x

INTERVIEW: Ydegirl eksisterer i et limbo mellem liv og død

INTERVIEW: Ydegirl eksisterer i et limbo mellem liv og død

Et moselig i fundet i byen Yde blev inspirationskilde for Andrea Novéls musikalske projekt Ydegirl, og nu er hun aktuel med sit selvbetitlede debutalbum. Navnet, konceptet og projektet bunder i en fascination af, at nogle objekter får lov til at eksistere over flere tusinde år, og at intet aldrig helt forsvinder

I 2016 boede Andrea Novél i en gammel fiskerhytte i Københavns Sydhavn. Det var her, hun begyndte at arbejde på sit anmelderroste musikalske projekt Ydegirl. Et oldtidsinspireret, nordisk popunivers, der ikke lyder som noget andet, og som stammer fra en fascination af arkæologi og tidsrejser.

– På et tidspunkt læste jeg en del om moseofringer, fordi emnet resonerede hos mig på en måde, jeg ikke havde oplevet før. Det er en meget voldsom handling at ofre og begrave mennesker i en mose. Samtidig er der en ømhed over den måde, de her mennesker er blevet passet på og bevaret, først af mosen og så af deres eftertid. Den splittelse føltes som noget, jeg kunne genkende, forklarer Andrea Novél om baggrunden for sit kunstnernavn Ydegirl.

Andrea har nemlig taget sit kunstnernavn efter et 2000 år gammelt moselig, som blev fundet i den hollandske by Yde. Et moselig, der rummer en række kontraster, som Novél har fundet sig til rette i. Moseliget står nemlig som en halvdød – en levende død. Et limbo mellem liv og død, nutid og fortid, virkelighed og drømme.

I takt med, at hun læste om moseofringer, begyndte hun også selv at bruge tid ved en mose i nærheden af der, hvor hun boede.

– Jeg tog alle mulige ting med op til mosen for at putte dem deri. Måske for at se, hvad der ville ske med dem, mens jeg forestillede mig, hvad der ville blive skrevet om de ting – mine ting – når de engang bliver fundet igen, griner hun.

Mellem visualiseringer og virkelighed

Det er en spændende samtale at begive sig ind i: En samtale om, hvordan objekter eksisterer, og hvordan historier bliver skabt. At nogens nutid er andres fremtid. Og det er også en samtale, der beskæftiger sig med, hvordan Andrea skaber sin musik i et rum, der minder lidt om en rejse gennem tider – et limbo.

Sangene bliver nemlig til i et limbo mellem visualiseringer og virkelighed. Som hovedpersonen Orlando i Virginia Woolfs roman af samme navn skriver Andrea historier og fortællinger i sit hoved, hvor hun bevæger sig rundt i visualiseringerne som forskellige personer.

Nogle af disse eksisterer for tusinde år siden, andre foregår måske kun for et par hundrede år siden og måske endda i fremtiden.

– I mit hoved har jeg visualiseret forskellige tider og prøvet at give mig helt hen til dem og være der fuldstændig. Det har nogle gange føltes lidt som en tidsrejse, lyder det fra Ydegirl.

Og netop, fordi Ydegirl er skabt gennem visualiseringer og billeder for det indre blik, føles det ikke som om, at arbejdet på albummet har en start- og en slutdato. Hun har nemlig hele tiden været i gang med at skabe albummet, forklarer hun.

– Jeg føler, at jeg har ændret mig meget gennem skabelsen af albummet, og fordi sangene strækker sig over et langt stykke tid, stikker de i forskellige retninger. Jeg tror endda også, at nogle af sangene bunder i tanker og følelser, der går endnu længere tilbage end blot et par år, men der er også en rød tråd i form af et collageagtigt udtryk. Og så er alle numrene kommet til verden med en tilhørende visuel verden, forklarer hun.

– Nogle sange er bygget op omkring nogle personlige historier, men de fleste kommer fra et billede i mit hoved, som bliver til en fantasi, og jo længere tid, jeg arbejder med fantasien og er i den, jo mere detaljeret bliver fantasien. Jeg er generelt meget visuel, når jeg skriver musik og oplever, at lyd og billeder hænger sammen. Hvordan sangene er rammen om de visualiseringer, jeg skaber, afslutter hun.

Hvem? Ydegirl er egentlig en 2000 år gammel teenager, der blev ofret i en mose i den hollandske by Yde, men i 2021 er det også Andrea Novél, som laver nordisk swamp pop.

Hvad? Efter sin anmelderroste debut notes19 fra 2019 er hun den 15. oktober klar med sit selvbetitlede debutalbum. Et album, der er en rejse gennem tid, karakterer og virkeligheder.

Hvor? Til daglig bor Andrea Novél i både København og Berlin, og den 4. december drager hun mod Hotel Cecil for at spille koncert.

LÆS OGSÅ: ANMELDELSE: Barokæstetik med elektroniske krumspring


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA