x

GUIDE: Disse navne glæder vi os specielt til at se på by:Larm Festival 2021

GUIDE: Disse navne glæder vi os specielt til at se på by:Larm Festival 2021

Artiklen er skrevet i samarbejde med Ida Hummelgaard

I sidste uge kunne vi ånde lettet op, da Norge annoncerede en fuld genåbning uden coronarestriktioner. Har du ligesom os valgt at drage mod de nordlige breddegrader i weekenden, ved du, hvorfor det er en særlig god nyhed.  

Fra torsdag til lørdag løber Nordens største branchefestival by:Larm af stablen. Det bliver Norges helt store genåbningsmusikfest med besøg fra nogle af de mest interessante og spirende artister fra Skandinavien og Storbritannien. Danmark skal også præsentere både store navne som Jada, Dopha, Mekdes og Erika De Casier, som også lige har modtaget Kronprinsparrets Stjernedryspris, og upcoming artister som Prisma, Angående Mig, Helena Gao, IVAN$ITO, Springer, Alba August og Sofie Birch. Hvis du ikke allerede har set dem på de danske scener, anbefaler vi dig selvfølgelig at smutte forbi deres koncerter, men da by:Larm Festival først og fremmest er en mulighed for at se nye talenter fra vores nabolande, har vi her guidet til 15 navne, som du burde give særligt opmærksomhed. 

Cham Léon (NO)
Blandt nogle af de allerstørste norske artister som Karpe, Emilie Nicolas, Gabrielle, Cezinando og Emma Steinbakken finder du også den spirende kunstner Cham Léon i Little Big Sister-rosteren. I sit cinematiske popunivers synger Sondre Kittelsen Paalgard om ikke at føle sig tilpas i samfundets konventionelle identitetsbokse, og derfor søger deres projekt, med kunsten som katalysator, at skabe et inkluderende rum med plads til forvirring, sårbarhed og eksperimenterende stilarter. Med inspiration fra den farverige pop hos Labrinth udgav kunstneren debutalbummet I (don’t feel like myself today), som bare er det første udspil af mange fra den kommende stjerne. 

Torsdag kl. 21.30, BLÅ
Fredag kl. 22, Kulturkirken Jacob

Clarissa Connelly (UK/DK)
Med stemningen fra det skotlandske højland serverer Clarissa Connelly sin mangefacetterede mytologiske pop, der både klinger af storslåede folkesagn og traditionsbrydende idealisme. Den skotsk-danske musiker får på sit nyeste album The Voyager virkelig taget sin lytter med på en tidsrejse, hvor grænsen mellem fiktion og virkelighed hele tiden er sløret, og man derfor bare må give sig hen til de drømmende lydbilleder og Connellys klangfulde stemme. I en blanding mellem Enya, Imogen Heap og Kate Bush får kunstneren løftet sin musik til de højere luftlag, og vil du opleve det i bedst mulige omgivelser, anbefaler vi at fange fredags-koncerten i den højtidelige St. Edmunds Kirke. 

Fredag kl. 20.30, St. Edmunds Kirke
Lørdag kl. 19.30, BLÅ

Darkowa (NO)
Du har måske set norsk-ghanesiske Phylis Ama Boateng bag knapperne på flere klubber under dj-navnet TELEFONGRL - men sidste år sprang hun ud som solokunstneren Darkowa. Hun er det nyeste skud på Gen Z-stammen med debutsinglen “Uber Black”, der handler om vanskeligheden ved at skaffe et lift hjem fra byen, mens et elektronisk afrobeat kører i ring. Kunstneren fik allerede med det udspil stor opmærksomhed og blev både udvalgt til mentorprogrammet Katapult og showcasen Camp Øya, hvor Playground Music signede musikeren. Siden da har Darkowa sluppet singlen “Provider” og med hendes unikke udtryk ser det ikke ud til, at der går lang tid før undergrundsartisten bryder igennem til et bredere publikum.

Torsdag kl. 22.30, Krøsset
Lørdag kl. 22, Ingensteds

dragongirl (NO)

Forestil dig mystikken fra 100 gecs, hårdtslående elektronisk lyd á la SOPHIE og looket fra Grimes, så har du en nogenlunde fornemmelse af dragongirl. Den Aarhus-baserede nordmand har siden sin 2019-debutplade Once More, With Feeling cementeret sig som en af de mere interessante navne i vækstlaget med sin instrumentale fantasy-electronica og eksperimenterende performancekunst. Som du nok kan regne ud, hører musikken bedst hjemme på en mørk klub i de sene nattetimer. Der bliver nok ikke helt Berghain-stemning på showcase-festivalen, men vi tror på, at dragongirl kan transformere selv en hyggelig bar til et dystopisk sci-fi univers. 

Fredag kl. 19, Ingensteds
Lørdag kl. 23, Revolver

han gaiden (NO) 
På debutsinglen “squad” starter han gaiden med en ivrig vejrtrækning og en pumpende kick. Allerede her tages du med på en mystisk, mørk natklub med sved dryppende fra tindingerne og en bas, der banker din trommehinder som morgendagens tømmermænd. Trekløveret, der studerer jazz på det norske musikkonservatorium, er på rekordtid blevet et af undergrundens mest omtalte navne – og med god grund. Fusionstrioen tager både house, ambience og r&b med i deres alternative take på clubmusik, hvor skæve vokalharmonier, saxofoner og attitudefulde tekster understøttes af et altid dansabelt beat. Med bare én single ude er vi spændte på at opleve, om den fremadstormende gruppe lever op til deres hype. 

Torsdag kl. 21, Pokalen 
Lørdag kl. 20, Ingensteds

Hôy La (NO)
Ingri Høyland laver dystre, dybe og vedkommende lydlandskaber i trip-hop/cyberpop-genren under kunstnernavnet Hôy La. Måske har du allerede oplevet nordmanden på Hotel Cecil eller Roskilde Festival i 2019, hvor hun er blevet krediteret for at sætte lyd og fokus på angsten, som er et gennemgående tema i hendes produktioner, der rammer dig lige dér, hvor brystkassen bliver lidt tungere, halsen sammensnoet og øjnene våde. Desuden udgiver Hôy La den 8. oktober debutalbummet There’s a Girl Inside My Brain Who Wants to Die, som allerede lover godt og forhåbentlig ryster et par smagsprøver af sig til showcase-koncerterne. 

Fredag kl. 22, Ingensteds
Lørdag kl. 22.30, St. Edmunds Kirke

JÁNA (SE)
Det har virkelig været en kometstart af en karriere for den unge producer, sanger og sangskriver JÁNA. Debutsinglen “Wild Roses” satte hende hurtigt på landkortet med en svensk Grammy-nominering sidste år, og efterfølgende har hun så arbejdet sammen med sværvægterne Little Dragon på ep’en Flowerworks. Hendes raffinerede r&b trækker tråde til både jazz, neo-soul og elektropop, og den alsidighed har svenskeren strukket endnu mere på den opfølgende plade Works, hvor hun også har den britisk bassist Ben Reed (Frank Ocean, David Byrne, Sampha, Ibeyi) med på krediteringslisten. Er du til artister som The Internet, Erykah Badu eller Frank Ocean, rammer JÁNA helt sikkert plet hos dig.

Torsdag kl. 19.30, Vulkan Arena 
Fredag kl. 21.30, Rockefeller

Lokoy (NO) 
Både internationalt og i hjemlandet er multitalentet Lasse Lokoy et velkendt ansigt som bassist i punk-bandet Sløtface. Men i de seneste år har musikeren drejet opmærksomheden over på sit eget projekt, der vender punk-skuden over til ambitiøs elektronisk art-pop. Lokoy er virkelig æstetiker med stort Æ, både sonisk og visuelt, og har udover sit kompromisløse debutalbum badminton også startet sit eget tøjmærke KOYLO i år. Med sine androgyne looks præsenterer han en lydside, der bedst beskrives som omskiftelig og futuristisk – med den primære årsag, at ingen andre lyder som Lokoy. Det gør ham til en af de mest interessante artister i Norge lige nu, hvilket også viser sig i hans samarbejder med landsfællerne Nils Bech, Safario, girl in red, dePresno, GABIFUEGO og Moyka. 

Torsdag kl. 19.30, Rockefeller
Lørdag kl. 22.30, Vulkan Arena

L.U:N.A (NO)
Fransk-norske L.U:N.A laver sjælfulde power-arrangementer, der skuer mest til det poppede univers og kunne lyde til at drage inspiration fra nogle af Billie Eilishs mere stille udgivelser. Hun er allerede godt i gang med karrieren, hvor hun blandt andet har fået roser for debut-ep’en Mon Anomi samt den seneste single “Fairytale”, og så er hun blevet nomineret til den norske P3 Gull-pris som Årets Liveartist. Og så bevæger hele tekstuniverset sig i henholdsvis norske og franske tekster – også dét er en fryd for øret jo! 

Fredag kl. 22.30, BLÅ

Reveal Party (DK)
Reveal Party kunne snildt erstatte lydsporet i et flertal af quirky teenagefilm fra 00'erne, uden at nogen ville have opdaget noget. Personen bag projektet er Emily Nyhuus, som blandt andet har draget inspiration i sin musik gennem en bøvlet omgang med ventetid på sin hormonbehandling, som debut ep’en You Stole a Year of My Life blandt andet er skabt ud fra. De skriver tekster, som beskæftiger sig med identitet, dum kassetænkning og håb i en verden, der brænder. Instrumentalt kan du regne med rockede guitarriffs, laissez faire stemmeføring og små skæve samples – og måske endnu mere live! Vi glæder os til at se, hvad de løfter sløret for under deres koncerter i Oslo.

Torsdag kl. 22.30, Rockefeller
Fredag kl. 22.30, Krøsset

Veps (NO)
Fire norske barndomsveninder er gået sammen om indiepop-projektet Veps. Ja, navnet er altså norsk for hveps, som opstod da de sad med det lettere store hovedbrud at finde på et bandnavn og en hveps fløj gennem øvelokalet. Haps, så var den klaret! De fire 17-årige medlemmer skuer tilbage til 90’er-acts som The Cranberries og The Cardigans, hvor deres musik er dejligt lo-fi med skønne korarrangementer. Alt er serveret med en knivspids teenageoprør og fandenivoldskhed, som de fleste af os nok kunne bruge at smage på igen.

Torsdag kl. 20, By:Larm Ung Popsenteret
Lørdag kl. 20, John Dee

Victoria Nadine (NO)
Astrid S skal rykke en balle på den norske poptrone til fremadstormende Victoria Nadine, der laver stilsikker scandipop lige efter bogen. I skrivende stund har den 21-årige norske sangerinde ikke mindre end 11 millioner streams (!) på Spotify, hvor især “Be Okay”, “Lie About Me” og “Happy I’m Sad” har fået et spin eller to i alskens airpods Norden over. Nadines fortællinger kan ræssonere hos mange knuste teenagehjerter og frustrerede start-20’ere-sind, og lige netop derfor er hun nok blevet spået til at være en af morgendagens stjerner i det norske hjemland.

Torsdag kl. 22, Kulturkirken Jacob
Lørdag kl. 20, Sentrum Scene

LÆS OGSÅ: Årets nordiske album bliver kåret på by:Larm – tre danske navne er med i opløbet


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA