyr. Køb billetter her.

Som medarrangører kan vi dårligt tillade os at anmelde arrangementet, men vi kan da skrive lidt om, hvad der skete. Festen begyndte fredag klokken 14.30 med Savage Rose på Markscenen. Bandet med utrættelige og evigt karismatiske Annisette i front spillede en stribe højdepunkter fra deres bagkatalog, helt fra ”You’ll Be Alright” fra debuten fra 1968 (!) over den instrumentale ”Byen vågner” fra 1971-klassikeren Dødens triumf og titelsangen fra det storsælgende ”Black Angel” fra 1995 til ”Harassing” fra deres hidtil seneste album, Homeless fra 2017. Der blev også sendt en kærlig hilsen til de hårdt prøvede afghanere fra gruppen, der altid har sympatiseret med verdens forfulgte og undertrykte folk. Bandet gav os også et enkelt dansksproget nummer, titelsangen fra 1988-albummet ”Sangen for livet”, der sluttede en god times intens og sjælfuld rockmusik. I øvrigt var bandets tidligere guitarist Rune Kjeldsen kortvarigt tilbage i gruppen som vikar for deres nuværende guitarist Las Nissen, som var optaget andetsteds.

På den lille, hyggelige Havescene, hvor publikum stod ganske tæt, tog Kajsa Vala og hendes tre musikere over med sin Americana-inspirerede folkrock. I et sæt præget af fingerspillede strengeinstrumenter og flotte vokalharmonier fik vi blandt andet flere smagsprøver på Kajsa Valas kommende tredje album, herunder et Donald Trump-inspireret nummer, samt ældre sange som ”One Drop” og ”Lions in the Colosseum”.

På Markscenen fortsatte Freja Kirk med sine r&b-inspirerede poprocksange om blandt andet at stå ved sin kvindelige seksualitet og om at erkende, at man er tiltrukket af sit eget køn. Hittet ”Pussy Gone Wild” fik trukket publikum helt op til scenekanten, og et par tekniske småproblemer med hendes in-ear-monitors tog ikke pippet fra den velsyngende kunstner og hendes band.

Brimheim stod herefter klar på Havescenen med sine fire musikere. Sangeren med det borgerlige navn Helena Heinesen Rebensdorff og de færøske rødder fremførte blandt andet sine P6 Beat-hits ”Exquisite Bliss” og ”Call It What You Want” til en koncert, der både bød på helt afdæmpede stunder og heftig guitarrock og hele vejen igennem en vidtfavnende, udtryksfuld vokal. Brimheim har indtil videre udgivet en ep og har et album på vej, som vi også fik en forsmag på, og uden at sige for meget kan vi roligt sige, at det lyder lovende.

På den store Markscene var det nu tid til Patina, poptrioen, der blandt andet har gjort sig bemærket ved at bestå af tre forsangere, som også alle spiller trommer – og gør det hele på skift. Bandet, som live tæller hele syv personer, leverede især sange fra deres nyligt udsendte debutalbum, Drømmefanger, og det var noget, som publikum kunne synge med på og danse til. Ikke mindst de store hits ”Sådan må det være (Uhhhh)” og ”Flammer rammer”, der skabte god stemning foran scenen.

Sidste band på Havescenen var søsterduoen Prisma alias Frida og Sirid Møl Kristensen på vokaler og henholdsvis guitar og bas, bakket op af keyboardspiller og trommeslager. Duoen har fået flotte anmeldelser for deres indtil videre to ep’er, især toeren, Inside Out, og et par gedigne P6 Beat-hits med ”Seven Greedy Girls” og ”I Never Wanted to Meet You”, som begge naturligvis var på sætlisten ligesom blandt andet den helt nye single ”Villains of the Night”. Duoens udtryk er orienteret omkring flotte vokalharmonier fra de to søstre og skarpe guitarfigurer fra Frida Møl Kristensen med god brug af effekter og feedback. Det er melodisk og ofte ganske energisk, med tydelig inspiration fra The Raveonettes, men bandet har også mere afdæmpede numre på repertoiret. Publikum tog særdeles godt imod Prisma, og da fredagen var slut, hørte jeg flere, der omtalte dem som dagens højdepunkt. Mon ikke vi kommer til at høre meget mere til Prisma i fremtiden.

Fra et nyt navn til showbizz til en erfaren herre i branchen. Simon Kvamm og hans nyeste projekt Hugorm sluttede fredagen af på Markscenen med hiphop-inspireret rock i stram trioform med besætningen sang, guitar og trommer – og en del backtrack. Kvamm er den fødte entertainer, og om han står på Orange Scene med Nephew eller til et mere intimt arrangement som dette, giver han sig fuldt ud. En del af konceptet med Hugorm live består i, at Kvamm, når han taler mellem sangene, bliver afbrudt af sig selv i form af hans stemme over højttaleranlægget, der minder ham om sin tvivl på egne evner. Denne idé kan man mene om, hvad man vil, men det er i hvert fald ikke noget, man oplever til mange andre koncerter. Publikum var tydeligvis tilfredse og rockede med på sange som ”Folk skal bare holde deres kæft”, ”Bange for mig selv”, ”Der er sket noget” og den helt nye single, ”Rejsdigop Sætdigned”.

En, synes vi selv i al beskedenhed, spændende musikalsk dag, der vejrmæssigt bød på både sol, overskyet og byger, som både kunstnere og publikum tog imod med sand vikingeånd. 

Festivalen fortsætter i dag lørdag klokken 14 med livemusik fra Oh Land, Greta, Lord Siva og Joyce på Markscenen og Gro, Ginne Marker, Høker og KarriereKanon-vinderen anno 2021 Pil på Havescenen.

Der er naturligvis et rigt udvalg af specialøl fra mikrobryggeriet og masser af lækre retter på menukortet, og bus 207 kører fra Roskilde og næsten lige til døren – og retur, når festen er slut.

GAFFA På Græs er arrangeret af Herslev Bryghus, Gimle og GAFFA.

Der er stadig ledige billetter på Billetlugen – en endagsbillet koster kun 320,- kroner inklusive gebyr. Køb billetter her.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA