x

INTERVIEW: Struer er Lydens By – med tidligere NorthSide-talsmand i front

INTERVIEW: Struer er Lydens By – med tidligere NorthSide-talsmand i front

B&O fejrer 100-års jubilæum i 2025 og har i årtier været international garant for dansk lyd, design og kvalitet, hvilket har præget hele områdets erhvervsstruktur. Hvor slogans for byer og kommuner ofte kan virke lidt for smarte, er Struer og ”Lydens By” to sider af samme sag. Et begreb såvel som en overordnet strategi, der løbende udvikles og føres ud i livet.

John Fogde – med en fortid her på bladet og manges års erfaring som talsmand for NorthSide Festival – er nyansat chef for kontoret ”Lydens By” i Struer. Her koordineres den strategiske indsats for, at kommune, erhvervs- og foreningsliv arbejder sammen om at løfte og udvikle området erhvervs- som kulturmæssigtAmbitionerne er høje og bredt forgrenede, hvilket i høj grad præger dagligdagen på Johns kontor.

– Man har valgt at sætte overliggeren højt, og der foregår en række aktiviteter som led i at udvikle byen og styrke Struer som ”Lydens By”. Herunder flere såkaldte klynger inden for erhverv- og uddannelse, som i stigende grad bliver mere nationale og internationale. Under Sound Hub Denmark ligger blandt andet Danish Sound Cluster samt en række virksomheder, og der er i dag flere med udenlandske end danske CVR-numre. Det synes jeg er sigende for, hvordan byen rangerer internationalt inden for lydbranchen. Vi har virksomheder fra for eksempel USA, Europa og Asien, og internationale brands som Jabra og Harman Kardon er repræsenteret i Struer i dag.

Kan du nævnte eksempler på, hvad der tiltrækker de virksomheder til Struer?

Ja, på https://soundhub.dk/ kan man for eksempel chokteste (tjekke modstandsdygtigheden på produktet, red.) anlæg. Det kan være i forhold til kulde og varme, hvordan varer reagerer på transport gennem forskellige klimazoner og så videre. Der er en lang række elementer, der indgår i udvikling, lancering og salg af nye produkter, og her oplever virksomhederne, at der er opdateret viden og kompetence i Struer på højeste niveau.

B&O – grønne tal igen

Efter årtier med stor international succes – også på bundlinjen – har B&O været igennem nogle hårde år. Det skyldes blandt andet et ændret internationalt forbrugsmønster, hvor mange hører musik på mobilen og transportable højttalere frem for stereoanlæg i eksklusivt design. Men den økonomiske tendens er vendt, hvilket har stor – og ikke mindst moralsk – betydning for selvtilliden og troen på fremtiden, fortæller Fogde:

– B&O kom senest ud med et positivt årsregnskab, og det er vanvittigt godt. Det er fundamentet og historikken, og det smitter af på hele byen og selvforståelsen. Du skal gerne kunne mærke 365 dage om året, at du er i ”Lydens By”. Her er det centralt at have en masse nye, innovative aktiviteter i udvikling, men også at moderskibet og fundamentet har det godt.

Kan du give et overblik over nogle af de centrale områder, der foregår i Struer i dag, relateret til ”Lydens By”?

– Der foregår meget inden for lydkunst, podcasts, produktudvikling og uddannelse, som er samlet under forskellige klynger, hvor man både arbejder sammen og på tværs og hjælper nye virksomheder i gang med netværk, fysiske rammer, viden og uddannelse.

Livemusik

Der er mange udøvende musikere i Struer og omegn, Dansk Musiker Forbund (DMF) har lokal afdeling, og der har i årevis været koncerter i Folkets Hus. Men man ser ikke de store internationale navne i byen, hvor jyske byer som Herning og Horsens i en årrække gav København og Århus baghjul. Og det er heller ikke en strategi man vil forfølge, fortæller Fogde:

– Det er imponerende, hvad for eksempel Horsens og Herning har været i stand til at tiltrække. Det har jeg stor respekt for, men vores målsætning er anderledes. Hvis Metallica spiller i Horsens, har du ikke kontrol over, hvem der køber billetterne, når de bliver sat til salg. Du kan let risikere, at 90 procent af publikum kommer uden for lokalområdet, hvor mange kommer til koncerten i tog, bus eller bil og tager hjem igen, når musikken stopper. Vores strategi er mere at tiltrække folk til uddannelse, erhverv med mere, så de bliver i byen og er med til at udvikle den, fremfor at konkurrere på volumen og størrelse på koncertnavne. Men med den baggrund, jeg har, ikke mindst fra NorthSide Festival, er det da mit store håb at medvirke til at udvikle live-scenen i byen. Vi søger nu både en ny leder til Struer Kultur Center og Musikskolen. Jeg er meget spændt på, hvem vi får ansat, og hvilke idéer og visioner, de har, og ser meget frem til at arbejde sammen med dem.

Til november huser Struer Danmarks største musikmesse. Hvad betyder det for Lydens By?

– Det er jo dels en stor cadeau til byen og en unik samling af viden og kompetence, der kommer til området. Der bliver virkelig noget for såvel de professionelle i branchen, som for glade amatører, lyd- og lys entusiaster og for alle dem, der bare er nysgerrige. Det passer helt perfekt til vores strategi og målsætning. Vi er med og bakker 100 procent op om messen.

LÆS OGSÅ: 

Centrale områder og links, der understøtter Struer som Lydens By: 

https://soundhub.dk/ - forum for nye virksomheder inden for lyd og akustik, hvor ekspertise og faciliteter er i verdensklasse

https://www.soundartlab.org/ - værksted for lyd og kunst

https://struertracks.dk/  - international biennale for lyd og lys kunst i byrum, der blev afholdt for tredje gang  i august/september i år.

https://www.nordicpodcastacademy.dk/ - diplomuddannelse


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA