x

KLASSIKEREN: Skilsmisserne blev bearbejdet offentligt

KLASSIKEREN: Skilsmisserne blev bearbejdet offentligt

ABBA har utroligt nok for nylig udgivet et nyt album, Voyage, og vil også næste år give hologram-koncerter. GAFFAs Jim Knutsson drømmer sig i stedet tilbage til, da det svenske band var i sin storhedstid og udgav The Visitors i 1981. Et album, det skulle tage 40 år at følge op.

I dag er det præcis 40 år siden, hvad man troede var ABBAs sidste album, blev udgivet. Det ottende studiealbum er mere komplekst end tidligere, hvor åbningstitelnummeret nærmest kan sammenlignes med noget så uventet som fængende politisk synthpop mere end disco. Det gik så vidt, at pladen blev forbudt i Sovjetunionen på grund af den klare holdning til, hvor dårligt landet behandlede sine politiske afvigere. Hvilket desværre ikke er blevet bedre i alle disse år, hvilket den fængslede oppositionspolitiker Alexei Navalnyj er et godt eksempel på, da han mod alle odds også overlevede et mordforsøg.

Et lige så koldt forhold som USA og Rusland havde under den kolde krig, opstod også mellem to af bandets medlemmer, nemlig Benny og Frida, der gik hver til sit. Samme vej som det forrige par og de to andre bandmedlemmer, Björn og Agnetha, var gået kun to år tidligere. Og hvor man kunne tilskrive sangen ”The Winner Takes It All” til deres brud, blev smerten fra skilsmissen mellem Benny og Frida til ”When All Is Said And Done.”

Mens musikken er en lethjertet og varm pop, bærer teksterne og følelserne i Fridas stemme på smerte og sorg.

”Head Over Heels” er noget så mærkeligt som en swingende synthpopsang, der dufter af tango, og viser, at bandets popularitet var ved at falde på hitlisterne, inden de holdt deres 40 år lange pause. Men pausen ville i sidste ende føre til, at bandet blev større, end de nogensinde havde været mens de var aktive, med musicals og film i kølvandet på deres fremtidige kultstatus.

Højdepunktet på det ellers lidt tøvende album er ”One Of Us”, hvor skilsmissen igen bliver gennemarbejdet via musikken og offentligheden. Deprimerende replikker om ensomhed og anger komponerer den søde popperle. Det er tydeligt, at både arbejdsbyrden og de frostklare forhold mellem bandmedlemmerne begyndte at overtage noget af glansen og lyset fra de tidligere plader. Ligesom coveret begyndte de at blive skygger af deres tidligere jeg og de forstod selv, at de ikke længere var tilstede nok til at kunne fortsætte i de samme nedtrampede spor.

Mens ABBA i 2022 vil skabe en helt ny slags show, hvor de optræder som hologrammer i en nybygget arena for netop at kunne bruge teknologien, var de allerede i begyndelsen af ​​80'erne interesserede i den nyeste teknologi. The Visitors er en af ​​de første discs, der blev udgivet på CD, men samtidig også blev indspillet og mixet digitalt.

ABBA lader både musikken og følelserne tale, men man mærker også, at medlemmerne er udkørte og trænger til en pause. De færreste havde dog forventet, at den ville vare 40 år, inklusive bandet selv.

LÆS OGSÅ: ABBA udgiver julesang


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA