x

HOLD ØJE MED: Fire favoritter fra vækstlaget

HOLD ØJE MED: Fire favoritter fra vækstlaget

I vores "Hold øje med"-sektion præsenterer vi dig for en række nye artister, som du med fordel kan tjekke ud. Alle upcoming artister har brug for så meget opmærksomhed som muligt i den her svære tid for den spirende kultur. 

Iomfro

Aarhusianske Alma Kjær Agergaard er både sanger og sangskriver i det projekt, der hedder iomfro. Her skaber hun poetisk pop gennem fortællinger fra et ungt menneskes liv. Musikken sætter nemlig ord på nogle af de mange følelser, der fylder hos generation Z gennem et legende, dansabelt og reflekterende lydunivers. Teksterne handler om at have for mange følelser og om at føle, at andre mennesker siger en for lidt. Debutsinglen ”Ægte kvinde” stiller det retoriske spørgsmål om, hvordan man egentlig er en ægte kvinde, mens opfølgeren ”Danse” er det musikalske portræt af at sidde med dressing i hele hovedet, mens man spiser en durum på vej hjem fra en bytur.

Og hvis du – som vi – havde lidt svært ved at gennemskue, hvordan man udtaler Alma Kjær Agergaards kunstnernavn til at starte med, kan vi røbe, at iomfro simpelthen er den jyske måde at skrive ”jomfru” på.

Kryd 

Efter Spice Girls’ indtog i verden i 90’erne var frøene plantet i en særdeles frodig jord for alle de pige- og kvindegrupper, der efterfølgende udgav hits på hits. Fra de frø er kvartetten Kryd blomstret.

Anne Sofie, Marie, Signe og Viktoria danner tilsammen en af Danmarks nyeste og stærkeste vokalgrupper. Selv kalder de sig for et pigeband, men i virkeligheden er de blot et helt sublimt band – uanfægtet af køn. Kryd leger med aspekter fra netop 90’ernes klichéer og drysser med nogle ret 2021-aktuelle emner. De tør nemlig sige tingene, som de er, med linjer som ”Now that it’s set and done / You never made me cum / Do you really need a map to know where to grab?”

Hvert medlem har sin helt egen, karakteristiske vokal, og når musikken først er i gang, smelter de fire stemmer sammen til en poppet lyd inspireret af Taylor Swift og Dua Lipa.

Lil Cat 

For mange af os var surdej og strikketøj noget af det eneste produktive, der kom ud af lockdown. For kæresteparret Cathrine og Mads var det starten på det musikalske projekt Lil Cat.

Efter sigende var Lil Cat en spontan idé, som kæresteparret fik, fordi de kedede sig så meget under første lockdown, at de besluttede sig for at lave musik sammen. Både Mads og Cathrine har lavet musik i flere år, og det var derfor et naturligt skifte også at skulle lave musik sammen, nu hvor lockdown forbød dem at bevæge sig udenfor og hen til deres andre projekter. Og resultatet af samarbejdet er simpelthen så godt, at de på meget kort tid har landet en pladekontrakt og vundet popelskeres hjerter i hele Danmark.

Duoen har været særdeles effektiv og har siden 2020 formået at udgive adskillige singler og en hel ep. Fælles for det hele er, at musikken er poppet, dansegulvsvenligt og beskæftiger sig med hverdagens trivialiteter – som at drømme om at blive rockstjerne eller have sin menstruation. De solide popproduktioner rummer den helt perfekte balance mellem ”jeg giver ikke en fuck”-attitude og et sødt blink i øjet.

Såforsatan 

Sidste års vinder af KarriereKanonen, såforsatan, høstede for nylig fem stjerner for sin koncert til Uhørt Festival her i GAFFA. Her slog den 22-årige københavner for alvor fast, hvor stort et potentiale, han rummer – hvis man da skulle være i tvivl.

Det er langtfra nyt for Sofus Bryld Staunæs at lave musik. Allerede inden folkeskolens afslutning skabte han alteregoet JUDA$$, som sikrede ham millioner af streams med sin rap om damer og succes.

Nu har han smidt masken og har valgt fortælle den skinbarlige sandhed om de grimme sider af livet. Han mixer selvudleverende tekster viklet ind i et dragende musikalsk grænselandskab, hvor jazzede toner og tung hiphop går hånd i hånd. Det er fortællingerne om at være høj på kærlighed det ene øjeblik, for det næste at slingre rasende hjem, sparkende til cykler, fordi man er blevet afvist. Og det kan virkelig noget.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA