x

KOMMENTAR: Så find dog en permanent løsning for P6 Beat og P8 Jazz – nu

KOMMENTAR: Så find dog en permanent løsning for P6 Beat og P8 Jazz – nu

Ole Rosenstand Svidt har været tilknyttet GAFFA siden 1997, siden 2002 som redaktionssekretær

Så skal vi til det igen. P6 Beat og P8 Jazz er atter lukningstruede. Ligesom de var det i 2020, 2019 og 2018. Hver gang er de blevet reddet på målstregen, men det må være dybt frustrerende for kanalernes dygtige medarbejdere at gå på arbejde under den uvished. I første omgang vedtog den daværende borgerlige regering i 2018 i forlig med Dansk Folkeparti, at Danmarks Radio skulle spare 20 procent over fire år i perioden 2019 til 2023.

DR reagerede med et stort sparekatalog, der blandt meget andet betød, at P6 Beat, P7 Mix og P8 Jazz skulle lukke ved udgangen af 2019. Til dyb og forståelig skuffelse for lytterne og for store dele af musik- og mediedanmark. For det var og er jo kvalitetskanaler med seriøs og engageret formidling af andre genrer inden for den rytmiske musik end den mest mainstream pop- og rock – tilmed med gode lyttertal.

Så gik vi til valg i juni 2019, og den nye, socialdemokratiske regering proklamerede, at det borgerlige medieforlig skulle rulles tilbage, og at der skulle igangsættes forhandlinger mellem alle interesserede partier om et nyt medieforlig. Disse forhandlinger blev forsinket blandt andet grundet coronakrisen, og de har i skrivende stund endnu ikke fundet sted, men den nytiltrådte kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen har lovet, at det vil ske dette efterår. I mellemtiden fandt man særbevillinger til P6 Beat og P8 Jazz på finansloven for både 2020 og 2021 – P7 Mix måtte desværre lade livet.

For nylig har socialdemokratiets kulturordfører Kasper Sand Kjær imidlertid udtalt til GAFFA, at det nu er slut med særbevillinger til udvalgte radiokanaler på finansloven – det er et brud på det klassiske armslængdeprincip, hvis politikerne blander sig i, hvilke kanaler Danmarks Radio åbner og lukker. Public service-mediet får tildelt et årligt beløb, og så må Danmarks Radio selv bruge pengene, som de finder mest relevant. Han mener som udgangspunkt ikke, at DR skal have flere penge, men holder en dør på klem, hvis andre partier vil.

Fra DR’s side udtaler Henrik Bo Nielsen, direktør for Børn, Unge og Kultur til MediaWatch, at DR umuligt kan spare mere, og at politikerne derfor skal sende flere penge ved det næste medieforlig, hvis ikke P6 Beat og P8 Jazz skal lukke. Det virker umiddelbart lidt småligt, når de to kanalers samlede årlige budget er på 15 millioner kroner ud af et samlet DR-budget på 3,8 milliarder, altså cirka 0,4 procent, og man burde nok kunne finde et eller andet – for eksempel nogle af de utallige dating- og boligprogrammer, der kunne lade livet i stedet. Men det er også en klassisk forhandlingsteknik, der dermed sender aben tilbage til politikerne, som så alligevel indirekte kommer til at bestemme, om de to kanaler skal leve eller dø. Og hvad mener politikerne så?

På GAFFA.dk har vi interviewet samtlige Folketingets 10 partiers kulturordførere minus Liberal Alliances Henrik Dahl, som vi i skrivende stund ikke har kunnet få fat i – vi prøver stadig. Og her er meldingen, ikke helt overraskende, at partierne til venstre for den socialdemokratiske regering gerne vil finde flere penge til DR, så kanalerne kan videreføres, mens partierne til højre mener, at DR må klare sig med de penge, de får. Nye Borgerliges Lars Boje Mathiesen tilføjer, at han mener, DR bør privatiseres, mens Venstres Jan E. Jørgensen er åben for at sende kanalerne i udbud, ligesom Radio24syv blev det. De fleste roser dog P6 Beat, som vores spørgsmål har fokuseret på.

Og hvad skal de så gøre? Jeg er i denne sammenhæng stor tilhænger af talemåden ”if it ain’t broken, don’t fix it”. De to kanaler er fremragende, ligesom Radio24syv var det – hvor mange andre medier kan prale af at have skabt en fiktiv figur som Kirsten Birgit, der lever videre efter mediets død? – så lad dem dog leve frem for eksperimenter som lukningen af Radio24syv, der blev til det udmærkede, men noget mere ordinære Radio4 og Radio Loud, der slet ikke er så dårlig, som visse kritikere vil mene, men har den evige udfordring, at det er en DAB-kanal rettet mod de unge – der ikke lytter til DAB-radio.

Så konklusionen må være: Find dog nogle penge til P6 Beat og P8 Jazz, kære politikere. Det er peanuts i den store sammenhæng. Og det er i hvert fald penge, som jeg gladeligt vil give nogle af mine skattekroner til. Og lad dem komme år efter år, så værterne ikke skal gå og læse jobannoncer og have søvnløse nætter hvert år ved denne tid.

LÆS OGSÅ: P6 Beats fødselsdagsfest fortrængte smagen af malurt fra politikernes hænder


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA