x

Danish Music Awards 2021: En fejring af livemusikken

Danish Music Awards 2021: En fejring af livemusikken

En kold og blæsende novemberaften blev Filmstationen i Værløse omdannet til en festsal for årets Danish Music Awards. En aften, hvor de danske musikere, der har gjort sig særligt bemærmede i 2021, blev fejret og hyldet til en fest, hvor livemusikken og fællesskabet endte med at danne tema for aftenen.

Sidste år blev Danish Music Awards afviklet i et mere intimt setup, eftersom corona gjorde det umuligt at have alt for mange mennesker samlet. Og arrangørerne af prisshowet var efter sigende så glade for det, at 2021-udgaven skulle laves i et lignende setup. Artisterne var derfor arrangeret i sofaer rundt om hele syv forskellige scener – seks scener med forskellige temaer og rekvisitter til de optrædende og en lidt mindre pyntet scene til selve prisuddelingen. De 300 publikummer, der var blevet inviteret til eventet, sad på tilskuerrækker et stykke fra artisterne.

En fest med begyndervanskeligheder
På trods af det intime set-up blev Danish Music Awards en stor fest for de fremmødte artister og publikum – et publikum, som primært bestod af deres venner og branchefolk. Allerede inden selve prisuddelingen begyndte, uddelte de fremmødte adskillige kram, og det var tydeligt, at nogen ikke havde set hinanden i lang tid. Glas klinkede, og folk talte og grin kunne høres fra flere meters afstand.

Selvom stemningen var god, fik festen ikke lov til at fortsætte helt gnidningsfrit. Allerede inden selve showet begyndte, var det tydeligt, at lyden ikke var helt, som den skulle være. Da årets vært, TopGunn, startede prisuddelingen med at fortælle, at han var nervøs, men også opfordrede artisterne til at drikke en masse og have en fest, mudrede lyden helt sammen. Og efter Drew Sycamore, årets første optrædende artist var halvvejs igennem sin optræden, blev hun stoppet, og hele showet blev beordret at starte forfra, fordi den lyd, der blev optaget var for dårlig.

Publikum lod sig ikke gå på af dårlig lyd. De klappede og hujede både af TopGunns ærlighed og Drew Sycamores optræden. Og samme opbakning fortsatte i samme stil til alle andre optrædende artister og prisuddelere.

En hyldest af livemusikken

Det var især de optrædende musikere, der bar showet. Særligt Andreas Odbjerg og Tobias Rahim lagde salen ned med sangen “STOR MAND”, hvor sceneshowet dannede stærke referencer til musikvideoen, med blomster, solbriller, gule T-shirts og hvide bukser. Det var en optræden, der fik journalister omkring mig til at udbryde “eeeeej, hvor var det bare godt”.

Danish Music Awards gav især plads til popmusikken. Drew Sycamore startede showet, og hele Danmarks afsluttede showet. Indimellem de poppede indslag fik Artigeartit og L.O.C. også repræsenteret rappen på scenen, sidstnævnte omkranset af letpåklædte kvinder og masser af twerk.

I overrækkelserne af priserne Årets Nye Livenavn og Årets Livenavn blev corona og de mange aflyste koncerter i løbet af de seneste år da også nævnt. En tydeligt berørt Tessa modtog prisen for Årets Nye Danske Livenavn med ordene: “Det der live. Det har jeg jo ikke haft mulighed for at gøre så meget nu, på grund af den der Coronakælling”.

Philip Faber, som især blev danskernes lyspunkt under den første coronanedlukning i foråret 2020 i fredagsprogrammet “Fællessang hver for sig”, fik da også udtrykket sin glæde over det genåbnede Danmark: “ Hvor er det fedt, at vi kan mødes igen”. At spille live er at leve”, fortalte han i sin tale inden Årets Livenavn blev overrakt til The Minds of 99, der godt nok ikke var med live, og derfor takkede med en videohilsen i stedet for.

TopGunn fremhævede senere i showet livemusikken ved at afspille et klip fra 2013, hvor han optrådte til DMA med et akustisk nummer foran et stort flygel. Og klippet fik hele salen til at grine. I 2013 spillede han nemlig playback, og klippet vi fik lov til at høre i aften var i stedet den rigtige lyd, som var fuldstændig skæv. Måske var det DMA, der valgte at fremhæve livemusikken her til aften efter Mads Langer i 2017 kritiserede arrangørerne af DMA for netop at lade artisterne spille playback. Men sjovt var TopGunns selvironiske indslag da. Og på trods af nerver, klarede han værtsrollen rigtig godt og holdt energien høj hele aftenen.

Selvom lyden i salen var dårlig, og selvom Rasmus Seebach havde fået feber og derfor ikke kunne få overrakt årets helt store pris, DMA’s Ærespris, af Simi Jan, var stemningen i salen hele tiden virkelig god. Garvede artister som Stine Bramsen fik videregivet gode råd til de nyere, nominerede artister om stadig at arbejde hårdt, selvom de var nået rigtig langt allerede. Og dybt bevægede prismodtagere fik takket dem, de skulle. Især aftenens store vindere Andreas Odbjerg og Drew Sycamore fik flere lejligheder til at takke både uddannelse, kærester, familier og samarbejdspartnere.

Blandt de optrædende var Drew Sycamore, L.O.C., MØ, Artigeardit, Ericka Jane, Andreas Odbjerg og Tobias Rahim

Du kan se Danish Music Awards kl 21.05 på TV2 eller med det samme på TV2 PLAY.

VINDERE 2021

Årets danske radiohit: Drew Sycamore - 45 Fahrenheit Girl (Warner Music)

Årets danske sangskriver: Andreas Odbjerg - for sit arbejde med bl.a. "i morgen er der også en dag", Tobias Rahims "STOR MAND", Drew Sycamores "45 Fahrenheit Girl" og Ericka Janes "I Say Stupid Things"

Årets danske album: Artigeardit - Held & Lykke Med At Komme Hjem (Universal Music)

Årets danske gruppe: Benny Jamz, Gilli, KESI (B.O.C) (MXIII / disco:wax / Sony Music)

Årets danske solist: Drew Sycamore (Warner Music)

Årets danske streaminghit: KIDD - Buongiorno (Universal Music)

Årets nye danske navn: Andreas odbjerg (Universal Music)

Årets nye danske livenavn: Tessa (Universal Music / United Stage)

Årets danske producer: Sylvester Sivertsen (SLY) - for sit arbejde med bl.a. Dua Lipas " We're Good", Shawn Mendes' "Higher", MØ's "Live to Survive" og Sigrids "Mirror"

Årets danske livenavn: The Minds of 99 (No3 / Sony Music / Luger Denmark)

Danish Music Awards' Ærespris: Rasmus Seebach

Årets internationale album: Olivia Rodrigo - SOUR (Universal Music)

Årets internationale hit: Lil Nas X - MONTERO (Call Me By Your Name) (Sony Music)

LÆS OGSÅ: GALLERI: Se stjernerne på den røde løber til Danish Music Awards


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA