x

Julemusik gennem årtierne: Ti stærke julesange fra 1970'erne

Julemusik gennem årtierne: Ti stærke julesange fra 1970'erne

Juleaften står for døren, og i tiden frem mod den 24. december, drager GAFFA ud på en musikalsk tidsrejse, hvor vi sammen udforsker ti julesange fra seks forskellige årtier - i alt 60 skæringer fra 1970'erne frem til 2020'erne

Julemusik er en selvstændig musikgenre, der ofte udspringer fra popmusikken og får tilsat den rette mængde bjældeklang og snefald. Oftest handler musikken om glæden ved juletiden, men som vi alle ved, kan julen også være en tid, hvor andre følelser er på spil. Melankoli og stress kan overtage, mørket falder (helt bogstaveligt talt) på, og vi bliver mindet om alle de knapt så hyggelige ting ved julen.

Juletiden påvirker hele følelsesregistret, og derfor har GAFFA samlet tres sange fra seks forskellige årtier. Sangene kommer omkring alle op- og nedturene ved julen - både gennem velkendte klassikere og undervurderede perler.

Vi starter tidsrejsen i 70'erne – den danske rocks guldalder. Det var årtiet, der introducerede kassebukser, vandsengen, glamrock og Roskilde Festival. Det var også årtiet, hvor The Beatles gik i opløsning, Vietnamkrigen ophørte, oliekrisen fik sit indtog og kampen for ligestilling og kvindefrigørelse for alvor kom på dagsordenen. Her er ti julesange fra 70'er-arkivet.
 
1. "Happy Xmas (War Is Over)" - John Lennon & Yoko Ono (1971)
Alle, på tværs af generationer, kender denne klassiker af John Lennon og Yoko Ono. Frisk ude af The Beatles bragte Lennon denne antikrigs-hymne, der siden er blevet spillet af radiostationer verden over, særligt når november og december rammer. Selvom "Happy Xmas (War Is Over)" ikke er nogen overraskende sang på denne liste, er den stadig værd at nævne – med sit dybe budskab og rødder i fredskampagnen mod vietnamkrigen. Og så kan sangen oven i købet fejre sit 50-års jubilæum i år, onsdag den 1. december 2021, hvor du her på GAFFA.dk vil kunne læse en baggrundsartikel om Lennons elskede juleklassiker. 

 
2.  "River" - Joni Mitchell (1971)
Den canadiske sanger og sangskriver Joni Mitchell udgav albummet Blue tilbage i sommeren 1971. Sangen "River", der er at finde på albummet, er altså ikke som sådan en december-julesang, men derimod en sang om hjertesorg. Dog giver sangens genkendelige intro, i form af "Bjældeklang"-melodien på klaver, et hint af jul. En oplagt sang til en halvdeprimerende jul.
 
 
3. "Slipping into Christmas" - Leon Russell (1972)
Christmas-blues er ikke noget nyt fænomen, og denne sang af Leon Russell giver alt, hvad den kan på hjertesorgs-fronten. "Slipping into Christmas" komplementerer dem, der huser en indre Ebenezer Scrooge og har en melankolsk og halvpessimistisk opfattelse af juletiden. "Deck the halls with teardrops, Scrooge ain't got a thing on me".
 
 
4. "If We Make It Through December" - Merle Haggard (1973)
Den amerikanske countrymusiker Merle Haggard skrev denne julesang tilbage i '73. Ud over sangens juletema kommenterer den også på 70'ernes økonomiske krise. I sangen følger vi en mand fra arbejderklassen, der har mistet sit job og er i økonomiske problemer. Dette er julesangen til dem, der ser frem til, at julen er ovre. 
 
 
5. "Step Into Christmas" - Elton John (1973)
Elton John er stadig aktiv på den internationale musikscene - på adskillige måder. Ikke nok med at hans nye musik, fra albummet The Lockdown Sessions, kan findes på nutidens hitlister, er hans musik fra fortiden også at finde. I 2019 nåede Elton Johns optimistiske og glade julesang "Step into Christmas" ottendepladsen på UK Singles Chart, hele fire årtier efter udgivelsen. 
 
 
6. "Merry Xmas Everybody" - Slade (1973)
Ingen 70'er-liste uden glamrock. Og ingen glamrock uden Slade. Det britiske rockband udgav denne julesang tilbage i 1973, og det blev deres sjette og sidste nummer 1-single i Storbritannien. Sangen kom til verden, efter at bandets vokalist, Noddy Holder, havde besøgt sin lokale pub og drukket sig fuld. Og sangen er da også stadig helt passende til decembers mange julefrokoster fyldt med julebryg og fællessang. "IT'S CHRISTMAS!!!!"
 


7. "Ding dong, ding dong" - George Harrison (1974)
Julen og nytåret er uløseligt forbundne, og derfor er George Harrison også at finde på denne liste. Skrevet som en nytårs-singalong giver "Ding dong, ding dong" anledning til at synge det nye år ind og efterlade det gamle i fortiden. Mange har gennem tiden fortolket denne sang som Harrisons måde at distancere sig selv fra sin fortid i The Beatles. Andre har hørt sangen som et forsøg på at imitere glamrock-juleklassikere som "Marry Xmas Everybody" og "I Wish It Could Be Christmas Everyday"

 
8. "Christmas Must Be Tonight" - The Band  (1975)
Udover at agere Bob Dylans backingband on/off fra 1965 og godt ti år frem udgav The Band en stribe fremragende album i eget navn. Gruppens stjette album Northern Lights / Southern Cross fra 1975, som udkom i kølvandet på deres store stadionturné med Dylan året forinden, er ikke deres mest kendte. Men det er ikke desto mindre her, man finder deres lidt oversete julesang, som sagtens kan tåle et genhør her 46 år senere. 
 
 
9. “Peace on Earth / Little Drummer Boy” - David Bowie and Bing Crosby (1977)
Denne julesang præsenterer et besynderligt samarbejde. Glamrock-megastjernen David Bowie og den aldrende crooner Bing Crosby optrådte med denne medleyagtige julesang på tv-udsendelsen Bing Crosby's Merrie Olde Christmas. Og på trods af, at de umiddelbart var et umage par, fungerede samarbejdet. Sangen blev en af Bowies hurtigst sælgende singler. Fem uger efter deres optræden ramte tragedien, da Crosby døde af et hjertestop.
 
 
10. "Christmas Card from a Hooker in Minneapolis" - Tom Waits (1978)
"Christmas Card from af Hooker in Minneapolis" er den sidste sang på listen. Og muligvis den mest atypiske. Denne julesang tager udgangspunkt i et brev sendt fra en prostitueret til en mand, der hedder Charlie. I brevet fortæller hun om sin graviditet, og at hun forsøger at forbedre sit liv. Dog afsløres det til slut, at hele brevet faktisk er en løgn, og at hun sidder i fængsel. Sangen er også atypisk i sin komposition, da den består af seks vers uden omkvæd.
 
 

Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA