x

PLAYLISTE: 15 stærke sange om klimaet

PLAYLISTE: 15 stærke sange om klimaet

I anledning af den netop påbegyndte klimakonference i Glasgow har GAFFA samlet 15 stærke sange om klimaet

Den 31. oktober var starten på FN’s klimakonference, COP26, som i år finder sted i Glasgow i Skotland. Dette møde er blevet kaldt det vigtigste, siden Paris-aftalen blev indgået for seks år siden. Mødet strækker sig frem til den 12. november, hvor alverdens nationer samles for forhåbentlig at indgå en aftale om nye mål for reduktioner af CO2-udledning. Blandt de fremmødte er den amerikanske præsident Joe Biden, den indiske premierminister Narendra Modi og den indonesiske præsident Joko Widodo, mens den kinesiske leder Xi Jinping deltager via stream.

GAFFA har i den anledning samlet 15 stærke sange, hvor kunstnere enten kredser direkte om klimaforandringer som tema i sange, eller kommenterer mere indirekte på vores verdenssituation. Fælles for dem er, at de synger om de klimaforandringer, vi alle må forholde os til. Hør sangene på en playliste nedenfor og se musikvideoer til sangene, i fald de findes.

Billie Eilish – All the Good Girls Go to Hell (2019)

Billie Eilishs nummer kan ses som en spydig kommentar til de omfattende klimaproblemer og især den passivitet, de bliver mødt med fra politisk side. I den tilhørende musikvideo falder Eilish med store vinger ned fra himlen. Fuldstændig indsmurt i olie eller tjære sætter hun ild til alt omkring sig.

Childish Gambino – Feels Like Summer (2018)

Den stjernespækkede animinerede video er af mange sat i direkte kontrast til tekstens tema omkring klimaforandringer. Gambino synger blandt andet om, at det hver dag bliver varmere. Det er ikke nyt for Gambino at synge sange med politiske budskaber. Det gjorde han ligeledes på hittet ”This Is America” fra 2018.

The 1975 – The 1975 ft. Greta Thunberg (2019)

I denne sang er det meget direkte, hvad budskabet er. Greta Thunbergs tale er at finde ovenpå musikken til nummeret ”1975” af bandet med samme navn. Her leverer hun skarpe budskaber om klimakrisen oven på bløde og drømmende toner af den engelske gruppe.

Smash Mouth – All Star (1999)

1999-hittet kender mange fra filmen Shrek, men egentlig rummer sangen også et budskab om verdens tilstand. Forsanger Steve Harwell kommenterer i andet vers, hvordan den is, han skater på bliver tyndere, og vandet bliver varmere.

Grimes – New Gods (2020)

Seneste album fra Grimes, nemlig Miss Anthropocene (2020), fokuserer i sin helhed på klimaforandringer og verdens tilstand i øjeblikket. Nummeret ”New Gods” handler ifølge Grimes selv om, hvem de nye guder kan være, nu hvor der er kommet ting som plastic, forurening og lignende ind fra højre og dermed tanken om, hvordan guder vil se ud, hvis de blev skabt i dag frem for fortiden uden teknologi.

Joni Mitchell – Big Yellow Taxi (1970)

I modsætning til overstående forholdsvis nye numre går ”Big Yellow Taxi” helt tilbage til 1970. Efter sigende skulle Joni Mitchell have fået ideen til sangen på en ferie til Hawaii. Her kiggede hun ud ad vinduet den første morgen på hotellet og så et smukt landskab, hvorefter hendes blik ramte en enorm parkeringsplads. Og som hun synger i omkvædet, så ødelagde de paradis for at lave en parkeringsplads.

Mos Def – New World Water (1999)

På denne sang fra 1999 adresserer rapperen det problem, der i verden er omkring vand, og hvordan nogle kan tage bad i Evian, og for andre tæller hver dråbe. Han kommenter desuden også  forurening af vand, og hvordan vand bruges til at slukke ildebrande, der er forsaget af klimaforandringer.

Lil Dicky – Earth (2019)

Dette nummer er en velgørenhedssang i forbindelse med "Earth Day" i 2019. Sangen er gæstet af intet mindre end 30 af verdens største artister, blandt andet Ed Sheeran, Justin Bieber, Ariana Grande og Snoop Dogg. Alt overskuddet gik til Leonardo DiCaprios Foundation For Climate Changes. I en animeret meget flot video til nummeret optræder gæsteartisterne som dyr, svampe eller lignende, og DiCaprio optræder til sidst i sangen som sig selv.

Nik og Jay – Dråber af Lys (2019)

Også i Danmark er der lavet sange om verdenssituationen. Nik og Jay rapper og synger på dette nummer om, hvordan der ikke er nogen planet B, og at vi kan ændre tingenes tilstand, hvis vi gør det sammen.

Paul McCartney – Despite Repeated Warnings (2018)

På dette syv minutter lange nummer gennemgår McCartney den måde, mennesker fornægter klimaforandringer. Han har desuden selv udtalt, at sangen er skrevet med Donald Trump i tankerne. Trump, der mildt sagt godt kan kaldes en klimakrise-nægter.

Bad Religion – Kyoto Now! (2002)

På en klassisk punket måde retter det amerikanske band her deres frustrationer mod de daværende magthavere, som de ikke mener gør nok for at bekæmpe klimaforandringer. Sangens titel peger på Kyoto-aftalen, der blev indgået i Japan i 1987, hvor lande skrev under på at ville reducere udslippet af drivhusgas. USA er det land, der udleder flest drivhusgasser, og i 2005 meldte landet sig ud af Kyotoaftalen.

Radiohead – Idioteque (2000)

Med elektronisk lyd og ditto beats har ”Idioteque” taget en plads på utrolig mange hitlister, blandt andet har nummeret en 48. plads på Rolling Stones ”500 bedste sange nogensinde”. Med teamer som global opvarmning og atomar holocaust synger Thom Yorke om, "at kvinder og børn kommer først", og at "det her sker virkelig".

Anohni – 4 Degrees (2016)

Dette synth-pop-nummer er ifølge Anohni selv skrevet i sympati med klimakonferencen i Paris, der fandt sted i 2015. Anohni, der tidligere var kendt under det borgerlige navn Antony Hegarty, har desuden fortalt, at titlen kommer af en videnskabelig rapport fra 2013, der pegede på, at hvis ikke udslippet af drivhusgasser nedsættes, vil jorden i 2100 være minimum fire grader varmere.

Neil Young – After the Gold Rush (1970)

Denne sang, der ligesom “Big Yellow Taxi” er fra 1970, tager lytteren på en rejse fra middelalderen til fremtiden. Efter at Young havde glemt, hvad sangen handlede om, kom han frem til, at den egentlig er en "miljøsang". Han har ifølge sig selv tit temaer om tidsrejser i sine sange, for når han kigger ud ad vinduet, slår det ham, at det hele så anderledes ud for 100 år siden. Dette beskriver Young i sin selvbiografi fra 2012.

Povl Dissing og Benny Andersen – Hymne til natten (1984)

Slutteligt skal du høre denne smukke danske sang fra 80’erne. Som makkerpar har Dissing og Andersen indskrevet sig i den danske kulturarv med sangen "Svantes lykkelige dag". I ”Hymne til Natten” udtrykkes et ønske om at gøre jorden levende og grøn, og menneskeheden bliver udpeget som en plage for jorden.

LÆS OGSÅ: Billie Eilish opfordrer til ”hurtig handling” forud for FN's klimakonference


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA