x

Kom i stemning til kommunalvalget med 15 politiske sange

Kom i stemning til kommunalvalget med 15 politiske sange

Dette års vigtigste politiske begivenhed er over os, og i den anledning bringer vi vores bud på 15 vigtige politiske numre, som kan blive soundtracket til din tur mod stemmeboksen

Valgplakaterne pryder gadebilledet, og i dag skal danskerne til stemmeurnerne. Du har måske bemærket, at fokus på det nærtforestående kommunalvalg er øget markant også på GAFFA.dk, og det er der en god grund til. For når det kommer til kommunalvalg, undlader en bemærkelsesværdig del af danskerne at stemme.

En undersøgelse fra 2018, udført af Københavns Universitets Center for Valg og Partier, viser, at valgdeltagelsen ved kommunalvalget i 2013 talte 71,9 procent. Ved valget i 2017 stemte blot 70,8 procent af de stemmeberettigede, og den dårlige track record fortsætter. Til sammenligning stemte 84,6 procent af danskerne til Folketingsvalget i 2019.

Flere analytikere mener, at en mulig årsag kunne være manglende mediedækning af begivenheden. Derfor er mediebevågenheden omkring valget i år massiv, og det vil GAFFA gerne bidrage til, for danskernes stemmer er vigtige.

Men hvad har politik med musik at gøre?
Mange kritikere har gennem tidens løb debatteret, hvorvidt musik og politik bør sammenblandes. Historien rummer talrige eksempler på, hvordan musikere er blevet udskammet for at dele deres politiske overbevisninger, og i grelle tilfælde er de blevet kritiseret for overhovedet at have en holdning. Et godt eksempel på dette er kritikken af den amerikanske popsanger Taylor Swift, som i 2018 fik læsterlige hug af de amerikanske medier for at have udråbt sin støtte til demokraterne via sin Instagram.

Selv fra pladeselskabernes side har politiske udgivelser og kritiske albums i mange år været nedprioriteret, særligt i popindustrien. Dette er dog ved at ændre sig.

I løbet af de seneste år er flere musikere atter begyndt at bruge musikken som et redskab til at udtrykke deres holdninger. Desuden er pladeselskaberne endelig ved at vågne op til dåd, og er i langt højere grad begyndt at støtte de kunstnere, der tør at stå frem. Tag for eksempel det danske uafhængige pladeselskab, WAS Entertainment, som i løbet af de seneste to år har vist helt nye sider og potentialer for pladeselskaberne.

Selvom tiderne langsomt skifter, er tilfældet med udskamningen af Taylor Swift desværre ikke enestående. Tag blot de amerikanske mediers heftige kritik af den storhittende Lil’ Nas X, der i 2019 benyttede sin musik til offentligt at springe ud som homoseksuel og blande sig i debatten om homoseksuelles rettigheder i USA.

Den globale musikindustri har altså stadig lang vej at gå, når det kommer til at støtte kunstnernes ret til at have en holdning. Og hvis man som kunstner ikke kan bruge kunsten til at udtrykke en holdning, hvad enten den er politisk eller ej, uden at blive overdynget af kritik, hvad kan vi så overhovedet bruge kunsten til?

Akkurat som det øgede fokus på kommunalvalget forhåbentligt medvirker til en højere valgdeltagelse, håber vi, at det kan være med til at berettige politiske holdningers plads i musikken. For holdningerne både har været og er stadig til stede i musikken, og der er talrige musikere derude, som har turdet og stadig tør ytre sig gennem deres kunstneriske virke. Dem vil vi gerne hylde. Derfor har vi udvalgt 15 numre, der alle rummer politiske budskaber, som både har skabt røre, fejret, forenet og opfordret til at skride til handling. Og bare rolig – politisk sang behøver ikke at smage af striksweater, dårligt stemt akustisk guitar og kiksede catchphrases. Tværtimod!

15. Nina Simone - ”Young, Gifted and Black” (1970)
Nina Simone (billedet, red.) var ikke blot en talentfuld musiker, som visionært var forud for sin tid. Hun var også aktivist og feminist, og hendes virke har siden inspireret masser af kunstnere, fra Aretha Franklin over Nick Cave til Christina Aguilera. ”Young, Gifted and Black” blev skrevet af Simone som en hyldest til veninden og forfatteren Lorraine Hansberry, og endte med at blive en hymne for den amerikanske borgerrettighedsbevægelse. I nutiden bliver nummeret ofte sunget i forbindelse med Black Lives Matter-protester.

14. N.W.A. - ”Fuck tha Police” (1988)
N.W.A.s genredefinerende album
Straight Outta Compton introducerede gangsterrappen” og er siden blevet referencepunkt for hiphoppens udvikling. Politivold var et enormt problem i 1980’ernes USA, og på nummeret ”Fuck tha Police” kritiserer N.W.A. åbenlyst det amerikanske politi for dets behandling af afroamerikanske unge. Man finder næppe en protestsang, hvor budskabet er så eksplicit som titlen ”Fuck tha Police”. Disse tre ord er siden blevet et af de mest kendte anti-autoritære slogans.13. Scorpions – ”Wind of Change” (1990)
Powerballaden ”Wind of Change” af den vesttyske rockgruppe Scorpions udkom i 1991 som en af singlerne fra bandets 11. studiealbum Crazy World. Angiveligt skrev Scorpions-forsangeren Klaus Meine nummeret efter bandets besøg i Sovjetunionen. Som titlen antyder, handler nummeret om forandringens vinde og er inspireret af den sitrende samfundsstemning, der herskede i Sovjetunionen frem mod kommunismens endegyldige fald i '91. Wind of Change” blev ikke kun et kommercielt hit på verdensplan, men står for mange som soundtracket til tiden, hvor østen og vestens konfliktfyldte fortid blev lagt i graven – i al fald for en stund.

12. Green Day – ”American Idiot (2004)
På det systemkritiske konceptalbum
American Idiot følger vi antihelte-karakteren Jesus of Suburbia. Han er albummets hovedkarakter, og han har fået nok af det konservative forstads-USA, som han er vokset op i. Ifølge Green Day-forsanger Billy Joe Armstrong handler titelnummeret ”American Idiot” om følelsen af paranoia, og tekstens budskab retter en klar kritik mod det hypermedialiserede USA og den almindelige amerikaners mistillid til samfundet. Albummet blev Green Days største kommercielle succes til dato og betragtes af Rolling Stone som et af de 50 bedste politiske albums. American Idiot blev sågar opført som musical på Østre Gasværk i sommeren 2021.

11. Rage Against The Machine - ”Killing in the Name” (1992)
Sent om natten til søndag den 3. marts 1991 udspiller en heftig biljagt sig i Los Angeles. Politiet er efter en bil med tre mænd, som har kørt for stærkt og derefter er flygtet. Da politiet endelig får tvunget bilen ind til siden, nægter den alkoholpåvirkede fører Rodney King at lade sig anholde. Otte politibetjente ender med at overmande King, som under anholdelsen får 33 knippelslag og syv spark. Den voldsomme anholdelse medførte Rodney King alvorlige skader – flere brækkede knogler, indre blødninger samt 11 simultane kraniebrud, der resulterede i permanent hjerneskade. Politibetjentene blev efterfølgende anklaget for alvorligt magtmisbrug, men trods videomateriale, blev alle frikendt for deres handlinger mod Rodney King. Frikendelsen førte til heftige demonstrationer mod politivold i USA og inspirerede Rage Against the Machines ”Killing in the Name”.

11. Kendrick Lamar - ”Alright” (2015)
Alt skal nok gå, lyder budskabet fra Lamar, som denne gang har iscenesat sig selv som en karismatisk, men stadig sårbar superhelt på nummeret ”Alright” fra succes-albummet To Pimp a Butterfly, der udkom i 2015. To Pimp a Butterfly er Kendricks tredje studiealbum og vandt i 2016 en Grammy for årets rap-album, hvilket katapulterede den unge amerikanske rapper op til vaskeægte stardom. Lamar skulle angiveligt have været blevet inspireret til at skrive teksten på en tur rundt i Sydafrika, hvor han oplevede fattigdom og nogle livsvilkår, han aldrig før havde set. Og det siger ikke så lidt, da Lamar selv er vokset op i det samme hårde miljø, som N.W.A. – nemlig Los Angeles-bydelen Compton. Det ikoniske nummer fra To Pimp A Butterfly-albummet er siden blevet valgt som den officielle slagsang for bevægelsen Black Lives Matter.09. Marvin Gaye - ”What’s Going On” (1971)
What’s Going On udkom i 1971, hvor Vietnamkrigen rasede, og er Gayes første rigtige politiske sang og album. Nummeret er siden blevet et af hans absolutte hits, og Rolling Stone har endda placeret sangen som den 4. bedste sang i verdenshistorien. Selve albummet What’s Going On handler om en hjemvendt afroamerikansk vietnamveterans første møde med den nation, han netop har været i krig for. Krigen har ændret ham, og han ser pludselig tingene i et andet lys. Alt er mørkt, og hadet, volden, det sociale armod, misbruget og uretfærdigheden ved det hele synes for veteranen at være allestedsnærværende. Alt dette farver både albummet og veteranen, som fortvivlet må spørge sig selv: Hvad er det, der foregår?


08. Bob Marley (The Wailers) – ”One Love / People Get Ready” (1965 / 1977)
”One Love” er oprindeligt skrevet af The Wailers og var med på en af deres første single-opsamlinger fra 1965 i en ska-udgave. Senere blev nummeret genindspillet ad flere omgange. Det optræder i sin mest kendte version på Bob Marley & The Wailers-albummet Exodus fra 1977, der angiveligt er det mest populære reggaealbum nogensinde. Titlen på den originale sang er blot ”One Love”, men på Exodus-albummet er titlen blevet udvidet med ”(People Get Ready)”, som oprindeligt er en sang skrevet af Curtis Mayfield. Budskabet er dog det samme på udgaven fra 1977 og står utroligt stærkt, selv den dag i dag. Udtrykket ”one love” er dog ikke Bob Marleys egne ord. Det er et udtryk, der stammer fra rastafaribevægelsen og refererer til den universelle kærlighed, mennesker er i stand til at udtrykke over for hinanden. Du kan høre den originale version af One Love fra 1965 her:


07. Bob Dylan - ”Blowin’ in the Wind” (1963)
Hvad skal der egentligt til, før en mand er en “mand”? Svaret blæser i vinden.
1-0 til en af vore tids største sangskrivere, som bevæbnet med guitar, mundharmonika og ordet i sin magt giver en lyrisk bredside af proportioner til det bestjernede og stribede banner. Kritikken er rettet skarpt mod USA’s aggressive udenrigspolitik og landets indblanding i de mange konflikter i Asien.
Sangen fra The Freewheelin’ Bob Dylan-albummet er kåret af Rolling Stone Magazine som nummer 14 på deres liste over historiens 500 bedste sange, og i 1994 blev ”Blowin’ in the Wind” introduceret på Grammy’s Hall of Fame. Sangen er desuden at finde i Højskolesangbogen.

06. U2 – ”Sunday Bloody Sunday” (1983)
Derry, Nordirland, søndag den 30. januar 1972. Under hvad der var proklameret som en fredsmarch, udbrød der tumult, da britiske soldater uprovokeret og uden varsel åbnede ild mod de civile, som deltog i marchen. 14 demonstranter blev dræbt og 12 andre blev alvorligt sårede. Det er siden blevet omtalt som en af de største tragedier i nyere tid. Både Lennon og McCartney har skrevet om den frygtelige episode, der ligeledes gav det irske rockband U2 anledning til at skrive sangen ”Sunday Bloody Sunday”. Nummeret optræder på U2s tredje album WAR fra 1983 og er en fantastisk velskrevet sang med en smuk komposition. Den nordirske konflikt raser stadig og blussede op igen så sent som i foråret 2021.

05. Dolly Parton – ”9-5” (1980)
Om det er 8-4 eller 9-5, er Dolly Partons megahit fra 1980 det ultimative arbejderklasse-anthem. Oprindeligt er sangen skrevet som en hyldest til de oversete og underbetalte kvindelige arbejdere, og den betragtes som en af de helt store, feministiske protestsange. Men ”9-5” er måske i virkeligheden en sang for alle os, der knokler hver dag i håbet om, at vi en dag vil kunne indfri vores drømme og fulde potentiale, hvis blot vi arbejder hårdt nok. Ja, som Parton synger, er tanken om at skulle være fanget i hamsterhjulet nok til at gøre en skør, hvis man tænker for meget. Titlen til sangen er inspireret af den amerikanske organisation, 9to5, som i 70’erne kæmpede for bedre arbejdsvilkår og bedre lønninger til kvinder på det amerikanske arbejdsmarked. I dag hyldes Parton stadig for sin uomsvøbte kritik af samfundets indretning, og ”9-5” er med rette en af de hymner, der ofte gjalder, når der demonstreres rundt omkring i verden.

Få måneder forud for Partons udgivelse af ”9-5” udgav den skotske sanger Sheena Easton nummeret ”9to5” i England. Sangen, som tekstmæssigt minder om Partons til forveksling, indtog endda førstepladsen på top-listen i England i månederne efter udgivelsen. Få måneder senere udgav Dolly Parton så ”9-5”, hvilket fik Easton til at ændre titlen på sin ”9to5” til ”Morning Train (Nine to Five)” for at undgå forvirring. Selvom teksterne minder alarmerende meget om hinanden, er der formentlig hverken tale om det samme nummer eller plagiat. Det er simpelthen blot et obskurt tilfælde, at to sange med samme titel, og praktisk talt to identiske første vers (ja, kig selv), blev udgivet samme år. It’s a crazy world at times.

04 Lil’ Nas X - ”Montero (Call Me By Your Name)” (2021)
Efter Justin Bieber i 2019 annoncerede den dengang blot 20-årige Lil’ Nas X som sit nye musikalske crush, eksploderede det for den genreudfordrende afroamerikanske teenager. Kort efter sprang X offentligt ud som homoseksuel, og blev efterfølgende udsat for hård homofobisk kritik. I marts 2021 udgav Lil’ Nas X nummeret ”Montero (Call Me By Your Name)”, hvor den nu 22-årige countryrapper adresserer sit yngre og forpinte jeg, som føler sig skamfuld og forkert for at være homoseksuel. Således bliver sangen, der rummer en åbenlys reference til Luca Guadagninos film Call Me by Your Name, et fremragende eksempel på, hvordan flere og flere unge kunstnere atter er begyndt at bruge musikken til at sætte fokus på problemer i samfundet. Og fordi Lil’ Nas X er en af dem, der tør, fortjener han på alle måder sin fjerdeplads på vores liste. Tidligere på året vandt Lil’ Nas X en MTV-award for Årets Bedste Musikvideo til ”Montero (Call Me By Your Name)”, og den vil vi klart anbefale at se:03. ”Another Brick in the Wall” - Pink Floyd (1979)

På Pink Floyds 11. studiealbum
The Wall, som er endnu et konceptalbum af politisk karakter, følger vi hovedpersonen Pink, der eftersigende skulle være baseret på medlemmerne Roger Waters og Syd Barretts egne livshistorier. I fortællingen er Pink en deprimeret og afdanket rockstjerne, som husker tilbage på sine barndomstraumer, og jo længere og mere han husker, desto længere trækkes han ned i depressionen. Han begynder derfor at bygge en metaforisk væg rundt om sig for at beskytte sig fra omverdenen, hvorfor albummet ligeledes er betitlet The Wall. På ”Another Brick in the Wall” udtrykkes Pinks destruktive og mørke tanker om samfundet, som klinger dunkelt af dystopi. Som teksten siger, kan enhver tragedie, ethvert misbrug, enhver ligegyldig død blot anses som endnu en mursten i væggen.

02. ”Imagine” - John Lennon (1971)
”Imagine” er Lennons ultimative sang og bliver af mange regnet for at være en af de bedste sange, der nogensinde er blevet skrevet. Det er en klassiker, hvor Lennon med meget få virkemidler får skabt en stemning, som, til trods for Lennons ateisme, mest af alt minder om et lille stykke himmel. Ønskeverdenen, som Lennon fremmaner, er et vaskeægte utopia, hvor hverken krig, konflikt, forfordeling, egoisme eller religion eksisterer. Intet had. Blot fred. Budskabet er så uendeligt smukt, og omend blot en utopi, så kan ”Imagine” stadig vække en helt speciel stemning i mig, hvis jeg prøver at forestille mig, hvordan verden ville se ud i Lennons perspektiv.
 Jeg vil undlade at sige så meget mere om dette mesterværk og vil blot opfordre til at lytte og lade Lennon gøre, hvad han gør bedst.

01.Respect” - Aretha Franklin (1967)
Nummeret er oprindeligt skrevet af soulmusikeren Otis Redding og udkom for første gang i 1965 som en single. I 1967 optrådte sangen i en omarrangeret udgave på Franklins tiende studiealbum I Never Loved a Man the Way I Love You, og det skulle siden blive hendes ultimative hit. Og med sine 120 slag i minuttet er ”Respect” da også det absolut perfekte nummer til at danse ned ad gaden. Sangen emmer af empowerment og fylder mig med glæde, mod og stolthed over at være til, hver gang jeg lytter til den. Og det er akkurat de følelser, dronningen af soul sigter på at vække i os.

R-E-S-P-E-C-T , synger Franklin, og selvom sangen oprindeligt er en ung og sort kvindes opråb til den hvide mandsdominerede omverden, som hun befinder sig i, så er budskabet så universelt som det kan være. For mig er respekt noget af det allervæsentligste og vigtigste ved at være menneske i verdenen. Dette gælder også, når det omhandler vores demokrati, og det er noget, jeg mener, at vi skal blive bedre til at huske os selv på – særligt i disse tider, hvor internettets debatkultur er under skarp kritik. Har vi ingen respekt for vores for vores medmennesker, for deres holdninger eller for vores modstandere, hvad har vi da at bygge vores demokrati på?

LÆS OGSÅ: PLAYLISTE: 15 protestsange mod Donald Trump – et år efter præsidentvalget | GAFFA.dk


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA